Vytlačiť túto stránku

Prázdninový program pre deti – takto sa nudiť určite nebudú

Napísal KČ 11. marec 2023

Pripraviť deťom program počas letných prázdnin je fuška. Aj keď si deti užijú tábor alebo prázdniny u starých rodičov, stále zostáva dosť voľných dní, počas ktorých je potrebné ich zabaviť. Poradíme, vám, ako deťom vyplniť prázdninové dni.

1_110323

Nenápadné vzdelávanie aj cez prázdniny

Väčšina školopovinných detí sa nevie dočkať prázdnin, pretože to znamená oddych od učenia, úloh a ranného vstávania. Dopriať im oddych je samozrejme nutné, avšak cez prázdniny sa môžu vzdelávať v iných oblastiach a inou formou. Jednou z možností sú výlety, napríklad do galérie, múzea, botanickej alebo zoologickej záhrady či na hrady a zámky. Nenásilnou formou sa tak zoznámia s históriou alebo s prírodou a spoznajú nové miesta.

Ak sa nedá ísť von, deti zabavia aj dokumentárne filmy alebo zaujímavé knihy ako sú publikácie Kúzelné čítanie. Tieto knižky sú vhodné pre deti od 1 roka a samozrejme aj pre staršie deti. Práve tie ocenia knihy s elektronickým perom.

Interaktívne knihy majú v sebe špeciálny kód. Po priložení pera opíše daný obrázok či spustí hudbu alebo zvuk. Čítanie kníh, ktoré deti zaujímajú a bavia je niečo celkom iné ako učebnice, a môže byť pre ne veľkým prínosom.

Nepraje vám počasie? Zabavte sa doma

Kartové alebo stále veľmi obľúbené stolné detské hry zachránili už nejeden daždivý deň. Pexeso, mikádo, človeče nehnevaj sa, hady a rebríky a podobné klasické hry sú cenovo dostupné a zabavia deti aj dospelých. Deti, a možno aj rodičia, si aj takto trénujú trpezlivosť, pamäť a ovládanie emócií, najmä v prípade prehier.

Okrem hier môžete tráviť čas aj plánovaním výletov. Môže ísť o miesta vo vašom okolí, na opačnom konci Slovenska alebo aj v zahraničí. Prezrite si atlas, vezmite si glóbus a plánujte, alebo sa nechajte inšpirovať nejakým dokumentom o cestovaní.

Večer sa dá stráviť aj filmovým maratónom s obľúbenými filmami, seriálom alebo rozprávkami. Pripravte si popcorn a malé občerstvenie a užite si spoločný večer pri televízii. Raz za čas ani to neuškodí. Keď už sme pri občerstvení, deti vám s ním môžu pomôcť. Zapojiť sa dajú aj do varenia alebo pečenia, samozrejme s ohľadom na ich vek a schopnosti.

Vytiahnite deti do prírody

Nemusí ísť hneď o dovolenku v Tatrách, stačia aj kratšie nenáročné výlety po okolí. Prechádzka alebo výlet na bicykli prospeje aj vám, pobyt na čerstvom vzduchu vás v ideálnom prípade nabije energiou a deti objavia nové zákutia blízkeho aj vzdialenejšieho okolia. Dobrou skúsenosťou môže byť aj stanovačka. Je pravda, že príprava aj samotná stanovačka s deťmi môže byť trošku adrenalínovejšia dovolenka, ale odísť aspoň na pár dní z mesta a oslobodiť sa od technológií určite nie je na škodu. Zorganizovať môžete rodinnú stanovačku, alebo sa dohodnete s priateľmi.

Ak pre je pre vás spanie pod stanom príliš intenzívne spojenie s prírodou, prenajmite si chalupu na odľahlejšom mieste, kde budete mať pokoj. Panenská príroda má svoje čaro a prechádzky lesom alebo kratšie túry si aj s deťmi užijete. Určite nájdete v okolí vášho ubytovania zaujímavé miesta ako sú jaskyne, vodopády, fascinujúce výhľady či iné prírodné krásy.

2_110323

Naučte ich niečo nové

Prázdniny sú ideálne obdobie na to, aby ste svoje deti naučili napríklad plávať. Vezmite ich na kúpalisko, jazero alebo v rámci dovolenky do aquaparku. Okrem príjemného času stráveného spoločne si budú deti na tieto zážitky pamätať celý život. Určite aj vy si spomínate na čas, keď ste prvýkrát samostatne zaplávali niekoľko metrov.

Samozrejme nemusí ísť iba o plávanie, ale napríklad aj bicyklovanie, korčuľovanie či iné športové alebo vzdelávacie aktivity. Okrem toho že sa vaše deti naučia nové veci, rozšírite si aj možnosti ďalších prázdninových aktivít. Naučte dieťa bicyklovať a môžete chodiť na krátke výlety alebo si na dovolenku vziať aj bicykle.

Spoľahnite sa na to, že tieto bežné veci sú pre rozvoj detí a budovanie vzťahu medzi vami a deťmi mimoriadne dôležité. Všetko má svoj čas a určite netreba deti do ničoho nútiť, ale aj takýmto spôsobom im darujete možnosť získavať ďalšie zážitky a otvoríte im nové možnosti. Aj vďaka tomu, že sa naučia bicyklovať alebo plávať to môžu byť nezabudnuteľné prázdniny. 

Zorganizujte športový deň

Čo tak stráviť deň rôznymi športovými aktivitami? Zapojiť môžete známych a kamarátov s deťmi približne rovnakého veku, spolužiakov alebo aj širšiu rodinu. Usporiadať sa dá napríklad futbalový turnaj, v ktorom si zahrajú deti aj rodičia, alebo pripraviť rôzne športové aktivity ako preťahovanie lanom, skok do diaľky, skákanie vo vreci, beh na 50 m a podobne. Deň strávený fyzicky náročnými aktivitami deti unaví, ale určite aj vyhladnú. Športový deň spojte napríklad s grilovačkou alebo opekačkou, bude to príjemné spestrenie pre deti aj pre vás.

Určite bude dobré, keď vám s prípravou môže aj niekto ďalší z rodiny alebo z kamarátov, aby toho na vás nebolo priveľa. Ak nemáte možnosť zorganizovať takúto akciu na svojej záhrade, vyberte sa niekam do prírody, kde sa dá opekať a pokojne to spojte aj s nenáročnou túrou. 

Akcie pre deti vo vašom okolí

Rôzne akcie pre deti sa konajú nielen počas prázdnin, ale celoročne. Stačí trochu pátrať na internete a určite vo svojom okolí nájdete viacero podujatí pre deti ako hudobné a divadelné predstavenia, tvorivé dielničky, športové aj kultúrne podujatia. Počas leta sa konajú aj jarmoky, festivaly, hody a iné podujatia, ktoré sú zaujímavé pre deti aj rodičov. Aj takto môžete naplniť aspoň niekoľko prázdninových a víkendových dní.  

Zdroj obrázkov:

1. Pixel-Shot/Shutterstock.com

2. Vasilyev Alexandr/Shutterstock.com