Duševné zdravie - Aspergerov syndróm

Autizmus bol prvý krát opísaný v roku 1943, ale až o štyridsať rokov neskôr bol uznaný za diagnostickú kategóriu.

Podľa stupňa závažnosti tohto ochorenia sa toto ochorenie rozlišuje aj na Kannerov a Aspergerov syndróm. Aspergerov syndróm je vyvolaný u pacientov s disfunkiciou určitých častí mozgu. Tento druh autizmu nesie so sebou obvykle menej obtiaží s komunikáciou a mávajú obvykle priemernú alebo nadpriemernú inteligenciu. Ich hlavný problém tkvie v problematickom nadväzovaní  vzťahov a udržania si priateľstva. Verbálny prejav je jednotvárny a veľmi presný, hraničiaci až s pedantnosťou. Čo sa týka neverbálnej komunikácie je veľmi strohá, čo má za následok malá predstavivosť, dôsledkom čoho aj prejav empatie je u takéhoto pacienta mizivá. Na druhej strane majú veľký záujem o rutinné činnosti, ktoré môžu hraničiť až s posadnutosťou.

 

Toto ochorenie spravidla viac postihuje chlapcov ako dievčatá. Zistiť pravé dôvody ochorenia niesú stále jasné. Teórie dôvodov ochorenia sa vedú v troch rovinách; jednou je poškodenie mozgu počas tehotenstva, pri pôrode alebo krátko po ňom, druhá rovina je genetická, t.j. vznik génov na vznik choroby a u poslednej sa uvažuje o špeciálnych vírusových či bakteriálnych infekciách.

Pacienti s touto diagnózou sa žiaľ nemôžu vyliečiť, ale dajú sa jej nežiadúce prejavy korigovať. Dôležitá je včasná diagnóza a potom vytrvalosť a obetavosť rodiny. Pacienta je nutné naučiť správnou výchovou a vzdelaním nám prirodzeným sociálnym schopnostiam a spôsobom komunikácie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.