Vytlačiť túto stránku

V kuchyni u Elly

Napísal femme 23. január 2014

Zvŕtate sa v kuchyni a vždy vyčarujete niečo nové a chutnejšie ako naposledy? Nazrime  zatiaľ spoločne pod pokrievku ako sa varí u Elly doma.


Staňte sa bohyňou v kuchyni, tak ako Elly, a ukážte svetu svoje kulinárske tajomstvá. Nový internetový projekt o varení „Varíme s Vami“ spojil dokopy značku MAGGI a foodblogerku Elly. Jeho súčasťou môžete byť aj Vy.

femme: Ako ste sa dostali k foodblogerstvu a čo ste od toho očakávali?

Elly: Varenie ma baví už veľmi dlho. Písať som o ňom začala pred štrnástimi rokmi na ženský internetový magazín www.zena-in.cz. Bavilo ma skúšať nové recepty a následne svoje výtvory fotiť a deliť sa o ne s ostatnými čitateľkami. Nápad na vlastný foodblog vznikol ako blesk z čistého neba. Jedného dňa ma jednoducho napadli Bohyne kuchyne. Neverím na náhody a naopak verím, že všetky veci sa dejú z konkrétneho dôvodu a v ten správny čas.
Hneď som napísala kamarátke Lenke, ktorú jedinú som chcela mať ako svoju druhú bohyňu. Pretože spolu o varení rady hovoríme, píšeme, jazdíme na spoločné kulinárske dovolenky. A tak, v októbri roku 2012 som založila www.bohynekuchyne.cz pre všetky bohyne, ktorých rajom je ich kuchyňa. Ďalším krokom potom bola úžasná ponuka na reláciu Varíme s Vami, ktorý vznikol v spolupráci značky MAGGI práve s magazínom www.zena-in.cz. Prvý diel sme začali natáčať minulý rok a musím povedať, že si ich užívam čím ďalej, tým viac. Viac nájdete tu: FB

femme: Aké máte reakcie na váš blog?

Elly: Blog si veľmi rýchlo získal svojich fanúšikov. Určite tomu pomohla aj propagácia na facebooku, kde uverejňujeme horúce novinky z našich kuchýň a mnohokrát krátke recepty píšeme priamo tam. Keď je potrebné, tak našim čitateľkám radíme, a aj preto sa určite stretneme len s pozitívnymi ohlasmi. A naopak, naše čitateľky sa o svoje recepty zase delia s nami. To je presne to, prečo ma blog bohyne baví. Navyše som sa kvôli vlastnému blogu začala zdokonaľovať vo fotení, z toho mám tiež veľkú radosť. V súčasnosti stránky prebiehajú generálnou rekonštrukciou a čakajú ich nové šaty, na ktoré sa s Lenkou už veľmi tešíme. 

 

femme: Načo ste sa hlavne zamerali a ako názory v praxi porovnávate?

Elly: Ja aj bohyňa Lenka miluje predovšetkým francúzsku a taliansku kuchyňu. Obidve sme poznávali na dvoch úžasných cestách po týchto zemiach a priviezli sme si rad zaujímavých skúseností. Obidve veľmi rady pečieme. Lenka skúša najrôznejšie druhy zaujímavých bagiet a chlebov. Obidve sa snažíme pokoriť obľúbený francúzsky dezert makrónky, obidve rady pečieme sladké zákusky. Veľmi často sa schádzame s našimi rodinami v jednej alebo druhej kuchyni, ktoré sú od seba vzdialené asi päťdesiat kilometrov a porovnávame a ladíme svoje recepty. Ktokoľvek sa do našej spoločnosti pripletie, jasá, pretože sa vždy dobre naje.

femme: Aký štýl a kuchyňu vy osobne uprednostňujete?

Elly: Rada varím ľahké jedlá, na ktoré sa používajú čerstvé suroviny. V tomto ma úplne nadchla minuloročná dovolenka v Taliansku. Cestoviny som mala rada vždy, ale bohužiaľ v našej zemi sú často pripravované zle, s „tonou“ omáčky, hromadou mäsa, často pomiešané nekombinovateľné suroviny. Navyše je zlé jesť cestoviny ako prílohu. A je to škoda, pretože „pasta fresca“ – čerstvé cestoviny, stačí doplniť len minimum a sú vynikajúce. Francúzsko má navyše oslovilo svojimi dezertmi. Mám doma niekoľko kuchárok cukrárskeho majstra Pierre Hermé a neviem sa ich nabažiť.
Nemôžem ale povedať, že by  som nevarila alebo nemala rada českú kuchyňu. Len sa, podľa môjho názoru, nedá jesť stále. Rada pripravím pre celú rodinu napríklad sviečkovú alebo vepřo knedlo zelo, ale naozaj iba len pri rodinných oslavách.

femme: Čo vám najviac chutí z pôvodnej "česko-slovenskej kuchyne" ?

Elly: Ako som sa už zmienila, mám rada poctivo urobenú klasiku ako je napríklad sviečková. Som Valaška, milujem našu krajovú kuchyňu. Valašská kyselica, frgály, halušky, jedlá s pohánkou a slivkami. Ale celkovo mám rada regionálne kuchyne všetkých krajov. Nájdete v nich často zaujímavé a neprávom zabudnuté jedlá.

femme: Súhlasíte s tým, že väčšia medializácia varenia v médiach, zlepšila úroveň stravovania, po "boome" fastfoodov?

Elly: Varenie na nás v poslednej dobe vykúka z každého televízneho programu, z každého časopisu, z internetu. Patrím medzi ľudí, ktorí si myslia, že je to dobre. Učme sa poriadne a kvalitne variť, keď sú majstri kuchárskeho umenia ochotní sa deliť o svoje skúsenosti. Konečne sa zamyslime na tým, čo vlastne jeme a snažíme sa jesť lepšie. Nepovedala by som, že vždy zdravšie, ale kvalitne určite. Som rada, že pribúda ľudí, ktorí nie sú leniví stráviť varením nejaký čas a potom si jedlo vychutnať. A robí mi veľkú radosť, keď vidím s akou láskou varia ženy, ktoré s programom Varíme s Vami navštevujeme.

femme: Ak máte svoj obľúbený recept, mohli by ste sa oň podeliť?

Elly: Medzi moje najobľúbenejšie recepty patria v poslednej dobe cestoviny na všetky možné spôsoby. Doma si s deťmi pripravujeme vlastné čerstvé cestoviny, ktoré len necháme ľahko preschnúť, ihneď varíme v osolenej vode a ďalej upravujeme. Príprava nezaberie veľa času, deti sú šťastné, že môžu pomáhať a samy tvoria jedlo.

Celé znenie receptu je tu: Recept