Vytlačiť túto stránku

Toto je tajomstvo úspešných ľudí

Napísal Kristína Chudá 30. marec 2022

Reč tela je často krát presvedčivejšia ako reč vašich úst. Možno si to ani neuvedomujete, no zohráva kľučovú úlohu vo vašom každodennom živote. Naše telá majú svoj vlastný jazyk, ktorý hovorí hlasnejšie ako slová; prezradí o nás, ako sa v skutočnosti cítime a prezradí nás, ak klameme. 

smartwoman_18

Samozrejme len v prípade, že druhá osoba je schopná túto reč čítať. Pre dôveryhodných a úspešných ľudí je reč tela súčasťou ich make-upu. Je to aj váš prípad?

1. Očný kontakt

Očný kontakt je pravdepodobne tou najdôležitejšou časťou reči tela a väčšinou o vás oči prezradia všetko. Pravda, ak sa na vás pozerá človek, ktorý sa tomu rozumie. Nedostatok očného kontaktu môže naznačovať, že niečo  skrývate alebo že nemáte dôveru a záujem. Pokiaľ ide o komunikáciu na pracovisku, udržanie očného kontaktu je alfa omega a vyjadríte s tým dôveru, vedenie a silu. Musíte sa pokúsiť o prirodzený očný kontakt – občas pozerajte človeku do očí, keď hovoríte vážne veci a sem-tam preskúmajte okolie.

2. Mŕtva ryba? NIE!

Aj keď potrasenie rukou trvá len niekoľko sekúnd, zlý dojem môžete zanechať navždy. Štúdia, ktorá sa realizovala Univerzitou v Iowe v roku 2008 zistila, že slabé až žiadne stisnutie ruky signalizuje málo sebavedomia a autority. No na druhej strane, drvenie ruky tiež nie je príjemné, pôsobí to agresívne a arogantne. Dĺžka stisku ruky je tiež dôležitá – krátky, ani príliš silný, ani príliš slabý stisk ruky pôsobí profesionálne.

3. Postoj

Hrbenie sa je znakom nerešpektovania. Znamená to, že ste väčšinou znudený a nechcete sa nachádzať tam, kde sa momentálne nachádzate. Ale ak sa hrbíte, vaše telo to povie za vás.

Vystretý postoj s ramenami vzadu je útočná pozícia. Maximalizuje to veľkosť priestoru, ktorý vypĺňate. Na druhej strane, ak sa hrbíte, je to výsledkom upadania vášho sebavedomia, zaberáte menej priestoru a pôsobíte slabšie.

Udržiavanie si dobrého držania tela vedie k vytvoreniu rešpektu a podporuje vhodné jednanie oboch zúčastnených strán konverzácie.

4. Prekríženie rúk, opäť NIE!

Prekríženie rúk môže pôsobiť ako fyzická bariéra, ktorá naznačuje, že sa cítite ohrozene, máte strach nie ste otvorení tomu, čo hovorí druhá osoba. V závislosti od kontextu môžu naznačovať aj obranu. Ak chcete, aby vás ľudia považovali za otvorených a zainteresovaných, najlepšie je, aby ste mali ruky len tak vedľa seba. Zaťaté päste sú tiež jasným nie. Tento dojem nezmiernite ani vtedy, keď sa pritom usmejete – práve naopak. Váš úsmev bude pôsobiť falošne a neúprimne. Skúste radšej niekedy vystrieť ruky pred seba s dlaňami nahor – znamená to, že nemáte čo skrývať.

5. Prehnané gestá

Ak to budete s vašou gestikuláciou preháňať, ľudia si čoskoro môžu začať myslieť, že klamete alebo sa snažíte niečo zakryť. Dávajte si tiež pozor aj na výrazy vašej tváre – nadvihnuté obočie v nesprávnom momente môže všetko pokaziť.

6. Sledovanie hodín

Pozeranie sa na hodinky počas toho, ako niekomu niečo hovoríte, je jasným signálom nerešpektovania, netrpezlivosti a nafúknutého ega. Dotyčnému tak vysielate signál, že dotyčnému chcete povedať lepšie veci ako tie, ktoré povedal on. 

7. Otáčanie sa a vrtenie sa? NIE!

Otáčanie sa alebo nakláňanie sa počas vašej konverzácie znázorňuje, že ste rozhodený, nezainteresovaný, nemáte pohodlie alebo to signalizuje nedostatok dôvery hovoriť ku danému človeku. Skúste sa viac nakloniť smerom k osobe, s ktorou hovoríte a mierne nakloňte hlavu, aby ste počuli, čo dotyčný hovorí. To pre túto osobu signalizuje, že má vašu úplnú pozornosť. Vrtenie sa signalizuje úzkosť, podceňovanie, nesmelosť a zmätenosť.

8. Nervozita

Hráte sa s vlasmi? Hryziete si do pier alebo poklepanie prstami na stôl? Nerobte to! Zvyčajne to znamená, že máte strach alebo ste nervózny.  

9. Osobný priestor

Tiež to nemáte radi? Stáva sa vám často, že niekto s kým sa práve bavíte, stojí pri vás príliš blízko? Obmedzenie osobného priestoru môže spôsobiť, že sa ľudia cítia nepríjemne. Približne 0,9 m je vhodná vzdialenosť, v rámci ktorej môžete hovoriť s kolegami, so známymi a s cudzími ľuďmi. 

10. Usmievať, nie smiať sa!

Smiať sa úplne na všetkom rozhodne neodporúčame, ale dobre načasovaný úsmev na tom správnom mieste dokazuje, že máte kontrolu nad situáciou, ste otvorený a plný energie, nenecháte sa vyviesť z miery a ste schopní reagovať pokojne, nezáležiac na tom, aká stresujúca je situácia. Navyše budete pôsobiť ľudskejšie a príjemnejšie.


Zdroj:

https://psych.interez.sk/rec-tela-uspesnych-ludi-ktoru-jednoducho-musite-zacat-pouzivat/

https://www.bohatyotec.sk/15-tajomstiev-reci-tela-uspesnych-ludi/

https://www.businessinsider.com/body-language-mistakes-successful-people-never-make-2015-8#failing-to-smile-8