Vytlačiť túto stránku

Toto je šesť zaujímavostí o našom zraku!

Napísal Michal Krajčír 01. február 2023

Napriek tomu, že sú oči najmenšími orgánmi v ľudskom tele, zamestnávajú zhruba polovicu nášho mozgu. Vnímame nimi 80 % všetkých informácií, dokážu rozoznať až 10 miliónov farieb a patria medzi naše najaktívnejšie svaly.

shutterstock_fokus_23

Zdroj foto: Shutterstock

To je však len zlomok informácií, ktoré o nich vieme. Je toho totiž oveľa viac! Čo o nás prezrádzajú zreničky a do akej veľkosti dorastá ľudské oko?

Farba dúhovky je jedinečná ako odtlačok prsta

Zatiaľ čo z odtlačkov prstov zistíte 40 jedinečných vlastností človeka, z očnej dúhovky ich možno vyčítať až 6x toľko. A aj keď má hnedé oči približne 70 % populácie, ich sfarbenie nebude nikdy úplne identické. O tom, akú farbu budete mať, totiž rozhoduje až 16 rôznych génov. Výsledok potom závisí od množstva a rozloženia hnedého pigmentu, teda melanínu, v dúhovke oka. Ak ho obsahuje málo, sú oči svetlé. Najvzácnejším variantom sú oči zelené, na svete ich majú len 2 % populácie. Každý dvadsiaty človek však farbu svojich očí nikdy nerozpozná, pretože je farboslepý.

Škúlenie je u bábätiek bežné

Vývoj oka začína už vo štvrtom týždni tehotenstva. Zdravé bábätká tak prichádzajú na svet s fungujúcim, ale ešte nie úplne vyvinutým zrakom. Preto sú po narodení novorodenci farboslepí, nevidia ostro a vidia dvojito. Až počas prvých šiestich mesiacov života sa u nich začína vyvíjať schopnosť zamerať oči na predmet pri pohľade do blízka. Preto niektoré deti môžu spočiatku škúliť. Po roku už by sa ale oči mali synchronizovať a efekt škúlenia úplne vymiznúť.

80 % očným chybám je možné predísť

Napriek tomu, že je zrak najdôležitejším zmyslom, veľa ľudí pravidelné preventívne prehliadky očí odkladá, alebo na ne vôbec nechodí. Pre riešenie väčšiny problémov je však prevencia kľúčová. Z toho dôvodu je nutné navštevovať svojho očného lekára či optometristu aspoň raz za dva až tri roky. „Vďaka pravidelným kontrolám zraku môžeme odhaliť očné vady, ktoré nemusia byť na prvý pohľad rozpoznateľné. Správna diagnóza a nasadenie liečby tak môže v niektorých prípadoch zrak aj zachrániť. Hoci sa stretávame aj s názormi, že napríklad šedý zákal by mal dozrieť, už v počiatočnom štádiu môže spôsobovať nepríjemnú prekážku vo videní a čiastočne viesť aj k strate priestorového videnia, preto je včasný zásah nutnosťou ,” vysvetľuje Martin Slaný, optometrista a odborný garant siete FOKUS optik.

Naše oči o nás mnohé prezradia

Z jedného pohľadu ide o človeku zistiť jeho psychické rozpoloženie, náladu aj emócie. Mnoho z nás však prekvapí, že zreničky môžu byť tiež skvelým ukazovateľom vzájomnej príťažlivosti. Pokiaľ nám niekto pripadá atraktívny, rozšíria sa nám zrenice zhruba o 45 %. S pozeraním buďme ale opatrní. Uprený očný kontakt môže byť tiež známkou prevahy, nesúhlasu a niekedy aj zastrašovania.

Ľudské oko nijako zásadne nerastie

Keď sa človek narodí, meria oko zhruba 16 milimetrov v priemere. Aj preto sú veľké oči k malým hlavičkám novorodencov považované za typický znak roztomilosti. S rastom hlavy sa oči od seba vzďaľujú a ich pomer k veľkosti tváre sa postupne zmenšuje. Podľa vedcov z americkej univerzity Cornell rastie tento orgán najrýchlejšie zhruba prvé tri mesiace života. Konečná veľkosť potom dosahuje okolo 24 milimetrov.

Heterochrómia postihla aj Davida Bowieho

Z gréckeho názvu heteros (iný) a chroma (farba) je už vopred jasné, čo heterochrómia znamená. Nejde o nič iné ako rôznofarebnosť očných dúhoviek. Môže byť úplná, kedy je každé oko inak sfarbené alebo čiastočná, tá sa odlišuje iba iným sfarbením častí dúhovky. Nejde však o žiadnu vadu na kráse. Skôr naopak. Rozdiely v odtieni farby očí môžete spozorovať napríklad u predstaviteľa novodobého Sherlocka Holmesa Benedicta Cumberbatcha či Henryho Cavilla, ktorého poznáme zo série Zaklínač. Každé oko mal však iné aj spevák David Bowie.


 O spoločnosti:

Sieť očných optík Fokus tento rok oslavuje 75. výročie od prvej zmienky, ktorá sa datuje až do roku 1948. Do dnešného dňa stihla Fokus očná optika vyrásť na jednotku vo svojom segmente na Slovensku i v Čechách, ktorá má 160 pobočiek v oboch krajinách, zamestnáva vyše 800 odborníkov a stará sa o zrak približne 200 tisíc klientov ročne.

1 Komentár

  • Komentár Pedrogam %PM, %24 %678 %2024 %15:%apr napísal Pedrogam

    п»їbest mexican online pharmacies: Online Pharmacies in Mexico - mexico drug stores pharmacies