Teplá voda...

... úžitková (TV) nemá s pitným režimom v horúcich mesiacoch nič spoločné, ale je číslom jeden pri našej každodennej hygiene.

>> Móda >> Aktuálne >> Teplá voda...

V súčasnosti je príprava TV úplnou samozrejmosťou a tento komfort si doprajeme aj na našich chalupách či chatách. Najpôvodnejšou prípravou TV je jej zásobníková príprava. Dnes existujú dve základné možnosti ako si pripravovať teplú vodu. Buď sa rozhodnete pre samostatné riešenie alebo sa bude pripravovať v zariadení, ktoré slúži aj na vykurovanie /najčastejšie kotol/. Práve druhá možnosť sa využíva čím ďalej, tým častejšie, najmä v panelových domoch a v novej výstavbe.

Ako ušetriť
Bežne sa núka niekoľko základných typov ohrievačov. V ponuke objavíme nielen kombinované kotly pre ústredné kúrenie a zároveň aj ohrev TV, ale aj samostatné plynové zásobníkové ohrievače, elektrické akumulačné bojlery, prietokové plynové alebo elektrické ohrievače či zásobníky ohrievané slnečnými kolektormi.
V prípade, že do svojej domácnosti kupujeme nový ohrievač, je veľmi dôležité správne dimenzovať jeho objem. Ak zvolíme príliš veľký typ, zbytočne si tým zvýšime náklady, pri príliš malom zasa znižujeme svoj komfort nedostatkom teplej vody. „Jeho veľkosť záleží ani nie tak od počtu obyvateľov v domácnosti, ale najmä od počtu odberných miest a rýchlosti ohrievača,“ vysvetľuje Jaroslav Rehuš zo spoločnosti Protherm. „Ak teda máme doma len jednu kúpeľňu, k dokonalej spokojnosti nám postačí 60 l zásobník, pri dvoch kúpeľniach s veľkou vaňou už musíme uvažovať nad zásobníkom väčším, s objemom 90 – 200 l.“
Ohľad treba brať aj na umiestnenie ohrievača. Podľa zistení odborníkov, pri vzdialenosti ohrievača od miesta spotreby viac ako 10 m výrazne narastajú straty energie aj vody. Ak teda máme v domácnosti viacero miest s odberom teplej vody, je dobré nainštalovať na najvzdialenejšom mieste odberu pomocný prietokový ohrievač vody.
Pri všetkých ohrievačoch vody je z hľadiska úspory dôležité aj správne nastavenie teploty. Štúdie ukazujú, že viac ako 35% používateľov ohrievačov vody na Slovensku má termostat ohrievača nastavený na teplotu vyššiu ako 60°C. Nielenže sa tým zvyšuje spotreba energie na prípravu TV, ale ohrievacie teleso sa aj viac zanáša minerálmi. Optimálna hodnota je 55 – 60°C.
Teplota centrálne pripravovanej vody prostredníctvom kotla býva väčšinou 55°C. Ohrev vody prebieha v zásobníkoch a je vhodný najmä pri vyšších nárokoch na spotrebu úžitkovej vody. Ekonomickou voľbou je použitie moderného kotla s prietokovým spôsobom prípravy teplej vody, ktorý automaticky udržiava ohriaty vnútorný primárny okruh. To umožňuje rýchlejšiu dodávku teplej vody ku kohútiku, než pri štandardnom režime prípravy TV. Viac informácií aj o možnostiach ohrevu teplej vody získate na t. č. 034/6966 101.

Ako vybrať nový ohrievač:
- Veľmi dôležité je správne dimenzovať jeho objem. V tomto prípade je najlepšie poradiť sa s odborníkom.
- Dôležité je aj umiestnenie ohrievača. Čím bližšie je k miestu spotreby vody, o to menšie sú straty na rozvodoch.
- Pri domácnosti s viacerými odbermi teplej vody je dobré nainštalovať na mieste menšieho odberu pomocný ohrievač vody. Straty energie narastajú už vo vzdialenosti 2 m.
- Potrubné rozvody je dobré tepelne zaizolovať, najmä pri väčších dĺžkach (nad 2m).
- O ohrievače sa treba tak, ako o každé technické zariadenie starať. Ak to zanedbáme, zvyšuje sa spotreba energie, ale aj nepresnosť merania vody, z dôvodu tvorby vodného kameňa.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.