Na slovíčko o spermiách

V súčasnej dobe sa čoraz častejšie stretávame s neplodnosťou na oboch stranách pohlaví. Jednou z príčin sú „lenivé“ spermie pánov, čo nie je problém len vyššieho veku, ale aj nezdravého životného štýlu. 

spermie 1118

Na kvalitu spermií pôsobí aj strava. Pravidelný prísun omega-3 mastnej kyseliny zlepšuje tvar spermií, pohyblivosť a vitalitu. Zdravé stravovacie návyky s dostatočným obsahom zeleniny, ovocia, selénu, zinku, kyseliny listovej, vápnika a vitamínu E.

Spermia je najmenšia bunka v ľudskom tele, ktorá slúži k oplodneniu vajíčka. V tele zdravého muža vznikne za sekundu až 1500 nových spermií a priemerná dĺžka života spermií v ženskom organizme je približne 48 hodín. Existujú aj prípady, že sú schopné prežiť v ženskom tele až sedem dní za podmienky, že prostredie v ktorom sa ukotvili je menej zakyslené.

V mužskom ejakuláte sa nachádza maximálne 10% spermií. A to len z toho dôvodu, že tzv. semenná plazma (bielkoviny, cukry, aminokyseliny a minerálne látky) neobsahuje spermie a je len ich nosičom. Spermie sa do nej dostanú a zmiešajú tesne pred ejakuláciou. K ženskému vajíčku rýchle spermie doputujú po niekoľkých hodinách, tie pomalšie za niekoľko dní alebo vôbec nedorazia do cieľa.

Semenníky zabezpečujú dve funkcie – produkciu spermií a sekréciu testosterónu. Väčšie semenníky znamenajú väčší objem produkovaných spermií a mužského pohlavného hormónu.
To, že spermiám prílišné výkyvy teplôt neprospievajú je dokázané. Mužské pohlavné orgány sú tak prispôsobené, že semenníky sú chránené a ich obsah sa udržuje pri teplote o 2 až 4°C chladnejší, než je priemerná teplota tela

Spermia budúcnosti
Spermie sa zmrazujú až na teplotu -196°C a takto dokážu byť zamrazené až 25 rokov. Po rozmrazení sa ich funkcia obnoví a sú schopné oplodniť vajíčko.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.