Čo poviete na bungalov?

Bungalov je u nás zatiaľ pomerne nový typ rodinného domu, vo svete ale tento typ domov poznajú veľmi dobre. Čo všetko o ňom viete? O jeho výhodách aj mínusoch vám niečo povieme teraz. 

pr_projekt_fojtik

Bungalov je typ rodinného domu s typickými črtami. Má štvorcový (niekedy mierne obdĺžnikový) pôdorys. Najčastejšie býva doplnený verandou, alebo terasou. Strecha má mierny sklon. Bungalov má len prízemie, niekedy ale môže ísť o jeden a pol poschodový dom. V tomto prípade vám môže vrchné poschodie slúžiť na odkladanie vecí, ktoré potrebujete len občas. 

Z histórie bungalovu.

Jednoduchá stavba si vyžaduje hlavne dostatok miesta, nakoľko nemá poschodie a obytná je len jej prízemná plocha. Prvý krát bungalov objavil v Bengálsku, kde tieto príbytky slúžili na ubytovanie Angličanov pri kolonizácii Indie. Koncom 19 – teho storočia sa postupne dostávali do celého sveta a začali sa považovať za letné, alebo dovolenkové domčeky. 

Bungalov na kľúč si môžete dať postaviť aj dnes a už o pár mesiacov v ňom bývať. Jedinou jeho nevýhodou je, že v podstate ide naozaj o letné domčeky. Svojou rozlohou a nízkou strechou z nich v zimných mesiacoch uniká dosť tepla a náklady na kúrenie sa môžu značne zvýšiť.

Bungalov verzus nízkoenergetický dom.

Ak chcete ušetriť na nákladoch za vykurovanie je lepšie prezrieť si nízkoenergetické domy. Na ich prevádzku a zaistenie komfortu bývania miniete naozaj len minimum financií. Pokiaľ sa ale svojho obľúbeného bungalovu nechcete vzdať môžete ho vylepšiť.

V prvom rade si dajte záležať na výbere materiálu. Aj keď je bungalov ľahká stavba môže byť zhotovená z materiálu, ktorý bude držať teplo v dome a minimalizuje jeho únik. Vhodnými riešením je aj zateplenie stavby. Výberom vhodného materiálu udržíte teplo v interiéri a zabránite jeho úniku. Nezabudnite ani na zateplenie strechy. Aj keď je neobývaná uniká cez ňu veľa tepla. Výstavba bungalovu nie je nákladná záležitosť, pokojne si zateplenie budete môcť dovoliť bez toho aby vás to finančne zruinovalo. 

Bungalov vzhľadom k jeho pomerne plochej streche nie je vhodné stavať v oblasti, kde v zimných mesiacoch napadne množstvo snehu. Nie je vhodný ako horský domček či chata. Ak ale bývate v nížine, alebo južnejšej časti našej krajiny bungalov je pre vás celkom vhodným riešením bývania.

Zdroj foto: Projekt Fojtík

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.