Keď šperk - tak unikát

Napísal Ingrid Abrahámfyovág 14. jún 2010

Umenie nosiť šperk je pravdepodobne dané a panujú oprávnené pochybnosti, či sa dá naučiť. Šperky Bety Majerníkovej ...


...  si vyžadujú ešte osobitejší prístup, alebo väčšiu odvahu a neraz sa usadia v galériách a zbierkových fondoch.

femme: Vaša šperkárska tvorba nie je neznáma, zároveň pôsobíte aj ako vysokoškolská pedagogička. Počas štúdia ste mali možnosť stráviť niekoľko mesiacov v Nemecku aj v Anglicku, porovnajte....

Bety Majerníková: V zahraničí som pôsobila aj ako študentka, aj pedagogicky, takže mám skúsenosti z oboch strán. V Anglicku, kde som jeden semester študovala na Sunderlandskej univerzite výtvarné sklo, som mala príležitosť vyskúšať si technológie a možnosti, ku ktorým by som sa v našom teritóriu nikdy nedostala. Vybavenie univerzít v Anglicku a na Slovensku sa nedá porovnávať. Angličania sú nadšenými obdivovateľmi technológií a priemyslu a výdatne do nich investujú. V Nemecku je situácia obdobná. Tam som študovala a jeden semester aj učila, na Fachhochschule v Triery. V tomto smere máme naozaj čo doháňať. Naši študenti nemajú prístup k podobným technológiám, ak chcú teda dosahovať porovnateľné výsledky, musia byť vynaliezavejší a kreatívnejší.


femme: Rozhodli ste sa venovať autorskému šperku, ktorý je viac menej zberateľskou záležitosťou. Aká k tomuto rozhodnutiu viedla cesta?

Bety Majerníková: Každý autor sa musí skôr či neskôr rozhodnúť, akým smerom vyšpecifikuje svoju tvorbu. V prípade šperkov je asi najľahšie začať robiť masovejšiu produkciu. Vymyslieť zopár vkusných, hravých a nositeľných kúskov, odliať ich do striebra či zlata, nastaviť dobrú cenu, a potom ich jemne variovať. Dá sa z toho vyžiť, ale keďže som si to už vyskúšala viem, že je to práca na plný úväzok. Dva roky sme s mojim kolegom a kamarátom Marianom Hornyakom mali v Bratislave vlastnú šperkársku galériu Nuee a živili nás práve takéto šperky. Zistila som však, že tento typ tvorby, ktorý by som skôr nazvala produkciou, mi nevyhovuje. Zabehnuté a overené veci ma oberajú o energiu a tvorivosť. Oveľa viac ma láka a fascinuje pracovať na jedinečných kusoch a robiť „výskum“ toho, čo je ešte v tom ktorom materiále možné. Svoju tvorbu by som prirovnala ku kreáciám, ktoré vidíme na parížskych mólach, sú to zhmotnené vízie - odvážne, originálne, kontroverzné a často nenositeľné. Láka ma objavovanie, aj keď výsledky tohto procesu sa skôr hodia do zbierok galeristov, než na bežné nosenie.


femme: Kde sa v Európe nachádza Mekka autorského šperku?

Bety Majerníková: V Európe je to Mníchov, Amsterdam a Londýn. Sú to miesta, v ktorých sa sústreďuje najviac galeristov i autorov a kde sídlia najznámejšie školy. V Mníchove sa, každoročne v marci, koná prehliadka pod názvom „Schmuck“, na ktorej sa predstaví to najzaujímavejšie, čo sa za posledné obdobie objavilo na výtvarnej scéne. V Amsterdame je zase „živá komunita“ a výborne fungujúci trh a Londýn je Mekkou módneho šperku, napojeného na priemysel. V týchto mestách sa dá umením pekne uživiť, takže mnohí autori sa sťahujú práve tam.


femme: Južné národy sa zdobia iným spôsobom, ako obyvatelia Severu. Aký je prístup k tvorbe a ponímaní šperku, prípadne bižutérie, v krajinách, kde sa rodia módne trendy?

Bety Majerníková: V globálne fungujúcom svete sa vkus národov začína zlievať, aj keď stále platí, že vďaka rôznorodému historickému pozadiu v tej ktorej krajine, preferujú obyvatelia odlišné trendy. Napríklad moja kolekcia „Wraf“, v ktorej som spracovala tvaroslovie zbraní, sa stretla s pozitívnym ohlasom v Španielsku, kde majú dlhú tradíciu zdobených zbraní rôzneho druhu, ale napríklad aj v Rusku, kde vládne kult hrdinov. Nemci sa však k tejto kolekcií stavajú priam odmietavo, čo sa vzhľadom na ich históriu dá pochopiť. Ak by som mala trošku zovšeobecňovať, tak stále platí, že „južania“ majú radi zdobenejšie, farebnejšie a komplikovanejšie šperky, tiež obľubujú historizujúci nádych či klasické materiály, akým je zlato, patinované striebro a drahé kamene. Severania naopak, dávajú prednosť jednoduchosti „skromnejších“ foriem, oceňujú abstraktnejšie šperky, prírodné materiály, ako napríklad drevo a kožu a tlmenejšiu farebnosť.

 
femme:
 Ako by ste laikovi vysvetlili rozdiel medzi šperkom a bižutériou?

Bety Majerníková: Bižutéria je, pre potreby módneho priemyslu, vyrábaná masovo a je ponímaná predovšetkým ako doplnok. Je spojená s továrenskou výrobou a predurčená širokým masám. Šperk by mal „obsahovať“, aspoň čiastočne, ručnú prácu a drahšie materiály. Nemal by byť ponímaný len ako doplnok šiat, ale okrem ozdobnej funkcie, mal by mať aj výrazovú a materiálnu hodnotu. Venujem sa tvorbe súčasného výtvarného šperku, pričom prostredníctvom svojich prác sa snažím vyjadrovať svoje názory a ponúkať komentáre a témy. Rozmedzie aj zámery výtvarného šperku sa dajú prirovnať skôr k tvorbe výtvarníkov než zlatníkov, aj keď často využívajú zlatnícke materiály, techniky a technológie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.