Stalking je ako nočná mora

Poznáme ho najmä z amerických filmov, ale ani slovenským čiernym kronikám nie je tento jav neznámy... Obeťami sú predovšetkým ženy.


Kriminológia a psychiatria definujú stalking (stopovanie) ako dlhodobé prenasledovanie a obťažovanie inej osoby, čím sa znižuje kvalita života tejto osoby a ohrozuje jej bezpečnosť. Rôzne podoby stalkingu poznáme z viac či menej kvalitných amerických filmov, ale prípady dlhodobého prenasledovania a vyhrážok sú aj súčasťou slovenskej reality.

Stalker, teda prenasledovateľ, svoju obeť neustále kontaktuje, kontroluje a snaží sa nad ňou uplatniť svoju moc. Vytrvalo číha a môže sa objaviť kdekoľvek a kedykoľvek - v mieste bydliska, v práci, na ulici, pri nákupoch... Súčasne svoju obeť neustále atakuje - telefonátmi, SMS-kami, e-mailami alebo výhražnými symbolickými odkazmi (rozbité okná, poškriabané auto, vulgárne čmáranice na dverách, ubližovanie domácim miláčikom...).

Stalkermi sa stávajú bývalí partneri, kolegovia, susedia alebo celkom neznámi ľudia, ktorí si obeť jednoducho vyhliadnu, pričom nemusí ísť o celebritu. K typickým prenasledovateľom patrí opustený milenec; muž, ktorý má rôzne psychické problémy a nie je schopný trvalého partnerského vzťahu; človek, ktorým v dôsledku určitého konfliktu lomcuje pocit ukrivdenosti, zlosť a nenávisť; osoba bez životnej náplne, ktorá sa na niekoho upne; alebo takzvaný predátor, ktorý si vyhliadne obeť, zbiera o nej informácie a sníva o agresívnom sexuálnom útoku. A hoci je stalking predovšetkým "mužskou záležitosťou", známe sú aj prípady žien - prenasledovateliek, ktoré svojou agresivitou nezaostávajú za svojími mužskými "kolegami".

Problémom je, že pomoc polície obetiam stalkingu býva pomerne vágna alebo aj žiadna. A tak v USA patrí stalking od roku 1990 k trestným činom a vo viacerých európskych krajinách sa uvažuje o jeho zaradení do repertoáru kriminálnych deliktov (v susednom Česku sa tak už stalo, začiatkom tohto roka).

Odborníci ženám radia:

1. Nezbližujte sa s mužmi, ktorých labilná psychika a pocity menejcennosti naznačujú, že nedokážu uniesť partnerský rozchod.

2. Ak sa stanete obeťou stalkingu, zrušte s prenasledovateľom všetky kontakty a informujte o svojom pocite ohrozenia políciu, ktorá musí urobiť záznam.

3. Ak prenasledovateľ pozná vaše zvyky a trasy, po ktorých sa pohybujete, zmeňte ich do takej miery, ako je to len možné.

4. Všetky výhražné správy od stalkera si odložte, telefonáty si nahrávajte a poškodené veci si odfotografujte, najlepšie za prítomnosti svedkov.

5. Vonku sa vo večerných hodinách a na opustenejších miestach pohybujte iba so sprievodom a vždy noste zo sebou obranný sprej.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.