Vytlačiť túto stránku

8 návykov priemerného milionára

Napísal Kristína Chudá 07. august 2022

Poznáte The Secret (Tajomstvo) a Zákon príťažlivosti? Ak áno, iste si vybavujete citát z niektorej z týchto kníh: „Čo si dokážete predstaviť vo vašej mysli, to môžete aj reálne mať.“ A práve toto spája všetkých "milionárov" a úspešných ľudí.

istockphoto_milion_22

Nie je to bohatstvo na vašom konte, je to bohatstvo vašej mysle. Schopnosť premýšľať inak ako druhí. Osvojte si nasledujúcich 8 návykov:

1. Čítajte pre osobný rast

Už Bill Gates povedal: „Ak sa chcete odlíšiť od 99% populácie, prečítajte si večer knihu." Úspešní ľudia sa naďalej vzdelávajú. Vedia, že život praje zmenám a úspech tým, ktorí sú na zmeny pripravení, respektíve ich vytvárajú. Čítanie pomáha ku všeobecnému rozhľadu, osviežiť a modernizovať myslenie a v neposlednom rade sa niečo naučiť. Podľa prieskumu Thomasa Crowleyho neuveriteľných osem milionárov z desiatich prečítajú v priemere až dve knihy za mesiac. Ale pozor, nejde o hocijaké čítanie. Kým niekto čítaním relaxuje, milionári čítajú knihy, ktoré im zlepšujú osobný rast. Čítajú biografie, metodiky, novinky zo svojho odboru. Ako ste na tom vy a čo čítate?

2. Vytvárate si viac príjmov

Silná rieka potrebuje viac ako jeden prítok. Ten sa totiž môže kedykoľvek oslabiť. Šikovný milionár sa preto nespolieha na jeden zdroj príjmu. Má viac zdrojov. Týmto spôsobom dokáže ustáť aj hospodársky útlm. Neznamená to, že musíte mať viac prác. Múdri ľudia totiž nepracujú pre peniaze, ale peniaze pracujú pre nich. Hovorí sa tomu pasívny príjem. Môže ísť o úroky z pôžičiek, dividendy z investícií, kapitálové zisky alebo príjmy z prenájmov.

3. Uvedomte si svoje mesačné príjmy aj výdavky

Milionári nerozširujú svoje imanie náhodou alebo šťastím. Premýšľajte o tom, čo prichádza a čo každý mesiac opúšťa váš bankový účet. Udržujte si prehľad o svojich príjmoch a výdavkoch. Nejde ani o to, koľko zarobíte a miniete, ale aby ste o tom mal prehľad. Prečo? Dlhodobý prehľad môže eliminovať zbytočné výdavky a pomôcť vám udržať plnú kontrolu nad finančnou budúcnosťou.

Pamätáte si na strýčka „skrblíka“, ktorý sa denne kúpal vo svojich peniazoch? Hoci je to groteskný Disneyho príklad, v podstate ide o pravidelnú kontrolu svojich peňazí.

4. Nenechávajte peniaze na stole

Hovorievali aj vám doma, aby ste si tie peniaze od babičky vždy upratali a nenechávali ich ležať na stole? Sčasti ide o poriadok, ale predovšetkým o to, vedieť si svojich peňazí vážiť a starať sa o ne. Financie, o ktoré sa staráte, fungujú ako dobre zasiate semienka. Vzklíčia, vyrastú, rozmnožia sa. Inými slovami: Začnú pracovať pre vás. A čo v zásade milionári nerobia? Neschovávajú si peniažky do vankúša. Peniaze nie sú cieľ, ale prostriedok. Počuli ste už termín finančné prostriedky? Je to prostriedok, ktorý nám slúži na dosiahnutie cieľov. Peniaze nikdy nesmú byť vašim cieľom.

5. Nikdy nikomu nič dĺžni

„Kupujem si nie to, čo chcem, ale čo potrebujem. A čo si kúpim, to nepotrebujem mať dvakrát " To povedal Warren Buffett, najúspešnejší investor sveta.

Bohatí sa vyhýbajú dlhom a žijú v pomere k svojmu majetku. Vedia sa odmeniť, ale rozhodne neplytvajú. Nehazardujú so svojou existenciou a spotrebiteľský úver u nich naozaj nenájdete.

Dlhy ujedajú z misy, hovorí staré príslovie. Ak si už požičiate, tak iba na investície. Ak totiž požičané peniaze skvele zainvestujete, môžu sa vám mnohonásobne vrátiť.

6. Stanovujte si denné ciele

Presné stavovanie denných či týždenných cieľov? Je to potrebné? Áno! Toto vám pomôže udržať sústredenosť a systematicky rozvíjať váš biznis a život. Pri stanovovaní denných cieľov je dôležitá priorita vytýčených úloh. Rozlišujte dôležité a naliehavé.

7. Nepôsobte bohato

Thomas Stanley, autor filmu Prestaňte žiť ako zbohatlík a začnite žiť ako skutočný milionár hovorí: „Najväčší odber drahých áut majú na svedomí ľudia, ktorí len chcú vyzerať ako bohatí, dávať na obdiv svoje bohatstvo, ktoré v skutočnosti až také veľké nie je." Výskumní pracovníci spoločnosti Experian Automotive totiž zistili, že až 61% ľudí, ktorí ročne zarábajú 250 000 a viac eur, nekupujú luxusné značky áut. Naopak, kupujú si bežné autá ako Toyotu, Hondu, Ford ako bežní „smrteľníci.“

Dôvod? Nepotrebujú vynikať a ani nie sú ochotní míňať peniaze za auto, ktorého cena počas prvých štyroch rokov klesne v priemere až o 70%. Ako ste na tom vy? Potrebujete vynikať?

8. Buďte trpezliví

Kedykoľvek čítate príbehy o bohatých ľuďoch, ani jeden z nich cez noc nezbohatol. Neponáhľajú sa, pretože je to ich celoživotný režim. Ľudia, ktorí zbohatli vlastným pričinením žijú podľa motta, že trpezlivosť je cnosť. Takže, uvedomte si výšku svojho príjmu a múdro investujte.

Pozrite sa na Stevea Jobsa, Billa Gatesa, Jeffa Bezos, Marka Zuckerberga a mnohých ďalších. Dosiahnuť úspech nebolo ľahké a mnoho krát sa im projekt nepodaril. Zuckerberg dokonca musel na koberček do Kongresu. Áno, ani on nie je dokonalý a bezchybný. Učí sa. Ako my všetci. Čo však majú títo menovaní ľudia spoločné - museli byť trpezliví, aby sa stali úspešnými.

Zdroj foto: iStockphoto


https://www.entrepreneur.com/article/304219