Test: Snažíte sa zapáčiť až príliš?

„Ženy sú v porovnaní s mužmi o 80% náchylnejšie snažiť sa až príliš zapáčiť okoliu a cítia sa vinné, ak sa im to nedarí,“ hovorí Jana Kempová...


... autorka knihy NO!: how One Simple Word Can Transform Your Life /Nie!: Ako môže jedno jednoduché slovo zmeniť váš život./ Urobte si tento test, aby ste zistili, či sa snažíte až priveľmi, a získajte tipy, ako sa z toho dostať.

1. Je extrémne dôležité páčiť sa všetkým.

a) Občas.

b) Často.

c) Vždy.


2. Prispôsobím sa, aby som sa vyhla konfrontácii.

a) Občas.

b) Často.

c) Vždy.


3. Pristihnem sa, ako si hovorím „mala by som“ alebo „je treba“.

a) Občas.

b) Často.

c) Vždy.


4. Radšej kritizujem seba, než by som mala obviniť seba.

a) Občas.

b) Často.

c) Vždy.


5. Svoje skutočné pocity si nechávam len pre seba.

a) Občas.

b) Často.

c) Vždy.


6. Na večierku radšej pomôžeme hostiteľke, ako by som relaxovala a bavila sa s ostatnými.

a) Občas.

b) Často.

c) Vždy.


7. Je pre mňa ťažké prácu delegovať.

a) Občas.

b) Často.

c) Vždy.


8. pri komplimentoch sa cítim nepríjemne.

a) Občas.

b) Často.

c) Vždy.


9. Ospravedlním sa , aj keď mám pravdu; len nech je pokoj.

a) Občas.

b) Často.

c) Vždy.


10. Bolesti hlavy mávam:

a) Občas.

b) Často.

c) Vždy.


HODNOTENIE

Za každú odpoveď a) si dajte 1 bodov, za každú odpoveď b) si dajte 2 body a odpoveď c) si dajte 3 body.


10 až 15 bodov – Nemáte problém povedať nie.

Na zozname úloh doslova lipnete, zostávate sústredená na svoje priority. Ste sebavedomá a asertívna – ceníte si hranice svojho osobného života. Preto s ľahkosťou dokážete povedať áno aj nie. „Vyvážené typy ako ste aj vy zažívajú menej konfliktov na pracovisku i v rodine a dokážu sa vyhnúť stresu, lebo si so svojimi mnohými rolami vedia vynikajúco poradiť,“ hovorí Kempová. Tento typ osobnosti (osobnosť typu A – človek žijúci v neustálom strese, náchylný na kardiovaskulárne  ochorenia) však má problém s flexibilitou. Aby te boli flexibilnejšia, vyskúšajte tieto rady:

-       počkajte 24 hodín, kým dáte odpoveď na niečo, o čom si nie ste istá. Časový odstup vám pomôže ujasniť si priority.

-       Nájdite jednoduchšie riešenie. Namiesto drahocenného času venujte občas na dobročinnú akciu radšej peniaze. Alebo namiesto vypekania koláčov na charitatívne podujatie zvoľte jednoduchú cestu – kúpte ich.

-       Skúste trochu ubrať a prehodnoťte svoje reakcie. Vyjadrenia „keď budem môcť“ alebo „možno niekedy v budúcnosti“ dáte druhým najavo, že ste otvorená príležitosti pomôcť, a zároveň to nemusíte urobiť hneď.

16 až 20 bodov – Držíte sa strednej cesty.

Viete obveseliť ľudí okolo seba  a zároveň si nájsť čas aj pre seba. V čom tkvie tajomstvo, že viete potešiť ľudí bez toho , aby ste sa stresovali? „Dobre vyvinutý cit pre sebareflexiu vám umožňuje postupovať podľa svojich plánov a určovať si priority bez pocitu viny,“ hovorí Kempová. Ale aj tí najrozvážnejší jedinci majú občas problémy s rovnováhou. Keď sa to stane:

-       Delegujte. Ak niečo nemôžete urobiť sama, navrhnite alebo si zaistite niekoho , kto to dokončí. Takto zostávate v hre, no nenesiete plnú zodpovednosť.

-       Oddýchnite si. Keď ste doma, vypnite mobil aj notebook, aby ste mohli byť plne k dispozícii svojej rodine.


21 až 30 bodov – Celá sa rozdávate.

Pýtate sa, prečo len dávate a dávate? Vedci hovoria, že toto tajomstvo sa ukrýva v mozgu! Až 60% žien má vysoko vyvinutú emocionálnu pravú hemisféru – časť mozgu, ktorá ovplyvňuje  budovanie vzťahov. Tu je niekoľko overených spôsobov ako nehovoriť stále áno:

-       Precvičujete si schopnosť povedať nie na malých veciach, aj keby to bolo zo začiatku len pred zrkadlom. Pomôže vám to získať sebadôveru a postupne si vytvoríte návyk.

-       Raz za čas sa odmeníte relaxačnou aktivitou, ako napríklad čítanie alebo pozeranie videa. Budete sa cítiť uvoľnene a naučíte sa dať sami seba raz za čas na prvé  miesto. 

Z knihy Testy, ktoré vás odhalia – Robin Westen


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.