Vieme svietiť ekonomicky?

Náklady na energie sa stále zvyšujú a my sa snažíme znížiť náklady ekonomicky výhodnejšími žiarivkami. 
Či je tomu skutočne tak, skúsime porovnávať všetky pre a proti pri klasickej žiarovke a kompaktnej žiarivke. 

Klasická žiarovka
+ Výhodou tohto typu je okamžitý ustálený svetelný tok, štart a široký rozsah napájacieho napätia. Jednoducho sa menia, likvidujú a cena je veľmi výhodná. Ich životnosť sa ráta asi na 1000 hodín.
- Účinnosť premeny elektrickej energie na svetelnú je nízka a životnosť v porovnaní s inými typmi je krátka. 

Halogénová žiarovka
+ Podobne ako klasická, má okamžitý štart, ustálenosť svetelného toku a malé rozmery. Má vyššiu životnosť (2000–5000 hodín), účinnosť a belšie svetlo.
- Pri 12 V žiarovke, je potrebné použiť transformátor, produkuje teplo, neprospieva dlhodobému svieteniu pri nižšom napätí; a časté zapínanie a vypínanie znižuje jej životnosť. Cenovo sú drahšie ako klasické žiarovky a citlivejšie na dotyk. 

Kompaktná žiarivka
Výrobcovia ponúkajú množstvo typov žiariviek, pre nás sú zaujímavé tie, ktorými možno nahradiť žiarovky.
+ Ich životnosť sa ráta až na 10 000 hodín, až 80% elektrickej energie prichádzajúcej do žiarivky, sa premení na  svetlo. Vyrábajú sa rôznych tvarov, niektoré majú schopnosť stmievať a životnosť je dlhá.
- Nevýhodou je pomalší štart a sú veľmi krehké. Svetlo žiariviek ovplyvňuje teplota prostredia. Obsahujú ortuť, preto sa neodhadzujú do klasického odpadu.

Dôležité informácie žiarivkách:
- Príkon (W) ukazuje spotrebu elektrickej energie.
- Podanie farieb a farebný odtieň skrýva trojčíslie. Odtiene sa ponúkajú teplé, teplo biele, studené (neutrálne) a chladné. Prvé číslo označuje podanie farieb (7,8,9). Pre byt používame 8 alebo 9. Druhé a tretie číslo, označujú farebný odtieň v kelvinoch. 
- Svetelný tok sa udáva v lm (lumen), čím viac lumenov, tým viac žiarivka dáva svetla

Na záver sme si spravili porovnávanie cien a životnosť žiaroviek a žiariviek. Ak by sme počas celého roku svietili 100 W žiarovkou, ktorá zodpovedá 23 W žiarivke, museli by sme si kúpiť sedem žiaroviek na jednu žiarivku. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.