Vytlačiť túto stránku

Investícia do vzdelania sa vždy oplatí

Napísal KČ 23. júl 2019

Každý z nás si tým prešiel. Minimálne povinnou školskou dochádzkou, ktorú sme museli absolvovať všetci. Ale povedzme si na rovinu-vtedy bola škola pre mnohých trápením a pravdepodobne sa nikto do nej dobrovoľne netešil. 

study family 17

Keď škola (ne)baví

Niekomu nešla matematika, iný mal problémy s chémiou alebo ďalší trpel na hodinách fyziky či slovenského jazyka. Odstupom času sme však pochopili, že základná škola je veľmi dôležitá, bohužiaľ, vtedy ju všetci vnímame ako nutné zlo. Kde by sme sa však naučili čítať, počítať a písať než v škole? 

Maturita a čo ďalej

Rodičia nám častokrát hovorili, že maturita je potrebná, pretože otvára dvere vysokoškolskému štúdiu.  Na druhej strane, kto nemal ambície študovať ďalej, postačil mu aj výučný list. Mal v rukách remeslo, mohol si zriadiť napr. živnosť a ponúkať svoje služby zákazníkom. 

Kto sa však vydá cestou štúdia a vzdelávania aj po strednej škole, mal by si výber vysokej školy veľmi dobre premyslieť. Predsa len ide o investíciu na niekoľko rokov a štúdium vybraného odboru rozhoduje o našom budúcom povolaní. Dnešná doba ponúka veľa možností štúdia, a to nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Práve táto ponuka je veľmi lákavá pre mnohých mladých ľudí, ktorí sa rozhodujú, v akej pracovnej oblasti sa budú chcieť uplatniť v dospelosti. Vysokoškolské štúdium v zahraničí už nemusí byť žiadnym nesplneným snom alebo nerealizovateľnou túžbou. 

Koľko rečí vieš...

Túto starú ľudovú múdrosť našich predkov poznáme určite všetci. Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom. Niečo na tom pravdy bude. Jazykové vzdelávanie je v súčasnosti veľmi dôležité a rozhodne sa doň oplatí investovať. Dnešný moderný svet ponúka napr. oveľa viac pracovných možností ako v minulosti. Ale bez jazyka by život či práca v cudzej krajine boli veľmi ťažké. 

Žijeme však v dobe, ktorá je zameraná na jazykové vzdelávanie, vyučovanie cudzích jazykov alebo zdokonaľovanie sa v nich. Nielen v našej krajine existuje veľa vzdelávacích jazykových inštitúcií, ale mnoho možností ponúkajú aj jazykové pobyty v zahraničí. Ktorú možnosť si vyberieme, je iba na nás. Jedno je však isté: do vzdelania sa rozhodne oplatí investovať.