Maľujeme byt, bez stresu!

K jarnému obdobiu patrí aj veľké upratovanie. Tí dôslední prikročia svojpomocne k maľovke, ktorá nemusí zakaždým vyvolať domáce napätie.

Nechajte sa inšpirovať našimi praktickými postupmi, pomocou ktorých sa vyhnete zbytočným chybám a uľahčia celý proces maľovky.

Vyberáme farby
Proti gustu žiaden dišputát, aj týmto názorom sa môžete riadiť. Sú obdobia, keď sa maľuje len bielou farbou, potom ho vystrieda ohňostroj živých farieb. Je len na vašom vkuse, z ktorej palety farieb budete vyberať. Pri rozhodovaní sa riaďte vašim pocitom a nábytkom, ktorý by mal ladiť so stenami. Menšie priestory orientované na severnú stranu opticky presvetlíte a zväčšíte so svetlými farbami a neutrálnou bielou.

Pre hyperaktívne deti a energických dospelých, sú vhodné studené odtiene farieb modrej a zelenej. Studené tóny sú ideálne pre spálne a domáce pracovne. Teplé odtiene sa hodia do chodieb, kuchýň a jedálni.
Tip: Ak máte doma malé deti, alebo domácich miláčikov zvoľte umývateľné farby. Vhodné sú do chodby, kuchyne, obývačky a detskej izby. Škvrny a iné nečistoty jednoduchou umyjete s vodou zmiešanou so saponátom.

1205 2016

Príprava na prvom mieste
Pred maľovaním poriadne zakryte podlahy interiéru, oblepte okná a ochráňte plastovou fóliou nábytok. Povrch znečistený disperznými farbami treba čo najskôr zotrieť.
Pozor! Penetračný náter nesmie zaschnúť, pretože sa nedá odstrániť a obzvlášť sú háklivé keramické dlažby a sklenené plochy.
Množstvo farby si vypočítate z výmeru natieraných plôch a údajom o priemernej výdatnosti na technickom popise farby ( koľko m2 je možné vymaľovať 1l farby).
Tip: S väčšou spotrebou farby musíte rátať pri zrnitejšej omietke v porovnaní s hladkou úpravou.
Maliarske štetce sú vhodné na detaily – rohy miestnosti, priestory okolo vypínačov a kuchynských liniek. Valčeky sa používajú na väčšie plochy.V špecializovaných predajniach vám poradia, na aký typ farby potrebujete konkrétny valček.
Ak je plocha veľmi znečistená, či výrazná farba, je nutné oškrabať pôvodný náter.
Tip: V prípade, že ste si nie istí či oškrabávať, urobte si test s valčekom, ktorý namočíte do vody a prejdete s ním párkrát po stene. Ak sa náter na valček nalepí, musíte sa zbaviť pôvodnej maľby.
Na stenách sa nachádzajú rôzne dierky a pukliny, vtedy pristupíte k vyšpárovaniu puklín. K zatmeleniu dierok a nerovností použite práškový tmel, vnútornú stierku jemnozrnnú alebo akrylátový tmel, ktoré sú vhodné aj na opravu prasklín v omietkach, na stenách u okien a dverí, alebo medzi sádrokartónovými doskami a minerálnou omietkou.

Po začistení nerovnosti pristúpite k penetrácii stien, aby sa zjednotila savosť podkladu, zvýšila priľnavosť ďalších náterov a farba lepšie kryla. Týka sa to aj oškrabaných plôch. Na výber máte univerzálny penetračný materiál, pre problematické miesta alebo plochy použite hĺbkový penetračný prostriedok a pre miesta s výskytom plesní fungicídny penetračný materiál.

Pred maľovkou farbu poriadne premiešajte. Ako prvý vymaľujte strop, potom steny, ktoré začnete rovnomerne maľovať z rohu v miestnosti a postupujete v smere hodinových ručičiek. Najskôr natrete detaily štetcom a potom valčekom. V prípade, že kombinujete farby, nový odtieň nanášajte až po vyschnutí susedného odtieňu.

Spravidla sa priestor maľuje v dvoch vrstvách, druhú vrstvu aplikujete po zaschnutí prvej, približne po 2 až 8 hodinách. Všetko záleží od teploty interiéru, vlhkosti v ňom a druhu náterových hmôt.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.