Vytlačiť túto stránku

Športovanie so psom

Napísal femme 25. november 2016

Vyplavovanie hormónov šťastia každému psíčkarovi zabezpečí ich domáci miláčik, ale okrem toho endorfíny môžete znásobiť, ak budete spoločne športovať. Beh je ideálnym spôsobom venčenia a zábavou pre psa aj vás.

beh pes 1000x600

Kedy začať
Ideálny obdobím, pre spoločné „trénovanie“ u šteniatok malého a stredného plemena, je vek od 9. mesiaca ich života. Pri väčších a robustnejších plemenách, veterinári odporúčajú ešte 2 až 3 mesiace počkať. Dôvodom sú svaly mláďat, ktoré sa stále vyvíjajú, nepriamo úmerne ku kostiam. Z týchto dôvodov by si mohli šteniatka ublížiť. Pri senioroch je nutné brať ohľad na zdravotný stav psa a šetriť chrbticu, končatiny a kĺby, ako aj srdce.

Ako dlho behať a v ktorom čase
Čo sa týka dĺžky behu šteniatok, začať treba postupne na kratších úsekoch a neskôr čas predlžovať. Všímajte si ich kondíciu, prispôsobujte k nej prestávky a nezabúdajte na pitný režim. V seniorskom veku platí, že menej je viac a uprednostnite skôr rýchlejšiu chôdzu s oddychom. Podľa ročného obdobia vyberajte čas, kedy sú teploty príjemnejšie pre vás aj psa. V lete ráno a v zime okolo obeda alebo poobede.

Bezpečnosť na prvom mieste
Mladé psy majú tendenciu „utekať“, dokáže ich zaujať akýkoľvek podnet vonku a rozutekať sa za tým. Odborníci preto radia, držať psa na pevnej vôdzke alebo hands-free vôdzke s automatickou brzdou. Okrem toho pes musí mať obojok, opatrený so známkou, prípadne kontaktnými údajmi pre prípad, že sa stratí. V tme je vhodný aj svietiaci obojok, ktorý oceníte aj pri klasickom venčení.

Nezabudnite!
- Behajte na lačno. Dodržiavajte pravidlo, že aspoň hodinu pred behom, váš pes nežral.
- Pri pravidelnom behu zabezpečte krmivo pre psy s vysokým energetickým výdajom.
- Po príchode z behu, dajte psovi najskôr čerstvú vodu, skontrolujte mu labky, srsť ( kliešte, iné parazity) a až potom mu dajte krmivo. Ak nie je čas na kŕmenie, môžete ho odmeniť pamlskou.