Kritika rozumu

Prečo väčšina žien tak ľahko podlieha hlúpostiam, ktoré pre ne vymysleli muži, a ktoré sú v priamom rozpore s ich vlastnými skúsenosťami a záujmami?

smartwoman 18

Napríklad móda. Módny biznis vie, že zmena je život; preto po období normálne vyzerajúcich žien prišiel kontrastný trend "hrkotajúcich kostí". Nikomu sa to nepáčilo, veď už prvý pohľad na ženy vyzerajúce ako po hladomore a pochodujúce po móle z posledných síl, hovoril jasne: tu nie je čosi v poriadku, je to "choré"... Móda je však móda a milióny žien začali hladovať. Trčiace kosti sa stali ideálom. K civilizačným chorobám sa zaradila anorexia a bulimia. 
Ktovie, prečo módny svet do svojej inovovanej estetickej vízie nezaradil aj mužov...? Žiadni vychrtlí poblednutí mladíci, ktorým sa od slabosti a nedostatku výživných látok robia kruhy pred očami, po módnych mólach nekráčali.

Alebo sex. Anglosaská sexuálna teória 19. storočia vniesla do praxe presvedčenie, že pre ženu je každá telesná túžba, ktorá nie je túžbou po materstve, škodlivá, zbytočná a demoralizujúca. Ženská masturbácia bola odignorovaná.
Potom prišiel slávny Sigmund Freud a rozhodol sa spoločnosti vnútiť svoju pomätenú teóriu, že klitoridálny orgazmus je prejavom ženskej nezrelosti a za jediný skutočný možno považovať orgazmus vaginálny. Odporúčal dokonca absurdné operácie, ktoré mali klitoris priblížiť k vagíne.
Ktovie, prečo podobné experimenty nestíhali sexuálny život mužov?

Mimovoľne sa teda dostávame k poznaniu, že adresátmi, akceptantmi a obeťami väčšiny "spoločenských hlúpostí" sa stávajú ženy. Samozrejme, prapríčinou je tradičné účelové potláčanie ich osobnosti a samostatnosti, čo vedie k nevzdelanosti, ekonomickej a politickej bezmocnosti, a tým aj ovládateľnosti. Lenže... je chybou obviňovať iba manipulujúcich. Príliš často sa totiž derie do popredia otázka: Kde zostal zdravý rozum manipulovaných?

Bolo by nanajvýš žiaduce zamyslieť sa nad touto otázkou! A to nielen pri stupídnosťou zaváňajúcich módnych trendoch, ale aj pri štatistických číslach zachytávajúcich domáce násilie; pri tvrdeniach, že ženy majú prenikať do politického života v neštandardných podmienkach spôsobom štandardnej selekcie; pri túžbe Vatikánu po zrušení interrupcií, na ktorú "zaujímavo" nadväzuje presadzovanie názoru, že najlepšia antikoncepcia je "vatikánska ruleta" (metóda plodných a neplodných dní); pri celom rade nereflektovaných každodenností...

Dámy, myslite, lebo to niekto urobí za vás!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.