Vytlačiť túto stránku

Choroba gén(i)ov

Napísal femme 18. december 2019

Kedysi dávno ju ľudia považovali za posadnutosť diablom, alebo naopak prejav božstva. Epilepsia. Ako sa s ňou dá žiť? Úplne normálne. Najčastejšiu neurologickú chorobu zahmlievajú aj v treťom tisícročí najrôznejšie mýty a povery. 

epilesia19

Možno práve preto, že jej poznávacím znamením sú záchvaty – niektoré vyzerajú veľmi dramaticky, iné môžu prebehnúť pre laikov nenápadne, skoro až bez povšimnutia a ďalšie sa dajú veľmi ľahko pomýliť s príznakmi duševnej choroby.
Epilepsiou trpí na Slovensku približne 60 000 ľudí, vo svete až 45 miliónov. Choroba sa objavuje vo všetkých vekových skupinách, ale najčastejšie v detstve, či v starobe. Moderná medicína dokáže túto chorobu presne diagnostikovať a účinne liečiť.
Cieľom je nielen obmedziť, ale dosiahnuť aj to, aby pacient viedol medzi záchvatmi kvalitný život. Dôsledky ochorenia a vedľajšie účinky liekov musia byť čo najmenšie.

Diagnóza?

Bývali doby, keď sa epilepsia považovala za prejav geniality. Trpelo ňou mnoho slávnych osobností a ich diagnóza v žiadnom prípade neznamenala úbytok duševných schopností. Stačí spomenúť mená ako Sokrates, Napoleon, Peter I., Beethoven, či Paganini.
Dnešní epileptici môžu viesť úplne normálny plnohodnotný život. Napriek tomu sa zvyknú objaviť iné nečakané problémy. Hlavne v psychike, pretože neinformované okolie môže vnímať chorobu ako príťaž a hľadieť na postihnutých s rozpakmi.

Zbavme sa predsudkov

Medicína rozlišuje asi 150 druhov epilepsie. Z lekárskeho hľadiska nejde len o jednu chorobu. Záchvatom totiž mozog reaguje na rôzne poškodenia, napríklad vrodené chyby, nádory mozgu, degeneračné choroby, zápaly, cievne mozgové príhody, úrazy, alebo poruchy látkovej výmeny.
Niekedy môže byť na vine dedičnosť, alebo poranenie pri pôrode, dosť často však príčina môže ostať záhadou. Výnimočné nie sú ani záchvaty v rámci abstinenčných príznakov, alebo po mimoriadnom fyzickom vyčerpaní. br>V neskoršom veku býva epilepsia prejavom cievneho ochorenia, alebo dôsledkom nadmerného (a dlhodobého) užívania alkoholu. Ak k záchvatu dôjde ojedinele, to ešte nemusí znamenať, že pacient naozaj trpí epilepsiou. Podľa lekárskych záznamov prežije izolovaný záchvat aspoň raz za život zhruba každý dvadsiaty človek.

Dodržovaním správnej životosprávy v kombinácii s farmakologickou liečbou sa môže epileptikovi podariť dostať záchvaty pod kontrolu. Dnes totiž existujú antiepileptiká, lieky s účinnou látkou levetiracetam. Tieto moderné lieky proti epilepsii majú veľmi dobrú účinnosť na potlačenie záchvatov a spôsobujú oveľa menej nepríjemných vedľajších účinkov. O najnovšej generácii liekov by sa mal každý pacient trpiaci epilepsiou poradiť so svojim lekárom.