Unikáty nášho mesta

Hoci Bratislava nepatrí k veľkým hlavným mestám, napriek tomu sa môže pochváliť vzácnymi raritami. Či už sú to prvé plynové lampy, ktoré osvetľovali mesto,...

... krásne sochy vo dvoroch alebo prvá podzemná garáž. Unikátnych vecí nájdete v našom meste neskutočne veľa, my sme pre vás pripravili tri toprarity Bratislavy.
 

Koruna na veži
Stokrát sme sa na ňu pozerali a z každej strany. Tisíce návštevníkov ju obdivovalo – maketa kráľovskej uhorskej koruny na Dóme sv. Martina.  Koruna na veži je symbolom, že v tomto svätostánku od roku 1563 do 1830 nasadili kráľovskú korunu jedenástim panovníkom a ôsmim kráľovským manželkám. Mnoho návštevníkov a aj Bratislavčanov si myslí, že na veži tróni maketa „svätoštefánskej korun“, no nie je to pravda. V starom Prešporku ani jedného panovníka nekorunovali touto korunou, lebo už dávno neexistovala. Korunu, ktorú dali na hlavu prvému uhorskému kráľovi Štefanovi  I. v roku 1000, daroval rímsky pápež Silvester II. Nešlo však o korunu, ale o čelenku. Tú si do exilu zobral zosadený kráľ Šalamún. Novú uhorskú korunu, tak ako ju poznáme z veže, zhotovili prešporskí zlatníci okolo roku 1270. A to pre kráľa Štefana V., teda ani nie pre prvého a ani pre svätého. Zlatníci na jeho zhotovenie použili tri staršie vzácne klenoty. Dodnes je vystavená v Budapešti medzi kráľovskými klenotmi.

Jej maketa na veži Dómu svätého Martina má obrovskú veľkosť. Len  vankúš, na ktorom je položená, má rozmery malej kuchyne v panelákovom byte, teda dvakrát dva metre. Spolu aj s vankúšom meria 2,7 metrov. Z toho koruna sama je vysoká 1,6 metra.


Záhadné gobelíny
Primaciálny palác – najkrajší palác Bratislavy. Dnes v ňom sídli primátor, voľakedy bol zimným palácom arcibiskupov. V klasicistickom slohu ho dal v rokoch 1777 – 1781 postaviť uhorský prímas, arcibiskup kardinál Jozef Bátthyányi podľa projektu staviteľa M. Hefeleho. Zaujímavá je nielen fasáda, ale hlavne vzácne gobelíny, ktoré sú vystavené v reprezentačných miestnostiach.

Ako sa v paláci našli? Koncom 18. storočia, keď uhorský prímas opustil Bratislavu a presťahoval sa do Ostrihomu, palác zostal opustený a chátral. Začiatkom 20.storočia potrebovalo mesto rozšíriť priestory Starej radnice a hľadalo vhodný palác. V roku 1903 mesto uzavrelo zmluvu a kúpilo od cirkvi sto rokov opustený palác. A to za sumu 320 tisíc strieborných uhorských korún. Na obnovu vynaložilo ďalších pol milióna. Mešťania sa búrili proti drahej kúpe. No oplatilo sa. Majstri pri rekonštrukcii našli nepoužívaný komín a v ňom starostlivo zrolovaných šesť vzácnych tapisérií, ktoré boli vyhotovené v anglickej tkáčskej dielni v Mortlake. Keď sa to dozvedela arcibiskupstvo v Ostrihome, žiadali unikátne tapisérie previesť do Maďarska. No súd rozhodol v prospech mesta. Dodnes patria medzi svetové unikáty a návštevníci mesta alebo aj domáci ich môžu obdivovať.


Ministerstvo sedí na prameni
Na území dnešnej Bratislavy máme najstarší dôkaz o získavaní vody zo studní približne z roku 100 nášho letopočtu. V tom čase tu žili Rimania a jedna z prvých studní, čo tu vykopali, bola na dnešnom námestí SNP. A to pod budovou Tatra banky. Budovu potom používala Slovenská televízií a teraz je tu Ministerstvo  kultúry. Rímska studňa na tomto mieste je archeologicky dokázaná.

Túto históriu sme čerpali z knihy Bratislavské rarity z vydavateľstva PT Marenčin.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.