Dôležitosť zubnej starostlivosti u našich psích miláčikov

Majitelia psov tento výraz dobre poznajú – papuľa psa je doširoka otvorená, pysky ohrnuté nahor a dolné zuby vycerené. Väčšina chovateľov to vníma ako nezameniteľný pokus o úsmev. Naozaj psy tento výraz používajú ako signál na vyjadrenie svojej  radosti a spokojnosti?

zdrave_zuby_pes_0323

Rovnako ako sa ľudia venujú pravidelnej dentálnej hygiene a starostlivosti o zuby, mali by sme venovať pozornosť psiemu chrupu, aby sme ho udržali v dobrej kondícii čo najdlhšie. Správnym prístupom a starostlivosťou môžeme predísť prípadným dentálnym problémom a prispieť tak k ich celkovému zdraviu a spokojnému životu.

Dokážu sa psy naozaj smiať?

Odpoveď nájdeme v 30 000-ročnej histórii chovu psov ako domestikovaných zvierat. Vďaka tomuto súžitiu si ľudia a psy medzi sebou vytvorili jedinečné sociálne puto. Dôležitým faktorom vo vzťahu človek-pes hrá oxytocín, hormón lásky a vernosti, ktorý napomáha rozvíjať náklonnosť a dôveru. Evolučný vývoj zapríčinil, že psy dokážu reagovať na očný kontakt s ľuďmi spôsobom, akým to dokáže len máloktoré iné zviera. Postupom času sa psy naučili vnímať ľudské správanie, ktorému dokážu porozumieť a prispôsobiť sa mu prekvapivo odlišnými spôsobmi, ako je napríklad schopnosť osvojiť si verbálnu aj neverbálnu komunikáciu a ľudské gestá.

Štúdia publikovaná vedeckým časopisom Current Biology si dala za cieľ porovnať správanie psov a vlkov v rovnakej situácii. Obe skupiny mali za úlohu otvoriť nádobu, v ktorej bolo mäso. Kým vlčia svorka to vzdala bez toho, aby sa pokúsila čeliť prekážke, psí účastníci experimentu sa dlho pozerali na prítomných ľudí, čo naznačovalo, že tušili, že im ľudia môžu pomôcť dokončiť úlohu. Veľa výskumov a názory odborníkov sa zhodujú, že psy dokážu svojím spôsobom vycítiť, ako urobiť svojich majiteľov a blízke osoby šťastnými. Pravdepodobne ste už zažili moment, kedy ste sa cítili skľúčene a váš pes sa k vám pritúlil, alebo ste sa naopak cítili šťastne a váš pes napodobňoval vaše správanie. Je ale nepravdepodobné, že by psy dokázali rozlíšiť nuansy toho, čomu sa môžete smiať. Stále teda visí otáznik nad tým, či sa psy naozaj smiať dokážu, jasné ale je, že nás spája špeciálne puto a ich veselý výraz poteší. Ako zodpovední majitelia by sme mali urobiť maximum pre to, aby sme ich radostnú tvár udržali.

Ako na zdravý psí úsmev?

Podľa vedeckého centra pre starostlivosť o domáce zvieratá Waltham Petcare Science Institute až 4 z 5 (80 %) psov starších ako 3 roky trpia problémami so zápalmi v ústnej dutine. Pre ich organizmus to predstavuje veľkú záťaž – baktérie sa pri žuvaní môžu dostať do krvi a usadiť sa v rôznych orgánoch. Keďže psy nedokážu bolesť verbálne vyjadriť, často sa stáva, že dlho a ticho trpia. Rovnako ako by sme venovali pozornosť ich vonkajším poraneniam, je nutné sa venovať poznateľným prejavom bolesti v papuli. Ako zistiť, že s psíkom nie je niečo v poriadku? „Aby majiteľ mohol problém v ústnej dutine zistiť, je nutné, aby psa privykol na manipuláciu v oblasti papule, bez ktorej nie je možné urobiť vyšetrenie ani preventívnu starostlivosť. Zjednodušene povedané: naozaj existujú psy, ktorým sa ani majiteľ do papule nepozrie. Psa je preto nutné na manipuláciu v papuli privykať už od šteňaťa, a to najlepšie formou hry,“ vysvetľuje MVDr. Zbyněk Lonský, predseda Českej spoločnosti veterinárnych stomatológov.

Príznaky ochorenia

Ak je váš psík na manipuláciu v oblasti papule zvyknutý, prvým krokom, ako prísť na to, či trpí ochorením ďasien, je dotknúť sa jeho papule alebo hlavy a pozorovať jeho reakciu. Ak dotyk odmieta, môže to signalizovať, že trpí bolesťou.  Ďalším výrazným prejavom, že niečo nie je v poriadku, je silný zápach z ústnej dutiny. Zdravé ďasná sú ružové a zuby sú bez vrstvy povlaku či zubného kameňa. Ak je už zubný kameň vytvorený, býva príčinou ochorení ďasien a v tom prípade je nutná návšteva veterinárneho stomatológa. „Zápaly ďasien a zápaly parodontu, teda závesného aparátu zuba, sú nepochybne najčastejším problémom v stomatológii psov. Vyplývajú z nedostatočnej alebo žiadnej preventívnej starostlivosti. Vo svojej stomatologickej praxi veľmi často riešim aj následky úrazov, zlomeniny zubov a následné komplikácie,“ hovorí MVDr. Zbyněk Lonský.

Výskumný ústav Waltham Petcare Science Institute zverejnil aj prehľad najčastejších symptómov a známok bolesti v papuli u našich štvornohých priateľov. Aké medzi ne patria?

• Zápach z papule

• Žuvanie na jednej strane úst

• Problémy s príjmom potravy (hlavne v prípade, že krmivo z dutiny ústnej vypadáva)

• Pes sa tak často nehrá so svojimi obľúbenými hračkami

• Vyhýbanie sa dotykom ňufáka alebo hlavy

• Kýchanie alebo výtok z nosa

• Krvavé sliny

• Úbytok na váhe

• Hrčky pod očami alebo v ústach

• Ustupujúce ďasná

• Drží sa v ústraní a je menej veselý ako obvykle

Zdravá ústna dutina u psov má vplyv na ich spokojný život

Prevencia je dôležitá a môže zvrátiť závažnejší priebeh ochorení ďasien, ak sa lieči včas. Malé plemená sú obvykle k rozvoju ochorení ďasien náchylnejšie,  nie je to však podmienkou. V prípade zanedbanej starostlivosti sa môžu ochorenia prejaviť u každého psa. 48 najčastejšie postihnutých plemien môžeme nájsť v rebríčku zverejnenom výskumným ústavom Waltham, medzi nimi sa objavujú napr. – toy pudel, jorkšírsky teriér, jazvečík, shetlandský ovčiak, chrt alebo bišonik, všeobecne malé a trpasličie plemená psov.

Rôzne štúdie ukazujú, že pravidelná stomatologická starostlivosť, spojená s odstraňovaním zubného kameňa, vedie k dlhšiemu a spokojnejšiemu životu. Výskumy tiež zistili významné rozdiely medzi zvieratami, ktoré chodia na pravidelné zubné prehliadky, a tými, ktoré na ne nechodia. A výsledky hovoria jasne: psy, ktoré chodia na pravidelné stomatologické prehliadky, žijú dlhšie. Aj odborníci potvrdzujú, že pravidelná stomatologická starostlivosť, spojená s odstránením zubného kameňa v anestézii vedie k dlhšiemu a spokojnejšiemu životu. „K lekárovi je vhodné ísť vždy, keď máte podozrenie, že v dutine ústnej niečo nie je v poriadku. Z preventívnych dôvodov je to vhodné aspoň raz ročne. Raz ročne je bežné opakované očkovanie a ak veterinárny lekár dutinu ústnu nevyšetrí, je pri tejto príležitosti možné ho o to požiadať,“ hovorí MVDr. Zbyněk Lonský. Rovnako upozorňuje, že zanedbaná zubná starostlivosť je u psíka náročná aj finančne. „Čím viac je starostlivosť o dutinu ústnu zanedbaná, tým vyššie budú náklady na ošetrenie,“ uvádza MVDr. Zbyněk Lonský. Bežné preventívne odstránenie zubného kameňa vyjde okolo 100 eur, zložitejšie zákroky, ako sú chirurgické extrakcie či ošetrenie zlomených zubov môžu dosiahnuť násobky tejto sumy.

Dentálne maškrty ako správny doplnok starostlivosti o chrup psa

Okrem pravidelných návštev veterinárnej stomatológie by sme nemali zabúdať ani na domácu starostlivosť. „Odporúčam dôsledné robenie ako aktívnej prevencie (čistenie zubov minimálne každý druhý deň, ešte lepšie denne), tak aj pasívnej prevencie (denné používanie dentálnych maškŕt),“ vysvetľuje MVDr. Zbyněk Lonský. V tejto oblasti existuje rad pomôcok, ktoré vám so starostlivosťou pomôžu. Radia sa medzi ne špeciálne zubné kefky a pasty alebo žuvacie maškrty (napríklad Dentastix alebo Chewy Chunx od značky Pedigree). „Žuvacie maškrty by sa mali podávať denne. Princípom ich funkcie je otieranie zubného povlaku z povrchu zuba, čím sa bráni tvorbe zubného kameňa. Dentálna maškrta správneho tvaru, konzistencie a veľkosti, ak sa do nej pes zahryzne, otrie z povrchu zuba zubný povlak. To určuje, na ktoré zuby tieto maškrty fungujú. Sú to veľké zadné predstoličky a stoličky, ktorými pes väčšinou žuje,“ vysvetľuje MVDr. Zbyněk Lonský. Je však dobré mať na pamäti, že žiadna dentálna maškrta nedokáže udržať klinicky zdravé ďasná. Dentálne maškrty slúžia ako užitočný doplnok k znižovaniu hromadenia zubného povlaku, nie ako náhrada za čistenie zubov a pravidelných kontrol.

Svoje zuby čistíme denne, o tie psie sa až tak nestaráme

Drvivá väčšina majiteľov (95 %) podľa prieskumov čistí svoje vlastné zuby denne, len zlomok (7 %) sa však na dennej báze stará tak dôkladne o chrup svojich psov. Prieskum, ktorý uskutočnila značka psieho krmiva Pedigree v Českej republike, odhalil zaujímavé fakty o povedomí majiteľov psov o zubnej hygiene ich miláčikov. Pomerne alarmujúca je skutočnosť, že takmer 47 % z nich nevie, ako sa o zuby svojich psov starať a 45 % nevie, ako spoznať, či ich pes trpí bolesťou zubov alebo či je chorý. Prekvapivých 35 % respondentov sa dokonca domnieva, že o zuby svojho psa sa nemusia starať vôbec. Podľa skúseností výrobcu psieho krmiva sú znalosti slovenských majiteľov psov o zubnej starostlivosti veľmi podobné.

Prieskum ukázal aj ďalšie alarmujúce čísla:

  • 44 % ľudí si neuvedomuje, že by mali svojim psom čistiť zuby každý deň
  • 29 % respondentov sa domnieva, že čistiť zuby svojmu zvieraťu stačí raz týždenne alebo raz mesačne (10 %)
  • 5 % si dokonca myslí, že zuby psa je potrebné vyčistiť iba v prípade, že má zlý dych
  • 43 % majiteľov psov nevie, aké prípravky majú používať na čistenie zubov svojho psa

Ako zistiť, či môj pes potrebuje aj strojček na zuby? 

Ortodontická starostlivosť nie je u psov úplne neobvyklá. Ani nie tak z estetických dôvodov, ale skôr zo zdravotných. Ortodontické zásahy a prípadne ortodontické aparáty sa používajú hlavne v období prerezávania a výmeny dočasného chrupu za trvalý. U väčšiny psov sú problémy diagnostikované
v ranom veku, obvykle medzi 4. – 6. mesiacom. To, či váš pes potrebuje ortodontickú starostlivosť, je vždy potrebné konzultovať s veterinárnym stomatológom špecialistom, ktorý urobí vyšetrenie a navrhne možné varianty liečby. „Ak zuby z dôvodu dedičných či vývojových vád nie sú umiestnené v zhryze správne, môžu bolestivo zraňovať podnebie či ďasná. Použitie strojčeka môže niektoré z týchto vád napraviť,“ uzatvára MVDr. Zbyněk Lonský.

Pre zdravie zubov vášho psa

Dentálne maškrty PEDIGREE DENTASTIX čistia zuby a osviežujú dych vášho psa. Špeciálny tvar maškrty v tvare písmena X znižuje tvorbu zubného povlaku a zubného kameňa, takže zuby vášho psa ostanú dlhšie funkčné a zdravé. Odborníci odporúčajú používať dentálne maškrty už od veku 4 mesiacov. V príchutiach od kuracieho alebo hovädzieho mäsa, po slaninu alebo mätu, PEDIGREE DENTASTIX poskytne každodennú starostlivosť zubom vášho psa.


O Waltham Institute 

Centrum pre výživu domácich miláčikov WALTHAM® je vedeckým centrom spoločnosti Mars Petcare, ktoré slúži už viac ako 50 rokov ako popredná inovatívna vedecká autorita v posúvaní hraníc výskumu v oblasti výživy a zdravia domácich zvierat. Od publikácie prvého pôvodného výskumu v roku 1963 WALTHAM® urobil veľa dôležitých vedeckých objavov na poli výživy domácich miláčikov a interakcie ľudí a zvierat. Dnes WALTHAM® pokračuje v spolupráci s poprednými svetovými vedeckými inštitúciami, prostredníctvom vízie Mars sa snaží vytvárať lepší svet pre domácich miláčikov a poskytuje vedecké a odborné znalosti tvoriace základ hlavných značiek spoločnosti Mars, ako sú Perfect Fit®, PEDIGREE®, WHISKAS®, ROYAL CANIN®, Banfieldská nemocnice pre domácich miláčikov a IAMS®, CESAR®, NUTRO®, SHEBA®, DREAMIES® a EUKANUBA®.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.