Nechajte sa viesť ladným pohybom

PORT DE BRAS predstavuje novú vlnu netradičného cvičenia, ktoré uchvátilo všetky vekové kategórie.


Jednou z certifikovaných cvičiteliek je aj Katarína Horváthová, ktorá pôsobí v Bratislave vo fitness centrách Golem a A fit . Požiadali sme ju, aby nám priblížila tento spôsob nového cvičenia.

femme: Čo predchádzalo tomu, než ste sa dostali k predcvičovaniu Port De Bras?

Katarína Horváthová: Od malička som sa venovala športu a po ukončení športovej kariéry som hľadala ďalšie možnosti realizácie. Skúsila som chodiť na hodiny aerobiku, ale začiatky boli náročné. Všetci to poznáme, cvičiteľ povie doprava, a ja som išla úplne iným smerom. Neodradilo ma to, ale naopak naštartovalo tak, že som išla na školenie inštruktora aerobiku. Najprv som predcvičovala hodiny Body Worku potom som nabalila ďalšie cvičenie Step a tak ďalej... Nové skúsenosti a nápady som čerpala na aerobikových kongresoch, a tam som sa stretla s týmto novým cvičením, o ktorom som predtým počula od kamarátky. Po vyskúšaní hodiny Port De Bras som zostala nadšená, že som našla niečo, čo je síce pomalšie ako klasické aerobikové cvičenie, ale napriek tomu som si predcvičila celé telo. Cítila som sa úplne inak a na druhý deň som cítila svaly, o ktorých som vôbec nevedela ☺.


femme: Z čoho vychádza Port De Bras a kde je jeho pôvod?

Katarína Horváthová: Vo svete je cvičenie Port De Bras známe od roku 2006 vďaka Španielovi Juliovi Papi a Rusovi Vladimírovi Snezhik. Vytvorili moderné a originálne spojenia medzi tancom a terapeutickými prvkami. Port De Bras je cvičenie, ktoré zaraďujeme medzi cvičenia Body and Mind, ktoré vedie k uvoľneniu mysli i tela. Je určený pre tých , ktorí chcú precvičiť správne držanie tela a posilniť chrbát. Správny postoj je základ všetkých cvikov Port De Bras. Pri posilňovaní sa kladie dôraz na brucho, čo je pre správne držanie tela ideálne. Na hodinách pracujú hlavne ramena a paže – väčšina cvikov je prevedená ladnými tanečnými pohybmi. Z baletu si Port De Bras zobralo základy - napríklad polodrep demi-plié. Nie je potrebná žiadna tanečná príprava, cviky zvládne každý. Hodina je vedená v sprievode príjemnej relaxačnej hudby a nejedná sa o hodinu pre tanečníkov, ale pre ŠIROKÚ verejnosť!

  

femme: Spomínali ste, že ide o spojenie niekoľkých cvičebných techník a zakladateľmi sú Julio Papi a Vladimír Snezhik, ale aké máte Vy skúsenosti, kto najčastejšie vyhľadáva tieto kurzy?

Katarína Horváthová: Najčastejšie vyhľadávajú cičenie ženy, všetkých vekových kategorií. Stretávam sa s tým, že majú strach ísť na cvičenie, nakoľko z názvu Port De Bras nevedia presne zistiť, o aké cvičenie ide. Ľudia sú zvyknutí na skákanie pri aerobikoch a myslia si, že čím viac vypotia tým je to lepšie, ale opak je pravdou. Na pohľad cvičenie Port De Bras vyzerá ladne a ľahko, ale keď využívate správnu techniku, dych a vnútorné svaly, môžem potvrdiť podľa seba, že telo dostáva nový vzhľad, estetiku, a krásne držanie tela. 
 

femme: Opíšte nám, ako prebieha hodina, čo si počas nej precvičujeme a pre koho je ideálny tento nový štýl cvičenia?

Katarína Horváthová: Hodina je zložená z troch častí . V prvej sa zahrejeme a prestrečujeme. V ďalšej, tzv. aktívnej časti, spájame prvky klasického tanca a posilňovania. Posledná časť je relaxačná – opäť slúži na prestrečovanie celého tela, všetkých svalov, ktoré sme zapájali v aktívnej časti. Cvičenie je ideálne pre všetkých, navštevujú ho ženy, muži a deti. Vhodnou alternatívou cvičenia je aj pre nastávajúce mamičky. Slúži aj na rozvoj koordinácie pohybov ( zapojenie rúk a nôh súčasne) a estetiky pohybu.


femme: Aké máte odozvy od svojich „cvičenkýň“?

Katarína Horváthová: Odozvy sú rôzne, ale podľa cvičenkýň, ktoré ostali verné Port De Bras a chodia na hodiny, využívajú cvičenie ako doplnok k svojim ostatným športovým aktivitám.


femme: Podeľte sa s nami, čo najnovšie pripravujete a načo by ste chceli upozorniť na vašich kurzoch?

Katarína Horváthová: Radi by sme rozbehli v tomto roku wellness víkendy, na ktorých by sme sa chceli zamerať na cvičenie s doplnkovým cvičením power yoga. Zároveň od februára otvárame kurz Port De Bras vo fitness centre Afit, na ktorom sa zameriame na techniku cvičenia aby si cvičenci zvykli na pohyby, lepšie si užili cvičenie a zároveň aby správne previedli dané cviky.

 


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.