Náš zvierací „miláčik“ je senior

My, čo vlastníme zvieratká vieme, že čas vyhradený našim miláčikom je podstatne kratší, ako by sme chceli.
 
Aby si svoje seniorské obdobie užili bez väčších obtiaží, mali by sme stravu prispôsobiť tomuto veku a tým predĺžiť ich život. 
Vek psov je závislý od druhu plemena a genetických predispozícií. Spravidla platí, čím väčšie plemeno, tým dĺžka veku je kratšia. Ale poznáme aj výnimky, kedy sa aj veľké plemená dožívajú vysokého veku. Druhou stranou mince sú trpasličie plemená, ktoré trpia rôznymi genetickými chorobami z dôvodu prešľachtenia. Medzi dlhoveké plemená patria napríklad jazvečíkovia a miešanci. 

Priemerná dlhovekosť:
Psi nad 44 kg a viac sa dožívajú maximálne ôsmych rokov.
Veľké plemená od 25 do 43 kg sa dožívajú okolo jedenástich rokov.
Stredné plemená od 12, 5 do 25 kg prežívajú priemerne trinásť rokov.
Malé plemená od 5,5 do 12 kg žijú asi dvanásť rokov a malé trpasličie plemená do 5 kg pobudnú s nami v priemere desať rokov.

Vo vyššom veku sa u psov prejavujú zdravotné problémy, podobné nám ľuďom. Dochádza k útlmu aktivity a  spomaleniu pohybov, k šediveniu a preriedeniu srsti, zhoršeniu  sluchu a zraku, problémy s chrupom a kĺbmi. Seniori, vzhľadom na zníženú aktivitu vyhľadávajú pokoj a teplé miesta. Často agresívne reagujú, vzhľadom na ich zhoršujúce sa vnemy (zrak a sluch). Ľahšie prechladnú alebo ochorejú vo vlhkom a chladnom počasí a liečba potom býva zdĺhavejšia. Veľmi dôležité je stravovanie, správne dodržiavanie hygieny a starostlivosti o seniora.

Vekom ubúda svalovina a hrozí nadváha, pretože pohybová aktivita je menšia. Starším zvieratám je vhodné podávať, viac vlákniny, ktorá pozitívne pôsobí na tráviaci trakt. Nielen veľké plemená, ale aj menšie v seniorskom veku majú problémy s kĺbmi, ktoré strácajú pružnosť. Veterinár vám doporučí z množstva doplnkov stravy či veterinárnych liekov proti zápalu a bolesti kĺbov.
Medzi časté ochorenia patria choroby ľadvín a pečene. Sprevádzané sú nadmerným smädom, močením, únavou, zvracaním a úbytku na hmotnosti. V tomto prípade je nevyhnutné navštíviť veterinára, ktorý zvolí vhodnú diétu.

Jedálniček musí obsahovať vhodný pomer bielkovín a sacharidov, vitamínov a minerálnych látok. Dobrou voľbou je strava určená seniorom, ktorú dostanete v špecializovaných obchodoch.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.