Pohodovo - vpred!

Napísal Ingrid Abrahámfyová 05. jún 2011

V oblasti dizajnu sa v Košiciach deje všeličo zaujímavé. Jednou z tvorcov, ktorí ponúkajú neotrelý pohľad na dizajn produktov je aj Michaela Podolanová.


femme: V tohtoročnej súťaži „Kruhy na vode“ na seba upozornili viacerý študenti a absolventi z košickej „Techniky“. Čo sa to v Košiciach deje?

Michaela Podolanová: V Košiciach sa toho deje veľa. Na pôde vysokej školy vzniká, za prispenia erudovaného pedagogického zboru, životaschopné študentské dizajnérske podhubie. Šikovní ľudia sa pokúšajú, s nasadením ich veku vlastným, raziť cestu kvalitnému dizajnu aj na Slovensku. Produktoví, priemyselní a grafickí dizajnéri sledujú súčasné svetové trendy a aktívne na ne reagujú. To sa potom odzrkadľuje v podobe úspechov na súťažiach, výstavách a veľtrhoch.


femme: Po absolvovaní štúdia zostávate na internom ašpirantskom pobyte...

Michaela Podolanová: Dá sa povedať, že som osoba mnohých záujmov a rada nasávam informácie z rôznych oblastí. Keďže nebola možnosť pokračovať v pôvodne vyštudovanom odbore, zvolila som iný - štúdium materiálov na Hutníckej fakulte. Je to trochu zvláštne premostenie, ale zaujímajú ma nové materiály a technológie, tak môžem dizajnérsky pohľad doplniť inžinierskym. K hutníctvu a spracovaniu kovov mám pomerne blízko, keďže sa so železnou pravidelnosťou zúčastňujem medzinárodného dizajnérskeho workshopu Metal Inspirations. Posledný ročník bol pre mňa osobitý tým, že som po prvýkrát pracovala v tandeme. S priateľom Patrikom Bujňákom sme vytvorili dva produkty  z wifi antény, ktoré sme našli na šrotovisku. Ku kreslu Wi a Lampe Fi snáď tento rok pribudnú ďalšie kúsky.


femme: Aký je ten váš dizajn?

Michaela Podolanová: No, dúfam, že taký, aký by mal byť. Snažím sa dodržať všetky kritériá, ktorých by sa mal kvalitný návrh pridŕžať, takže beriem do úvahy používateľa daného produktu - výrobku, a to po každej stránke. Je mi cudzia dizajnérska maniera, pri ktorej účel hrá len doplnkovú úlohu a vždy prihliadam na peňaženku spotrebiteľa. Dizajnéri nám prácu a okolie čo najviac spríjemňujú a dávajú produktom nový emocionálny rozmer. Nestačí, že to dobre vyzerá a dobre to funguje, ešte sa to musí dať vyrobiť, zabaliť a uskladniť a niekto to musí aj kúpiť.
 

femme: Dizajnéri bývajú niekedy obviňovaní, že svojou tvorbou podporujú plytvanie zdrojmi a svojimi inováciami nabádajú k zbytočnej nadspotrebe...

Michaela Podolanová: Áno, vo svete dizajnu a výroby jestvuje takáto tvorba. Myslím si však, že by sa ľudia - dizajnéri, výrobcovia aj spotrebitelia mali viac zamýšľať nad akousi „spoločenskou zodpovednosťou“ ich konania. Dizajnér by mal pri navrhovaní  nového produktu zohľadňovať ekonomické, ale aj ekologické hľadisko. Zvážiť, či je daný návrh inovatívny, alebo je len ďalšou z variácií už známeho produktu a či je nevyhnutné chrliť na trh toľko podobných dizajnov. Súčasťou tohto konzumného kolotoča je aj spotrebiteľ a pokiaľ on poskytne živnú pôdu pre nadvýrobu, nemožno obviňovať len návrhárov. V posledných dvoch desaťročiach je zo strany dizajnérov vyvíjaný aj pozitívny tlak na výrobu v podobe redizajnu či eko dizajnu a zdá sa, že čoraz viac spotrebiteľov sa stotožňuje s takýmto prístupom.


femme: Z „vecí“, ktoré máte vo svojej prezentácii by ste si mohli kompletne zariadiť domácnosť. Čo je vašou srdcovou záležitosťou?

Michaela Podolanová: Ťažko povedať. Všetky moje „kúsky“ som vyrábala sama, preto ich vnímam ako svoje deti a mám ich rovnako rada. Hrdá som ale na Počítačové stolíky, pretože mali vďaka svojej jednoduchosti veľmi pozitívne ohlasy. A asi najpríjemnejšie chvíle sa mi spájajú s ventilátorom Flofan. V čase, keď som ho navrhovala, bola jar a ja som prežívala obdobie čerstvej zamilovanosti a mám pocit, že sa to na ňom aj odzrkadlilo.

 


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.