Ne-feministky

Podľa istej vedeckej teórie je ľudstvo, čo sa vývoja týka, stále v plienkach. A je to vidieť... i počuť... Ak máte nízky prah pobúrenia, ďalej už nečítajte.

>> Móda >> Aktuálne >> Ne-feministky

Poznáte tú "zábavnú" historku z dejín ľudstva? Bolo to tak: Boh stvoril muža a vydesil sa: "Čo som to len urobil", vraví si, "tomuto tvorovi chýba jedna nožička chromozómu, mozgové hemisféry pracujú disproporcionálne a produkcia testosterónu je nadmerná?!" Potom prišla na rad žena. Poučený Tvorca odstránil všetky nedostatky prototypu a zamyslel sa: "Ako ale docieliť, aby tieto bytosti spolunažívali?" Chvíľu to trvalo, no nakoniec spásonosná myšlienka prišla... A Stvoriteľ odňal žene polovicu mozgu.

Spomeniem si na to vždy, keď počujem známu a úspešnú slovenskú ženu vykrikovať do sveta "nie som feministka". "A čo teda si?" chce sa mi zakričať naspäť. "Nie si snáď žena? Necítiš potrebu hájiť svoje práva a záujmy? Svet sa Ti zdá byť dokonalý?" Odpovede na tieto otázky, samozrejme, neprichádzajú. Najmä preto, že v ojedinelých rozhovoroch na tému feminizmu, nebývajú položené. A keby aj položené boli, vychádzajúc zo základného postoja ne-feministiek, asi by sme sa nič nedozvedeli. Známe ženy si predsa nebudú kaziť imidž. Okrem toho majú celkom iné starosti: úpenlivo nestárnuť a udržiavať si gloriolu infantilnej ženskosti. Navyše treba držať krok s módou... Človek nemá veľkú chuť na hlboké úvahy, keď jeho zrelé telo túžiace po pohodlí omína drsný pubertálny texaskový kabátik... Hlavne byť navždy mladá a páčiť sa. A majorite mužov sa páči, keď ženy príliš nefilozofujú, nepresadzujú sa, nezaberajú im vo svete miesto a nemajú priveľké nároky. Páči sa im, keď sú ženy pekné, milé, úslužné a zabezpečujú dokonalý domáci servis, vďaka ktorému môžu muži "konzumovať" dokonalé pohodlie.

Čo sa ale páči ženám? Podriadenosť? Alebo chcú viac? Dôkazom, že nie je zmyslom života žien starať sa len o svoje telo, deti a domácnosť, je existencia práve tých známych a úspešných žien. Zväčša tvrdia, že sú šťastné (aspoň tak, ako ľudská bytosť môže byť). Boli by však šťastné i v prípade, keby nemohli robiť to, čo robia? Kto by im priniesol všetky tie výhody (žiaľ, ešte stále to nie sú samozrejmosti), ako je rozhodovanie o svojom živote, robenie kariéry, nezávislé spoločenské uplatnenie sa, keby generácie žien pred nimi neboli feministky?

Je teda násilný dištanc od pojmu feministka prejavom neúcty k práci iných, symptómom nevzdelanosti alebo je to výraz obyčajnej hlúposti? Pravdepodobne zo všetkého trochu. A že neobstojí ani teória, podľa ktorej je feminizmus prežitok, pretože ženy už získali všetky práva a slobody, najlepšie dokumentujú názory práve tých najhlasnejších "ne-feministiek", ktoré jedným dychom odmietajú feminizmus i kritizujú existujúce pomery, ktoré ich - ako ženy - znevýhodňujú a vo všeličom im bránia. Človek sa nestačí čudovať... Vlastne, aké čudovanie? Dokonalá, rafinovaná propaganda polepeného mýtu ženskosti, ktorý vyhovuje každej patriarchálnej spoločnosti (a že tá slovenská ňou je, o tom netreba diskutovať) jednoducho "vošla pod kožu" aj viacerým našim herečkám či spisovateľkám. Najhoršie na tom je, že vďaka svojmu zúženému obzoru a nedostatočnej vzdelanosti pletú hlavy mnohým ženám, pre ktoré sa stali vzormi...

Vaša Feministka

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.