Potraviny a nálada

Aj potraviny môžu ovplyvňovať životný pocit - menia v tele hladiny hormónov a vyvolávajú stavy, ktorým zvykneme hovoriť "z ničoho nič". Mnohé látky nachádzajúce sa v potravinách spracúva ľudské telo len ťažko. Niektoré sa v organizme hromadia a spôsobujú "chronickú otravu". 

shutterstock_food1020

Tento stav sa prejavuje psychickou nepohodou, nervozitou, poruchami spánku a pod. Látky v potravinách však môžu mať aj alergický charakter - ten sa prejavuje nielen vyrážkami na pokožke, ale napríklad aj pocitom úzkosti až paniky (tento stav vyvolávajú u niektorých jedincov napr. rajčiny, olivy, káva, mlieko...). Iné potraviny sú zasa schopné navodiť v nás pocit pokoja, pohody a šťastia. Alebo tiež pocit sily, aktivity a agresivity.
Správny výber potravín teda môže celkom dobre vybalansovať životný pocit; a môže pomôcť vyhnúť sa nepríjemným stavom, ktorých príčinu jednoducho nevieme vypátrať. Vyskúšajte...

Konzervy, sójové omáčky a "vrecúškové polievky" obsahujú rôzne farbivá, konzervačné látky a glutamát sodný. Tieto látky vyvolávajú nervozitu, úzkosť a môžu byť i príčinou tachykardie.

Mäso (predovšetkým červené) podnecuje tvorbu adrenalínu, noradrenalínu a dopamínu. Dané hormóny vyvolávajú stav vzrušenia a aktivity, dávajúc pocit sily, výkonnosti a agresivity.

Údeniny sa podieľajú na stavoch podráždenia, nervozity a spôsobujú tiež poruchy spánku.

Syry, káva, vajcia, tuniak a červené víno obsahujú látky, ktoré môžu podnecovať obavy a úzkosť.

Mlieko a zelený listový šalát sú prírodné sedatíva; pomáhajú navodiť spánok.

Sladkosti odoberajú energiu a umožňujú mozgu lenivieť.

Cestoviny zvyšujú v tele hladinu serotonínu, t.j. hormónu pohody a šťastia. Tento účinok sa však neprejaví, ak skombinujeme cestovinu s mäsom.

Zelenina obsahuje glycidy, ktoré pôsobia uvoľňujúco.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.