Šťastie s chuťou sladkého

Pojem šťastia v každom z nás evokuje niečo iné. Je to chemická reakcia mozgu v dôsledku zmeny hormónov alebo vnútorný nenahraditeľný pocit uspokojenia? Šťastie je  potrebná až priam nevyhnutná vec v živote každého človeka.

smile_emotikon19

Posilňuje psychické zdravie, dodáva energiu do každodenného bytia,  ale čo je najdôležitejšie, s úsmevom na tvári nám dovolí čeliť problémom života. Šťastie má veľa definícií či odborných vysvetlení. Pre mnoho ľudí má šťastie svojský význam. Pocit blaženej radosti, keď vidia tešiť sa svoje deti, či napríklad stretnú milého starého človeka, ktorý sa na nich pousmeje, zvládnu ťažkú životnú skúšku alebo dostanú prácu svojich snov. Tento pocit môže v skutku vyvolať čokoľvek.

,,Šťastie má viacero rozmerov. To šťastie, čo prežívame v prítomnosti je aktuálne šťastie, spojené buď s pozitívnymi emóciami ako je radosť a nadšenie alebo s plným prežívaním prítomnosti, či už pri nejakej činnosti ako je šport (flow) alebo pri meditácii (všímavosť), či pôžitku z jedla. V prítomnej chvíli môžeme prežívať šťastie ako niečo vzrušujúce, ale aj ako hlboké uvoľnenie a pocit bezpečia.“ Vysvetľuje Mgr. Aleš Bednařík, happytarián a psychológ šťastia.

Podľa slov odborníka, ,,šťastie mnohých závisí od kvality života.“ Štúdie potvrdili, že šťastie človeka sa priamo odvíja od toho, či plní svoje životné sny, plány a ako sa mu v tom darí. Nie je tajomstvom, že hodnotenie svojich dní, mesiacov či konkrétneho životného obdobia priamoúmerne zosilňuje hodnoty šťastia jedinca.

,,Z dlhodobejšieho hľadiska môžeme prežívať šťastie ako spokojnosť s tým, že v živote zažívame kvality, na ktorých nám záleží. Okrem toho, čo si mnohí na prvý krát neuvedomujú, že aj počas náročných období, pri ťažkej práci, môžeme spätne to obdobie vyhodnotiť ako šťastné, lebo nám dávalo zmysel.“ Vysvetľuje psychológ šťastia, Mgr. Aleš Bednařík.  To čo sme vtedy považovali za drahú životnú lekciu môže s odstupom času pôsobiť ako vtipný príbeh, na ktorom sa neskôr zasmejeme. Šťastie môže ovplyvňovať viacero faktorov. Tým, ako sa človek vyvíja sa mení jeho pohľad na svet, život aj na jednotlivé okamihy. Faktory, ktoré nám prinášajú pocity šťastia ostávajú v priebehu života rovnaké, len sa menia ich  okolnosti podľa životného obdobia. Psychológ Aleš Bednařík uvádza niekoľko základných zdrojov šťastia:

  • Priatelia, rodina a pestovanie dobrých vzťahov
  • Aktívny pohyb, cvičenie a šport
  • Pobyt  a pohyb v prírode, pôžitok zo scenérie
  • Pozitívne emócie ako láska, radosť, vďačnosť
  • Činnosť, ktorá nás dokáže pohltiť
  • Pozornosť od milovaného, priateľov či rodiny
  • Radosť z maličkostí

Osladené šťastie

Ak by sme sa opýtali dieťaťa ako vníma šťastie, povedalo by: ,,šťastie je sladké a smútok je horký.“ Keď sme boli deti, primárne pocity šťastia sme zažívali pri požívaní jedla. Obedy u babky, kde sa celou kuchyňou niesla sladká aróma čerstvo upečených buchiet. Vďaka podobným situáciám, sa naše spomienky často spájajú s jedlom alebo jeho chuťou a vytvárajú určitý pocit šťastia.

 „Mnohé oslavy, narodeninové a rodinné stretnutia sú spojené s podávaním jedla, pitia a aj sladkostí. Počas toho sa stretne rodina alebo priatelia. Rozprávajú sa zážitky a spomienky a často je nám pohodlne, príjemne a dobre. Často sa pri takýchto stretnutiach aj komentuje jedlo, vychvaľuje sa jeho chuť, či človek, ktorý ho pripravil. Mnohí si potom pamätajú nielen s kým tam boli, čo si rozprávali, ako sa dobre cítili a nasmiali, ale aj čo dobrého jedli a pili.“ Objasňuje psychológ. Chute, textúry a arómy, ktoré vyvolávajú tieto pozitívne osobné spomienky, majú schopnosť nás aj po čase rozosmiať a zanechať nás šťastných a optimistických. Teoreticky ale aj prakticky povedané, chuť sladkého v nás vyvoláva pocit šťastia a vytvára spomienky, vďaka ktorým to šťastie môže pretrvať.  Výnimkou nie sú ani samotné sladkosti.

,,Sladkosti nás vedia potešiť a uspokojiť v danej chvíli. Keď si ich vychutnávame a vieme kedy prestať, tak sú jednou z možností ako si vylepšiť deň.“  Dodáva happytarián, Mgr. Aleš Bednařík.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.