Vytlačiť túto stránku

Poznáte rôzne druhy skladovej manipulačnej techniky?

Napísal KČ 22. august 2022

Žiadny väčší sklad sa nezaobíde bez rôznej manipulačnej techniky. Tá nielenže uľahčuje prácu zamestnancom skladu, ale naviac im umožňuje manipulovať aj s nákladom príliš veľkým a ťažkým na to, aby s ním bolo možné pracovať bez takejto techniky.

shutterstock_work22

Vysokozdvižný vozík je základ

Keď sa povie manipulačná technika, väčšina ľudí si zrejme predstaví všestranný vysokozdvižný vozík. Áno, vysokozdvižné vozíky sú zrejme najtypickejšími predstaviteľmi tejto kategórie. Či už ide o „klasiku“ v podobe vozíkov so spaľovacími motormi, alebo moderné ekologické riešenia v podobe elektrických vysokozdvižných vozíkov, vždy s nimi dosiahnete mimoriadne presnú a efektívnu manipuláciu s nákladom.

Alternatívou k vysokozdvižným vozíkom sú takzvané stohovacie vozíky. Ide o vysokozdvižné ručne vedené vozíky, ktoré sú obratné, výkonné a z hľadiska údržby nenáročné. O efektívnu manipuláciu s nákladom budete mať postarané aj ak sa rozhodnete pre takúto techniku.

Manipulačná technika, ktorá si poradí aj v náročných podmienkach 

Často môžete v skladoch nájsť aj nízkozdvižné paletové vozíky. Aj keď neumožňujú zdvíhanie nákladu do výšok, pri vykladaní nákladných vozidiel alebo vychystávaní tovaru skvelo poslúžia, keďže umožňujú rýchlu prepravu nákladu.

Keď sa hovorí o vlastnostiach, ktoré musí mať dobrá manipulačná technika, nezaobíde sa to bez schopnosti ľahko manévrovať v často úzkych a stiesnených priestoroch skladov. Pre obzvlášť úzke uličky sú tu špeciálne vozíky určené do veľmi úzkych uličiek, ktoré dokážu dokončiť prácu aj s minimom priestoru.

Efektívny sklad je ten, v ktorom môže byť maximum tovaru na minimálnom priestore. Skladové priestory predsa nie sú lacné. Preto sa používajú stále vyššie regály. A to si vyžaduje vysokozdvižné vozíky s meniteľným dosahom, ktorý môže dosiahnuť až 14 metrov.

Zdroj obrázka: Autor: alinabuphoto / Shutterstock.com