Vytlačiť túto stránku

Praktické rady do domácnosti

Napísal femme 06. október 2016

Patríte medzi milovníkov všetkých rastlín v záhrade alebo v domácnosti? Potom nám dáte za pravdu, že okrem krásy a iných benefitov, ktoré nám dávajú napríklad bylinky, mnohokrát bojujeme aj so škodcami.

161016 1000x450

Možno vám pomôžu niektoré z domácich rád, ktoré sme pre vás pripravili, ako so škodcami zatočiť a ďalšie praktické informácie, ktoré sú overené už rokmi.

Listové vošky v záhrade „po domácky“, bez použitia chémie, zlikvidujete pomocou mydla. Mazľavé mydlo rozpustíte v horúcej vode, zriedite vodou na polievanie a roztokom polejete postihnuté miesta.

Slimáky a mravce v záhrade. Na slimáky si skúste pripraviť živičný odvar, ktorý pripravíte zo smrekových a jedľových šišiek a polejte ním hranice záhrady. Ak sa vám v záhrade usadili mravce, vsuňte do pôdy medený drôt v tom mieste, alebo v dome škár mravčích chodníkov.

Červy v kvetináči nepotešia nikoho... Nevítané červy „vylákate zo zeminy“ pomocou surových zemiakov. Nakrájate si kolieska zo zemiakov, ktoré položíte na zeminu v kvetináči. Červy vylezú z pôdy na povrch a ani sa nenazdáte, môžete ich pozberať.

Rezané kvet potešia oko, skrášlia interiér, preto ich chceme uchovať čo najdlhšie svieže. Ako nato? Stačí do vody pridať štipku soli.

Ako na vysokú vázu. Rezané kvety vo vysokej nádobe sú elegantné, no prináša to veľakrát problémy so stabilitou a rýchlejším znečistením vody, v ktorej sú kvety a dekoratívne rastliny. Preventívne môžete vložiť na dno vázy niekoľko kamienkov, na výber máte aj dekoratívne sklenené kamienky. Navyše tým predídete slizkým konárikom a stonkám na kvetoch a voda nezíska tak rýchlo potuchnutý zápach.

Tip: Vysievanie zeleniny podľa fáz Mesiaca
Koreňovú zeleninu (mrkva, zeler, petržlen, reďkovka, reďkev) vysievajte v čase keď Mesiac cúva. Rajčiny, karfiol, kaleráb, kapustu, pór, fazuľu a uhorky vysádzajte , keď sa Mesiac blíži do fázy splnu.