Miesto, kde sa rodia sny

Napísal ASKO - NÁBYTOK 08. február 2024

Je to tá najtajomnejšia a najintímnejšia miestnosť každej domácnosti. Miesto, kam sa nevstupuje vyslovene bez pozvania a kam by nemali mať prístup starosti všedného dňa. To je spálňa, útulný a tichý chrám odpočinku a spánku. Aby sme sa v nej cítili dobre, je občas potrebné urobiť nejakú zmenu.

Priemerne ju obmieňame minimálne 5x za život. Pokiaľ vás práve čaká tento dôležitý krok, na čo sa zamerať vám poradí Jana Vařechová Holoubková, interiérová dizajnérka spolupracujúca s ASKO – NÁBYTOK.

Zdravý spánok nie je samozrejmosť

Dobre sa vyspať je vlastne celkom veda. Až tretina Slovákov má podľa odborníkov problémy so spánkom. Zdravý a skutočne posilňujúci spánok si, bohužiaľ, nemôžeme naordinovať, ale určite si môžeme pomôcť správnymi návykmi a zariadením. „Keď všeobecne hovoríme o tom, čo by v spálni nemalo chýbať a čím sa pri plánovaní riadim ja, môžeme základné pravidlá zhrnúť do pár bodov. Na odpočinok potrebujete ticho, pokoj a harmóniu. Pokiaľ vám to podmienky dovoľujú, spálňa by mala byť samostatnou miestnosťou,“ zdieľa svoje skúsenosti interiérová dizajnérka Jana Vařechová Holoubková.

Kombinujte štýly a myslite na symetriu

„Rada kombinujem nábytok rôznych štýlov. Nočné stolíky, komody alebo skrine v rovnakom dizajne na niekoho môžu pôsobiť usporiadane, ale celkový dojem môže byť veľmi unifikovaný. V takom prípade je dobré pridať ďalšie doplnky a dekorácie, ktoré rozbijú jednoliatosť. Široké spektrum dekorácií nájdete v ASKO - NÁBYTOK, kde si vyberie naozaj každý podľa svojho vkusu,“ dodáva dizajnérka. Zásadnú úlohu podľa nej hrá aj symetria, ktorá podporí harmonický pocit. Pozor si dajte na výber farieb. Niektoré odtiene majú skôr povzbudzujúci efekt, a tak sa do spálne až tak nehodia. Môžete ich ale využiť pri doplnkoch ako zaujímavé oživenie celého priestoru. Patrí medzi nich predovšetkým oranžová, žltá alebo červená.

Jedinečnosť spočíva v detailoch

Chcete, aby spálňa čo najviac vystihovala váš vkus a osobnosť? Jedinečný dizajn môžete dosiahnuť pár originálnymi dekoráciami, ktoré sú vám blízke. Skúste napríklad tapety. Veľký vzor priestor opticky zmenší, ale zútulní. Vďaka drobnému vzoru bude miestnosť naopak vyzerať väčšia. Kombinujte rôzne štruktúry. Či už na textilných doplnkoch, vankúšikoch, lôžkovinách, kobercoch alebo závesoch, tak aj na svietidlách, obrazoch či ďalších dekoráciách. Jana Vařechová Holoubková záverom uvádza zlaté pravidlo, ktorým sa riadi: „Spálňa má byť miestom, kde vás nič neirituje, všetko naopak pôsobí príjemne až upokojujúco. Má byť taká, aby ste sa vždy tešili na okamih, keď budete zaspávať a na chvíľu, keď ráno prvýkrát otvoríte oči. A pokiaľ si nebudete vedieť poradiť s výberom, obráťte sa na odborníkov. V ASKO – NÁBYTOK poradia a pomôžu s výberom kompletnej spálne, ktorú vám prispôsobia na mieru.“

Nábytok do spálne Capri

Prírodné prvky majú v modernom interiéri nezastupiteľné miesto. Dizajnová ko-lekcia nábytku Capri kombinuje dubové drevo s krásnou popraskanou kresbou s bielou alebo šedou. Posteľ s nočnými stolíkmi disponuje nezvyklým osvetlením, ktoré dokresľuje útulný dojem. Pri objemnej šatníkovej skrine určite oceníte možnosť tlmeného dovierania dverí. Pre extra priestor môžete dovnútra doplniť aj ďalšie police, a prispôsobiť si tak úložný priestor na mieru.

1_capri_asko

Posteľ Ferro

Postele s vyšším čelom pôsobia veľmi efektne. Nebojte sa preto experimentovať! Posteľ Ferro je čalúnená mäkkou látkou s dlhším vlasom vo svetlo šedom odtieni, vďaka tomu sa bude hodiť do akéhokoľvek interiéru. Chrbtové čelo navyše pripomína nadýchaný vankúš s lemom, a tak sa budete každý večer tešiť, až si ľahnete do tejto pohodlnej postele! Lôžko má navyše výklopný rošt, pod ktorým nájdete úložný priestor, napríklad na úschovu lôžkovín. Cena postele je 849,90 €.

2_ferro_asko

Nábytok do spálne Rosenheim

Biely nábytok má svoje neopakovateľné kúzlo. Nábytok zo série Rosenheim je toho žiarivým príkladom. Biele plochy s vidiecky ladenými dekoratívnymi rámami a okrúhlymi úchytkami pôsobia elegantne a veľmi útulne. Skvele ich zladíte s moderným interiérom aj s romantickým Provence štýlom. Touto kolekciou nábytku si navyše môžete vybaviť celú spálňu – od postele až po objemnú šatníkovú skriňu.

3_rosenheim_asko

Zdroj: ASKO - NÁBYTOK

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.