Vytlačiť túto stránku

Ako vplýva počasie na naše zdravie

Napísal femme 16. marec 2022

Ako pevne sme my, ľudia spätí so všetkým, čo sa odohráva na tejto planéte, dokazuje naša citlivosť na počasie. Čo sa s tým dá robiť? Nič. Pri frontálnych zmenách počasia ľudské bytosti najčastejšie trápi zlá nálada, nepokoj a bolesti hlavy. 

sky_16322

- Nie je však pravda, že sa tieto ťažkosti objavujú predovšetkým v staršom veku. Aj bábätká a malé deti pociťujú pri zmene počasia zvláštny nepokoj, v dôsledku čoho viac plačú, nechcú spať a jesť. Väčšie deti a adolescenti bývajú vplyvom frontálnych zmien zasa nesústredení, nervózní a u mnohých sa objavujú aj bolesti hlavy.

- V strednom veku je citlivosť na počasie veľmi individuálna, v priemere však pri zmenách počasia trpia častejšie ženy ako muži. Objavuje sa u nich únava, nervozita, poruchy spánku, zhoršuje sa im krvný obeh, pociťujú slabosť, bolí ich hlava a podliehajú depresii.

- Mužov "ničia" zmeny počasia najčastejšie v starobe. S pribúdajúcim vekom sa u nich zvýrazňujú viaceré klimatické príznaky: bolesti hlavy, celková nevoľnosť, prerušovaný spánok, triaška a bolesť na miestach dávnych zranení.

- Niekomu pri frontálnych zmenách počasia pomôže trocha kávy, niekomu pohár vína, inému spánok. Univerzálny recept ako sa vyhnúť nepríjemným pocitom "z počasia" však neexistuje. Keď napokon vyjde slnko, oteplí sa a svet pôsobí rozosmiato, väčšina ľudí výrazne pookreje; dokonca aj infarktov je menej ako inokedy. Slnko totiž (do určitej miery) chráni aj pred infarktom, pretože pod vplyvom slnečných lúčov produkuje organizmus viac vitamínu D, a ten má schopnosť potlačiť infarktózny stav. Navyše, v teplom počasí sa krv nezráža tak rýchlo ako v zime, čím sa znižuje možnosť upchatia vencovitých ciev srdca. "Protiinfarktózne" pôsobí aj dostatok pohybu, ktorý majú ľudia najmä v lete, pri peknom počasí.