Ako uzdraviť narušený vzťah po nevere? Máme pre vás tipy, ktoré fungujú

Napísal Kristína Chudá 06. september 2023

Nevera je bohužiaľ stále častejším javom v mnohokrát aj zdanlivo fungujúcich vzťahoch. Neznamená to ale, že by sa automaticky pár mal od seba odlúčiť. Ich láska totiž môže fungovať aj po nevere, stačí chcieť a skúsiť tipy, ktoré môžu fungovať.

couple_1121

Nevera je ako malá smrť

Viac ako polovica z nás ju, žiaľ, niekedy v živote zažila. Smažili sme sa v temných hlbinách bolesti, zrady, sklamania, beznádeje a prežívali tiesnivé pocity, kedy sme sa nemohli ani nadýchnuť. Celý doterajší život sa nám zosypal ako domček z kariet, netušili sme, ako budeme žiť ďalej. Nevera partnera je neúprosná a nesmierne bolestná, je ako malá smrť – niečo v nás zomrie. Je možné vzťah po nevere vôbec vzkriesiť? Je možné ho uzdraviť? Podľa psychológov áno, ale jednoduché to samozrejme nie je. Aké veci môžu pomôcť?

Neunáhlite sa!

Obdobie odhalenia a vyrovnávania sa s neverou je extrémne citlivé, premenlivé aj dynamické. Navyše žijete na hrane svojich možností, možno dokonca za ňou. Jeden deň máte pocit, že všetko vzdáte, druhý deň ho túžite objať a zovrieť, aby ste ho už nikdy nestratili. Každé rozhodnutie teda nechajte radšej nejaký čas zrieť, nerozhodujte sa pod tlakom – ani zvonku, ani zvnútra.

Žiadne obviňovanie

Pokiaľ je pre oboch partnerov ich vzťah aj naďalej cenný natoľko, že chcú spoločnými silami neveru prekonať, určite by si to mali jasne povedať. Žiadne naznačovanie a domnienky! Všetko je potrebné povedať jasne, nahlas, bez „omáčok“ a výčitiek. Bez tejto štartovej čiary sa dá vydať na uzdravenie vzťahu len ťažko! Tým by však otvorená obojstranná komunikácia nemala skončiť - ale pozor, žiadne obviňovanie, to situácii nepomôže. Pokiaľ viete, že na takúto komunikáciu nemáte aktuálne silu, je potrebné nájsť párového terapeuta, ktorý vám možno len prechodne pomôže. Pokiaľ sa vám lepšie formulujú myšlienky na papieri, pokojne môžete partnerovi písať listy, ale nemal by to byť jediný spôsob komunikácie.

Dovoľte si plakať, kričať aj trúchliť

Váš vzťah bude už navždy trochu iný, nevera robí jazvy, ktoré sa len výnimočne zahoja úplne. Je namieste plakať, kričať aj trúchliť. Hoci by mal váš partner chápať, ako veľmi vás všetko bolí, nie je rozhodne nutné ani vhodné, aby vám asistoval „pri každej slzičke“. Muži často nevedia, ako so ženskými emóciami naložiť – vykričte sa v aute, vyplačte kamarátkam, ale pred partnerom sa rozhodne netvárte, že sa nič nedeje. Pokiaľ si dovolíte svoje emócie aspoň čiastočne upustiť, bude sa vám pravdepodobne komunikovať lepšie.

Nepodceňujte odpočinok

Všetok ten psychický boj, enormný stres, tlak a útlak nesmierne vyčerpáva – myslite na to a oveľa viac odpočívajte. Jednoducho k sebe buďte vľúdnejší ako v bežných dňoch. Je to dôležité! Obdobie vyrovnania sa s neverou nebýva ťažké iba pre dušu, bolesť duše a enormný stres sa mnohokrát odrazí aj v bolesti tela v podobe nejakého ochorenia. Myslite na to, šetrite sa, potrebujete každý miligram sily!

Napíšte si zoznam

Niektorí terapeuti odporúčajú si s partnerom vypracovať aspoň orientačný zoznam vecí, ktoré by ste obaja chceli vo vzťahu zmeniť, tak aby vzťah napĺňal potreby oboch partnerov. Veľakrát ide o úplne jednoduché a priamočiare veci, ktoré ste si z nejakého dôvodu nepovedali a ktoré vám obom fatálne chýbali. Týmto spôsobom môže byť znovuzrodenie vzťahu po nevere úžasným reštartom vášho partnerstva. Pokiaľ máte chuť na ňom obaja pracovať, môže sa váš partnerský život dokonca časom posunúť o „level“ ďalej. Veď každému novému začiatku predchádza nejaký koniec!

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.