Vytlačiť túto stránku

Rovnováha - základ úspechu vo všetkých oblastiach

Napísal Kristína Chudá 26. máj 2022

Keď pochopíte, aká dôležitá je rovnováha, budete úspešnejší vo všetkých oblastiach života. Túžite po úspechu? Máte nutkanie pracovať tvrdo, doslova drieť? Ste neustále motivovaný a sústredený, aby ste dokázali zvládnuť obrovské množstvo práce?

woman_sit_1118

Všetko je to síce pozitívne, no po určitej dobe príde problém. Práce sa neviete zbaviť, ani v noci! Vždy sa nájde ešte jeden email, jeden telefonát, jeden kontrakt na kontrolu, jeden problém, ktorý treba vyriešiť a zoznam pokračuje ďalej a ďalej. Keď dopracujete, často je už neskoro v noci, takže vám zostáva čas už len na neskorú večeru a zamierite rovno do postele. Príde ráno a kolobeh začne znovu. A práve pre túto zaneprázdnenosť zabúdate na dôležitosť rovnováhy. Zabúdate na to, že niekedy treba urobiť odstup a zhlboka sa nadýchnuť.

Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom je dôležitá, aby ste boli spokojní a produktívni, a taktiež je kľúčovou vecou pre blaho ľudí vo vašom okolí. Čím viac osôb sa na vás spolieha, či už doma alebo v kancelárii, tým dôležitejšie je, aby boli tieto dve sféry vášho života vyvážené.

Byť úspešný neznamená len to, že zarábate veľa peňazí. Znamená to, že dosiahnete úspech vo všetkých aspektoch života. Či už ide o získanie veľkého klienta alebo o to, aby ste boli nablízku osobám, ktoré sú pre vás dôležité. Udržať všetky aspekty života funkčné je ale ťažšie, než si vôbec dokážete predstaviť. Tu je 5 spôsobov, ako to zvládnuť:

1. Majte rozvrh pod kontrolou

Plánujete si každú minútu dňa. A je to ozaj zázračné. Usporiadaný rozvrh nie je len rozvrhom. Ide o prísľub, že splníte tie najnaliehavejšie povinnosti. Ak si naplánujete deň, tak zabránite tomu, aby ste sa venovali banálnej práci, vďaka čomu sa môžete sústreďovať na väčšie úlohy.

2. Nedovoľte, aby jedna vec prerástla do inej

Nezdravý pracovný rozvrh sa len zriedkavo začína ako nezdravý. No a nezvládnuteľný pracovný deň začne postupne zasahovať do vášho osobného času. Nevinné jednorazové veci, ako napríklad čítanie emailov, kontrola účtov alebo kontaktovanie klientov, môžu totiž prerásť do problému s rovnováhou medzi pracovným a súkromným životom. To však neznamená, že práca mimo kancelárie je niečo zlé. V skutočnosti môže ísť o najúčinnejší spôsob, ako splniť úlohy. Dôležité je ale vedieť, kedy pracujete a kedy nie. Ak stále telefonujete alebo ste pripravení odpovedať na emaily, tak si z domova vlastne robíte detašované pracovisko. Produktivitu a spokojnosť si udržíte tým, že si vyhradíte konkrétne hodiny na prácu a oddych.

3. Poznajte rozvrhy ľudí, ktorí sú okolo vás

Usporiadanie vlastného rozvrhu je len polovičná výhra. Ak chcete vyťažiť zo svojho osobného i profesionálneho času čo najviac, musíte vedieť, čo robia ľudia naokolo. Inak sa môže stať, že váš rozvrh bude v rozpore s rozvrhmi vašich kolegov, priateľov či rodinných príslušníkov. Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom nie je len o tom, že si vyhradíte na konkrétne činnosti ideálny počet hodín. Mali by ste byť predsa pri všetkých kľúčových momentoch. Odpracovať 50 hodín týždenne neznamená nič, ak pre to zmeškáte veľký míting. A ani skorý návrat z práce domov nie je cenný, keď prídete o narodeninové oslavy alebo hudobné recitály.

4. Zanalyzujte svoj čas

Ako skutočne trávite svoj čas? Akú veľkú časť dňa venujete práci s klientmi? Zadávate údaje? Kontrolujete emaily? Ak chcete čas využiť čo najlepšie, tak ho musíte stráviť čo najužitočnejšie. V opačnom prípade z neho nedokážete vyťažiť maximum. Tento problém môžete vyriešiť analýzou času. Presne ten má totiž hodnotu pre vás i spoločnosť. Je teda dôležité, aby ste ho investovali tam, kde je to potrebné. Nájdite si napríklad aplikáciu s kalendárom, ktorá sleduje, ako trávite čas. Po niekoľkých týždňoch sa pozrite na výsledky. Uistite sa, že váš rozvrh neprevalcovali triviálne úlohy. Ak každý týždeň venujete priveľa času práci, zistite, ako ju obmedziť, aby ste sa mohli zamerať na osobné priority.

5. Myslite na viac vecí ako len na čas

Sledovanie hodín, ktoré trávite v práci a doma, vás môže priviesť k názoru, že rovnováha v týchto dvoch sférach je len hrou s číslami. Pravdou však je, že fyzicky sa niekde nachádzať a byť prítomní sú rozdielne veci. Určite ste sa už vrátili domov z práce vyčerpaní alebo ste naopak dorazili po ťažkej noci do práce úplne popletení. V prípade, že chcete dosiahnuť rovnováhu v osobnom a pracovnom živote, tak to musíte dokázať i so svojou energiou. Skúste sa skrátka menej starať o prácu. Kariérna zodpovednosť je daná. Vo svojej pozícii predsa musíte splniť určité úlohy a ciele. Osobná zodpovednosť je často voľnejšia. Nezdá sa totiž, že by bolo náročné stretávať sa s priateľmi a relaxovať. Ak prijmete kariérnu zodpovednosť a úspechy, no budete viac energie venovať osobným povinnostiam, tak vás prekvapí, koľko ďalších vecí by ste mohli vyrovnať.

Nikdy nebudete v práci najlepší, ak nebudete spokojní so všetkými aspektmi vlastného života. Preto rozumne spravujte svoj profesionálny aj osobný život. Nezabudnite však kriticky premýšľať o tom, do čoho investujete vlastný čas a energiu. To je potrebné, aby ste dokázali vyrovnať pomyselné misky váh.


https://www.forbes.com/sites/johnhall/2019/07/14/how-to-balance-your-personal-and-professional-lives/#3a88a27ccd41