Bude v Čiernej ovci...

Napísal Ingrid Abrahámfyová 26. december 2011

... aj škola varenia? Dúfajme, že bude, lebo nultý kurz sa nám, ktorí sme sa ho zúčastnili, veľmi páčil.


V polovici decembra sa v reštaurácii Čierna ovca, nachádzajúcej sa poblíž Harmaneckej jaskyne, rozhodli nasledovať jeden zo súčasných trendov v svetovej gastronómii otvorením školy varenia. Išli na to po svojom a záujemcov privítali v reštauračnej kuchyni, kde sa bežný návštevník reštaurácie len tak ľahko nevyskytne. Malo to svoje výhody i nevýhody, ale zážitok, o ktorý pri takýchto podujatiach ide predovšetkým, to bol pozoruhodný. Šéfkuchár Peter Kulhány, ktorý má skvelú kuchyňu Čiernej ovce na svedomí, nám predviedol, ako sa zo štvorkilového lososa vyrobia pochúťky, od predjedla, cez polievku a dve hlavné jedlá a naje sa desať hladných gurmánov.

 
Začali sme odkosťovaním ryby, jej porciovaním a rozdelením jednotlivých častí na rôzne spracovanie. Pripravili sme „tatarák“ z lososa na bagetkách, pošírované steaky s ázijskými cestovinami i sprudka grilované kúsky s vínovým rizotom a špargľou. V medzičase sme uvarili rybí vývar, z neho rybiu polievku á la kapucino a tiež nám ukázal, ako správne krájať zázvor či rozoznať na tanieri čerstvú rybu od mrazenej. Nakoniec sme uhnietli šúľance v karamelovej omáčke s jablkami a tí, ktorí ešte vládali, ochutnali vynikajúce syry s jablkom, pokvapkaným medom a troškou čierneho mletého korenia. Popri tom sme mali možnosť odpozerať čo, a ako hlavný kuchár reštaurácie pripravuje hosťom a ako vyzerá moderný food styling. K dobrej nálade prispelo aj svieže biele víno Tahuan, ktoré priniesol dodávateľ argentínskych vín a takto sa pričinil o ešte príjemnejší zážitok.
 
Treba podotknúť, že s prípravou nám celý čas pomáhala majiteľka tejto reštaurácie, Anna Ivorová, ktorá nás s Čiernou ovcou aj bližšie zoznámila.

femme: Prekvapujete svojou kvalitou, aj vo väčšom meste by ste ňou vytŕčali, kde ste sa tu vzali?

Anna Ivorová: Bývame v neďalekej Banskej Bystrici, tak to do týchto končín nemáme ďaleko, ale pravdou je, že je to z nej 15-20 minút autom, takže sa musíme snažiť, aby k nám zákazníci prišli. Sme síce v jednom z turistických uzlov, pri Harmaneckej jaskyni, lenže stála klientela pozostáva vždy z ľudí, ktorí sa k vám vracajú preto, že sa keď sa im doma nechce variť, stojí im to za to, prísť k vám aj takú diaľku na obed či večeru. Veď aj názov našej reštaurácie napovedá, že sa chceme odlišovať a to predovšetkým kvalitou.

femme: Reštaurácia je príjemná a napriek modernému dizajnu pôsobí útulne, menu je lákavé a ceny sú viac ako primerané. Aj keď si našinec pomyslí, že tak by to malo byť všade, všetci vieme, ako je to v skutočnosti. Čo ďalšie máte vo svojom repertoári?

Anna Ivorová: Otvorené máme sedem dní v týždni a ja vstávam i líham si s myšlienkami na prevádzku. Som tu každý deň, takže si ju dozorujem a pokiaľ treba, chytím sa akejkoľvek práce. Vďaka kvalitne zostavenému jedálničku a pracovitému personálu mám z tohto nášho prvého roka lepší pocit, než som očakávala. Dúfam len, že kvalitu služieb budeme môcť stále vylepšovať a postupne pridávať zaujímavé akcie, akou je aj plánovaná škola varenia. Samozrejme, aj teraz, okrem bežnej reštauračnej prevádzky, usporadúvame podnikové posedenia, oslavy narodenín a výročí, ale akcia s odborníkom, znalcom francúzskych vín nám ukázala, že sa môžeme pokúsiť vykročiť ďalším, „medzinárodným“ smerom.

femme: Fungujete relatívne krátko, ale aj v ťažkých časoch úspešne....

Anna Ivorová: Rozhodne nemienime zľaviť z kvality ponúkaných služieb, na tom sporiť nebudeme. Myslím si totiž, že nízkymi cenami sa donekonečna konkurovať nedá a v konečnom dôsledku sa vždy narazí na hranicu, kde už nedokážete udržať úroveň, o ktorú vám ide. Dobrého odborníka musíte zaplatiť a zlý sa vám nevyplatí. Cestu vidím v ozvláštňovaní ponuky služieb a chutnej kuchyni. Keď sa niekde dobre najete a najete sa tam tak isto aj za pol roka, máte chuť hľadať niečo iné? Pravdepodobne sa stanete stálym hosťom a zariadenie budete odporúčať aj kamarátom a známym. Okrem plánovanej školy varenia, by sme chceli robiť tematické týždne, alebo víkendy rôznych cudzokrajných kuchýň, napríklad ázijskej, alebo francúzskej, podľa toho s akými odborníkmi sa dohodneme. Degustačné večery a školy varenia sa stávajú čoraz viac populárne a zdá sa, že sú to aj vhodné darčeky.

femme: To je pravda, ľpenie na veciach v určitých skupinách vychádza z módy, oceňuje sa originalita a zážitok...

Anna Ivorová: Presne tak, a nemusí ísť ani o prehnane nákladnú záležitosť, veď darovať niekomu k narodeninám kurz varenia je cenovo dostupné. Keď som sa začala venovať gastronómii zistila som, že jestvujú skupiny gurmánov, ktorí sa stretávajú za účelom kuchtenia a následného kulinárskeho vzdelávania. Osobne poznám pár, kde snúbenec nekúpil nastávajúcej briliantový prsteň, ale jej daroval víkend v Paríži s návštevou trojhviezdičkovej „michelinskej“ reštaurácie. Majú kamarátov, s ktorými sa pravidelne stretávajú a varia si pre potešenie, takže šlo o logické vyústenie vohľadov. Kým som ich nespoznala, myslela som si, že varenie je skôr zábava, alebo nevyhnutnosť strednej generácie, ale chvála bohu vyrastá nám milovnícky dorast a takýto ľudia vždy ocenia naše snaženia i chutnú kuchyňu.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.