Vytlačiť túto stránku

Fenikel ako liek

Napísal femme 26. august 2021

Poznáte charakteristickú vôňu liečivého feniklového čaju? Fenikel je nielen známe korenie, ale aj liek, ktorý sa opäť dostáva do pozornosti... Mrkvovitú rastlinu - fenikel pestovali kvôli hľuziam a semenám už starí Gréci a Rimania; a pretože feniklu vyhovuje teplé, no nie príliš horúce podnebie, podarilo sa mu preniknúť aj do našich zemepisných šírok.

fenikel_821

Dostal sa k nám vďaka benediktínskym mníchom, ktorí ho považovali za účinný liek pri poruchách trávenia a prechladnutí. V stredoveku bol fenikel považovaný takmer za všeliek, ba dokonca za afrodiziakum; a najnovšie poznatky mnohé tieto tvrdenia overili. V zhľadom na vysoký podiel vlákniny je fenikel liekom pre všetkých, ktorí trpia nadúvaním, zápchou a nepríjemným pocitom preplneného žalúdka; okrem toho má vysoký obsah vitamínu C a draslíka, ktorý zabezpečuje hospodárenie s vodou. Uvedené vlastnosti ho priam predurčujú k prevencii. Feniklová hľuza obsahuje aj zaujímavú kombináciu dvanástich stopových prvkov a štrnástich aminokyselín - získava sa z nej olej, ktorý sa využíva pri črevných poruchách, kašli a zvýšenej tvorbe hlienov. Z feniklových semien sa deťom varí čaj na upokojenie žalúdka.

Európska kuchyňa juhu zakomponováva fenikel i tam, kde by sme ho nečakali - objavuje sa napríklad v talianskych klobáskach. Na Slovensku je však predovšetkým súčasťou sladkostí, čajových zmesí a objavuje sa aj v prívarku.

Feniklovo-pomarančový šalát

fenikel_pomaranc_salat

P o t r e b u j e t e : 2 pomaranče, 2 hľuzy fenikla, viazaničku petržlenovej vňati, soľ, čierne korenie, lyžicu bieleho vínneho octu, 1,5 lyžice olivového, čierne olivy.

P o s t u p : Ošúpané pomaranče a fenikel (okrem hlúba) nakrájajte na plátky; potom plátky striedavo uložte na servírovací tanier. Pripravené plátky posypte na drobno nasekanou petržlenovou vňaťou, feniklovými lístkami, korením a soľou. Olivový olej zmiešajte s pomarančovou šťavou (ktorú ste zachytili pri krájaní pomaranča) a octom; vzniknutou zálievkou šalát pokvapkajte. Hotové feniklovo-pomarančové dielo ozdobte olivami.