Sprepitné

Táto téma je vždy delikátna a po zavedení eura, nám robila ešte hlbšie vrásky na čele.
alt
Ak ste nespokojní za služby, mali by ste sa naučiť, dať to najavo. Jedným zo spôsobov je nedať sprepitné a sťažovať sa na služby. V opačnom prípade, to prejavíte sprepitným. Je stále aktuálnou otázkou, komu ho dať, v akej výške, kde a či vôbec sa to od nás očakáva.

Práve túto odmenu za vašu spokojnosť dostávajú v prvom rade čašníci, barmani, taxikári, v kozmetike, v kaderníctve, v obchode ako aj v hoteloch. Stopercentnú kvalitu môžete odmeniť zaokrúhlením účtu nahor až o 20%. V prípade platby kartou, sprepitné dáte v hotovosti. Ale všetko záleží samozrejme od výšky účtu. V inom prípade, stačí zaokrúhliť sumu smerom hore. U nás a v Čechách, je zvykom, i keď nie povinnosťou dávať sprepitné vo výške 5 – 10 percent, rovnako je to aj v Rakúsku.

Dovolenkové destinácie
 
V rovnakých sumách aké sú u nás (5 – 10%) sa pohybuje sprepitné v Maďarsku, s tým rozdielom, že sa to očakáva.
V rámci ceny majú väčšinou sprepitné zarátané v Taliansku a vo Francúzsku, napriek tomu sa zvykne nechávať. V Španielsku nie je zvykom ho dať. Necháte ho (5 – 10%) len v reštauráciách vyššej kategórie. V Grécku sa nemusíte zaťažovať percentami, stačí nechať drobné mince. Vo Veľkej Británii sprepitné v baroch neberú, ale môžete ich pozvať na drink. 
V Austrálii nie je obvyklé, výnimku tvoria taxikári, tým sa zaokrúhľuje účet na celé doláre a v luxusných reštauráciách sa očakáva vo výške 10%.
Tunis a Egypt sú krajiny, kde sa vyžaduje, že budete odmeňovať touto formou. Pár drobných mincí poteší hlavne pomocný personál v hoteloch. Reštauračné zariadenia v U.S.A. očakávajú sprepitné, aj napriek možnej nespokojnosti zákazníkov. Barmani a čašníci s ním automaticky rátajú. Podobne je to aj na toaletách a v šatniach.



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.