Liečivky

Príroda nám ponúka množstvo rastlín, ktoré majú liečivé vlastnosti, ponúkame vám informácie a „kúry“ z liečivého duba.

 
Nie jedna z nás sa už stretla s liečivou dubovou kôrou, ktorá už po stáročia slúži ako odvar. Kôra sa zbiera na jeseň a obsahuje veľké množstvo trieslovín.  
Triesloviny zvyšujú odolnosť kapilárnych stien a zmenšujú ich zvýšenú priepustnosť. Zvyšujú absorpciu vitamínu C, znižujú obsah cholesterolu v krvi a pod. Dokážu zastaviť vonkajšie, ale aj vnútorné krvácanie. Pripravený odvar sa užíval pri ochoreniach tráviaceho ústrojenstva, hemoroidoch, krvácaniu do čriev, silnej menštruácii a silných hnačkách. 

Na vonkajšie použitie sa slúži kôra z mladých vetvičiek, slabších než palec. Z takejto kôry sa pripravuje odvar na kúpeľ, na obklady, výplachy, kloktadlo, umývanie rán, mokvajúce ekzémy, na spálené miesta a hemoroidy.
 
 
 
Kloktadlo
Varíte 20 minút 2 PL kôry 500 ml vody a potom scedíte. Kloktáte viackrát počas dňa. Pôsobí protizápalovo ústnej dutiny, krvácaniu ďasien a kataru hltanu. 


Obklady s dubovou kôrou
Prelejeme 2 PL kôry 250 ml studenej vody, varíte 10 minút a potom scedíte. Používa sa na ošetrenie rán, k odstráneniu bradavíc prikladáte obklady niekoľko týždňov.


Čaj z dubové kôry
Zalejte 1 ČL drobno nakrájanú kôru 200 ml studené vody, 10 minút varte a sceďte. Pite 2 x denne malé dúšky. Odvar pomáha pri chronických zápaloch ľadvín, pri zápaloch žalúdočných  a črevných slizníc, pri krvácaní do žalúdku, otravách, ale také pri žltačke a iných ochoreniach pečene.

Kúpeľ s dubovou kôrou
Prelejete 1 kg kôry z mladých vetví 2 až 3 l vody a varíte asi hodinu na miernom ohni, scedíte a vylejete do pripraveného kúpeľa. Kúpeľ nemá trvať dlhšie než 20 minú a hladina vody je nižšie než srdce. Vhodný je pri problémoch s hemoroidmi, vredmi, ekzémom a ťažko mokvajúcimi ranami.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.