Flamenco

Oslovuje svojou charakteristickou muzikou a nezabudnuteľným štýlom tanca, ktorý sa dostáva každému poslucháčovi priamo pod kožu.


Za kolísku vzniku „flamenca“ je považovaná Andalúzia, ktorá ponúka neodolateľnú históriu v Seville či Granade a umelecké pamiatky napríklad v Barcelone či Madride.  Výnimočnosť tohto územia pramení aj z toho, že po stáročia bolo ovplyvňované arabskou, kresťanskou, židovskou kultúrou a ostatnými menšinami.

Andalúzsky folklór vo veľkej miere ovplyvňujú od pätnásteho storočia juhošpanielskí Rómovia. Dochádzalo k miešaniu ich pôvodných piesní s ľudovou hudbou Andalúzie, a tak vznikol spev flamenco a neskôr tanec. 19. storočie je obdobím, kedy sa flamenco a Rómovia dostali do širšieho povedomia a zároveň sa tento názov zaužíval aj v andalúzskom folklóre. Spev je poväčšine sprevádzaný gitarou, ale niektoré skladby si vystačia tlieskaním dlaní. Rómski speváci sa nazývajú gitanos a nerómski payos.

Tanec má mnoho štýlov, výrazovo je graciózny, vyžaduje koordináciu celého tela a svojimi figúrami vyjadrujú rôzne emócie.  Pocit melanchólie a utrpenia, tanečníci prejavujú pomalými pohybmi na mieste a s minimom podupov. Radosť je vyjadrená rýchlymi a dynamickými figúrami a zakončuje sa prudkým zastavením.

Aj flamenco štýl sa vyvíja a preto dnes je možné vidieť a počúvať tradičný štýl – PURO FLAMENCO (čisté) ako aj NUEVO FLAMENCO.  Tradičné flamenco sa skladá z piatich spevov. Najstaršia forma spevu Tonás vyjadruje smutný nárek, ktorý tvorí základ spevu flamenco. Tangos je slávnostný spev k tancu, doprevádzaný tlieskaním.

Najznámejším predstaviteľom nového flamenca bol Camarón de la Isla, vlastným menom José Monge Cruz, ktorého na gitare dlhé roky sprevádzal  Paco de Lucia.

Foto: Wikipedia 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.