• Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Nová historická romanca. Guvernantka z Penwythe Hallu je 1.diel trilógie Romány z Cornwallu od Sarah E. Laddovej. Tá si získala priazeň slovenských čitateľov regentskými sériami Tajomstvá vresovísk a Poklady Surrey. Čítať viac
  • Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Dňa 15. mája 2024, počas podujatia Ministerstva cestovného ruchu a športu SR „Dimenzie cestovného ruchu ̋, FIJET SLOVAKIA odovzdá vybraným oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu CENU FIJET SLOVAKIA 2023 ... Čítať viac
  • Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Do Českého Krumlova sa aj tento rok môžete vydať za historickými slávnosťami, hudobnými festivalmi, novými výstavami alebo športovými zážitkami. Kalendár akcií tohto malebného juhočeského mesta je doslova nabitý. Čítať viac
  • Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Aj keď stúpajú počty pacientov, ktorí každé dva roky podstúpia preventívnu prehliadku u všeobecného lekára, odborníci sa zhodnú na tom, že to stále nestačí.V rámci preventívnych prehliadok sa realizujú rôzne fyzikálne, laboratórne a zobrazovacie metodiky, ktoré môžu doslova zachrániť život.  Čítať viac
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Ako na tradičnú vianočnú tabuľu?

Základom štedrovečernej večere nie len kapor a kapustnica, ale tiež slávnostne prestretý stôl.  Ten dokáže vyzdvihnúť výnimočnosť okamžiku a navodiť správnu sviatočnú atmosféru. Nechajte sa inšpirovať pár jednoduchými tipmi a vykúzlite si tradičné vianočné stolovanie, aké pripravovali naše staré mamy.    

Nepodceňujte „maličkosti“ 

Napriek tomu, že sa to môže javiť ako banalita, nepodceňte základnú otázku – koľko budete mať vlastne hosťov. Vyhnete sa tak nepríjemným prekvapeniam v podobe chýbajúceho taniera, príboru , či dokonca porcie.

Vyberte si správnu farbu

Ďalším dôležitým bodom je rozhodnúť sa v akom duchu a v akom farebnom prevedení sa celé stolovanie bude niesť. Aj keď sa Vám táto otázka môže zdať zbytočná a možno dokonca prehnaná, rozhodne by ste nemali estetickú stránku stolovania podceňovať. Zvlášť ak ide o tak výnimočný večer, akým je ten Štedrovečerný. Všetko skúste zladiť do jednej farby, tónu alebo štýlu. Nie nadarmo sa hovorí, že menej je niekedy viac. A pokiaľ si všetko dopredu naplánujete a premyslíte, v deň D budete v menšom strese a prípravy pôjdu lepšie od ruky.

Dva dni pred

Približne dva dni pred dňom „D“ prejdite k praktickej stránke. Nakuknite do skríň a šuplíkov, skontrolujte obrusy a prestierania. Ak neboli dlhšie používané, tak ich preperte a pokiaľ je možné, tak aj naškrobte. Škrob prestieranie nielen vybieli, ale dodá mu tiež prijemnú vôňu a vám uľahčí prácu pri žehlení.  Tiež sa presvedčte sa, či máte všetko, čo si slávnostná tabuľa vyžaduje: 

 • vianočný obrus
• látkové obrúsky
• držiaky na obrúsky
• taniere – máte kompletný servis pre daný počet hosťov?
• misy na servírovanie pokrmov – premyslite si tiež, akým spôsobom ich na stole rozložíte.
• príbor – bude dosť na každý chod a pre každého hosťa ?
• kvety, ovocie či niečo zelené
• ozdoby

Deň pred

Deň pred slávnostným okamžikom si môžete pripraviť niektoré z pokrmov, ktoré potrebujú odležať. Je to tiež pravý čas na upečenie vianočky. Pokiaľ si chcete pripraviť skutočne klasický a tradičný vianočný stôl, práve vianočka by nemala chýbať. Symbolizuje totiž rodinu a pevné puto. Väčšinou bola upletená z 9 vrkočov, pričom každá rodina má svoj tradičný recept. Niekto pridáva sušené ovocie, niekto oriešky, a niekde pripravujú úplne obyčajnú bez akejkoľvek náplne.

Deň „D“

Prípravu tabule zahájte vyžehlením obrusu a látkových obrúskov. Potom sa pustite do stredovej dekorácie stola, tá totiž udáva celkovú náladu stolovania. Už naše babičky pripravovali stôl tak, aby nemuseli od večere vstávať. Hovorilo sa totiž, že ten, kto od stola vstane, za rok už k nemu nezasadne. Bohatosť a hojnosť stola dávala tiež ľuďom nádej, že aj nasledujúci rok bude bohatý. Pokiaľ sa budete chcieť držať tradície a dekorácia sa Vám už na stôl nezmestí, vytvorte si len drobné ozdôbky alebo misy jednoducho naplňte ovocím a orechmi. Tie sú krásne a ozdobné sami o sebe!

Na záver recept na tradičnú vianočku 

TRADIČNÁ VIANOČKA

Ingrediencie:

400g polohrubej múky

70g mletých orechov(ľubovoľných)

1 droždie

80g kryštálového cukru

150-200 ml vlažného mlieka

100g masla

3 žĺtky a jedno vajce na potretie

štipka soli

vanilka (nebo vanilkový cukor)

50 g sekaných mandlí + mandľové lupienky na posypanie

50 g vlašských orechov

Do misy kuchynského robota preosejte múku (pre väčšiu nadýchanosť cesta), do stredu rozdrobte droždie, zalejte ho asi 2 lyžicami vlažného mlieka a posypte trochou cukru a múky. Kvások takto nechajte asi desať minút odpočívať. Potom postupne do misy pridajte tiež ostatní prísady a spracovávajte pokiaľ nezískate vláčne, mierne lepkavé cesto.

Preložte do misy na kysnutie a odložte na teplejšie miesto aspoň na hodinu, aby kyslo. Po vykysnutí ho položte na val, a rozdeľte na potrebné množstvo vrkočov, ktoré potom zapleťte. Hotové vianočky či vence položte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite vajcom a posypte mandľami. Na plechu nechajte ešte ďalších 20 minút dokysnúť. Medzitým si rúru predhrejte na 180°C. Vykysnutú vianočku potom do nej vložte a pečte najskôr 20 minút pri teplote 180°C a potom znížte teplotu na 160°C a pečte ďalších 20 min. Pokiaľ vám vianočka začne príliš hnednúť, prikryte ju z vrchu papierom na pečenie.

Tipy a recept pre Vás pripravila Martina Schmidtová z blogu Tinajedoma, viac vianočných inšpirácií nájdete na blog.kitchenaid.cz.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.