Liečivky

Nikto určite nepochybuje o liečivých účinkoch lipy a hlochu, obidve liečivé rastliny  sú hojne zastúpené v našich záhradách a parkoch. 
 
 

Lipa srdcovitá (Tilia cordata)
Tvar tohto stromu vytvára prekrásnu scenériu v alejach i v záhradách, a nájdete ju aj v listnatých lesoch po celej Európe. Má podobné liečivé účinky ako lipa veľkolistá. Netreba si ju však zamieňať s lipou americkou alebo plstnatou, pretože tie sa nehodia k liečebným účelom.
Liečivé účinky lipového kvetu boli známe už v staroveku. Veľmi účinný je pri nádche, zápale priedušiek a pri teplotách. Lipový čaj pomáha pri potení, ktoré je dôležité pri liečbe. Pri nádche rozpúšťa hlieny, tíši kŕče a pôsobí protizápalovo. Okrem klasických viróz sa používa aj pri ochoreniach močových ciest, problémoch so žalúdkom a vylučovaní žlče. 

Lipový kvet sa zbiera na začiatku rozkvetu a suší sa rýchlo na suchu pri maximálnej teplote 40 stupňov. Obsahuje flavonoidy, vitamín E, triesloviny, silice s farnesolom a iné liečivé látky. Pri liečbe nálevom sa užíva, ½ - 1 celá ČL na pohár vody. Lipový kvet sa podobne kombinuje s ďalšími liečivkami, napríklad s  kvetom bazy a materinadúškou.



Hloh obecný (Crataegus laevigata)
Ako ker má svoje nezastupiteľné miesto v parkoch, v záhradách a na okrajoch lesov. Jeho výška môže dosahovať až 5 metrov. V súčasnosti sa považuje za okrasnú drevinu a predáva sa ako vyšľachtený ker s ružovými kvetmi. Pre svoju hustotu je ideálny ako živý plot. Dobre samu darí na suchších pôdach so zásaditou pôdou. 

Jeho liečivé účinky sa využívajú hlavne pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Stimuluje srdce a upravuje jeho poruchy, normalizuje krvný tlak a pôsobí upokojujúco pri nespavosti a nervozite. 
Účinné látky sú obsiahnuté v kvetoch, listoch a plodoch. Kvety sa zbierajú krátko pred rozkvitnutím začiatkom mája do konca júna. Plody, ktoré sa zbierajú zriedkavejšie , sú vhodné pre zber na jeseň od septembra do októbra.  Pri jeho sušení listy nesmú zhnednúť alebo splesnivieť.
Najviac cenných látok sa nachádza v listoch a najúčinnejšia forma podávania je tinktúra. Nálev sa užíva dvakrát denne z dvoch lyžičiek kvetu či listov na jeden pohár vody. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.