Zo stresu v práci, doma s tráviacimi ťažkosťami

Cítili ste niekedy nervozitu alebo „motýle“ v žalúdku? Boli ste vystresovaní a potom vám prišlo nevoľno? Je to spôsobené tým, že mozog priamo ovplyvňuje trávenie. Črevá predstavujú najväčšiu oblasť nervov mimo mozgu a niekedy sa nazývajú aj „druhý mozog“.

bylinky_iberogast_1

Stresová reakcia potláča správnu funkciu tráviaceho systému, zatiaľ čo relaxovanie alebo „pohodová“ reakcia ho normalizuje. Keď sa ocitnete v stresovej situácii, vaše trávenie môže byť pozastavené, aby mohlo telo presmerovať svoje energetické  zdroje. Centrálny nervový systém zastaví trávenie spomalením kontrakcií tráviacich svalov a znížením sekrécie na trávenie.

Ak sa stresová reakcia vyskytuje príležitostne, telo sa zotaví a pokračuje v normálnom fungovaní. Ak však zažívate stres príliš často, telo sa ťažšie zotavuje. To bráni toku trávenia a môže spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť. Môže tiež prispieť k rozvoju syndrómu dráždivého čreva a/alebo vredov.

Stres môže spôsobiť:

  • Nadúvanie
  • „Motýle“ v žalúdku či bruchu
  • Zápchu
  • Kŕče
  • Plynatosť
  • Nevoľnosť
  • Bolesť žalúdka / nepohodlie
  • Nadmerná žalúdočná kyselina
  • Pálenie záhy
  • Zvýšenie/zníženie chuti do jedla
  • Poruchy trávenia
  • Hnačku
  • Zápal

Ako bojovať so stresovou reakciou na trávenie?

Cvičenie: Cvičenie je jednou z najlepších možností, ktoré môžete urobiť, aby ste zvládli stres a udržali si zdravé trávenie. Pohyb a športovanie zlepšuje hormonálnu rovnováhu a stimuluje uvoľňovanie endorfínov (hormóny šťastia), ktoré zlepšujú náladu a znižujú stres.

Dýchanie: Hyperventilácia a nadmerné dýchanie môže spôsobiť prebytok vzduchu, čo vedie k nadúvaniu, plynatosti, bolesti a žalúdočným ťažkostiam. Uvoľnené a pravidelné dýchanie to môže zastaviť. Pomalé dýchanie tiež zapája relaxačnú reakciu tela a znižuje stresovú.

Relaxačná terapia: Relaxačné techniky možno použiť na precvičenie reakcie vášho tela na stres. Môžete vykonávať aktivity ako je joga, tai chi, meditácia, dychové cvičenia, hypnoterapia alebo progresívna svalová relaxácia.

Diéta: Jedzte pravidelne jedlá a občerstvenie počas dňa a vyhýbajte sa jeho vynechávaniu. Tento spôsob pomáha zmierniť príznaky syndrómu dráždivého čreva, refluxu, zápchy, nadúvania, hnačky a žalúdočných kŕčov. Príliš dlhé čakanie na jedenie, nedostatok jedla alebo nevyvážený príjem potravy (t. j. nedostatok jedla a následné zjedenie veľkého množstva na jedno posedenie) môže spôsobiť ďalšie tráviace problémy. Na zlepšenie trávenia môže byť prospešné aj pitie dostatočného množstva vody alebo úprava príjmu vlákniny (zníženie alebo zvýšenie vlákniny z celozrnných výrobkov, ovocia, zeleniny a iných zdrojov potravy).

Veďte si denník: Sledujte, čo jete a aké sú vaše príznaky, aby ste hľadali vzorce. To vám môže pomôcť identifikovať potraviny, ktoré dráždia váš žalúdok.

Perspektíva: V mnohých štúdiách sa problémy s gastrointestinálnym traktom subjektov zhoršili, keď mali negatívne vnímanie stresujúcich udalostí. Predtým, ako emocionálne zareagujete na situáciu, urobte krok späť, nadýchnite sa a opýtajte sa sami seba, ako môžete situáciu vnímať ako príležitosť, nie ako kritickú situáciu.

Bojovník proti tráviacim ťažkostiam

V prípade, že by sa stres negatívnym spôsobom odzrkadlil na vašom trávení, majte pri sebe prírodný liek Iberogast. Spojenie nemeckej kvality a prírodného zloženia vám pomôže s mnohými tráviacimi ťažkosťami. Iberogast je liek z prírodných zdrojov, ktorý obsahuje výťažky deviatich známych bylín, ako napríklad iberka horká, archangelika lekárska, rasca, rumanček a ďalšie. Výťažky z týchto bylín blahodarne pôsobia na mnohé  tráviace problémy. Medzi najčastejšie patria bolesti žalúdka a brucha, nadúvanie, pocit plnosti, žalúdočno-črevné kŕče a nevoľnosť. Šesť problémov a jedno riešenie sa nachádza v bylinných kvapkách Iberogast. Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľov lieku a poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom. Iberogast je liek na vnútorné použitie. Liek je zložený  z kvapalných extraktov rôznych častí bylín. 

2_iberogast

Viac informácií na www.iberogast.sk

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.