Hrali ste už niekedy šípky? A toto ste o nich vedeli?

Hranie šípok je jednou z najobľúbenejších (nielen) barových zábaviek. V podstate jednoduchý princíp tejto hry ju predurčuje na to, aby bola ľahko prístupná prakticky každému. Je tak ideálnou zábavkou počas spoločných chvíľ s priateľmi.

shutterstock_sipky

Jednoduchá hra pre každého 

Princíp šípok je v hádzaní malých šípok na terč. Každý hráč hádže v jednom kole väčšinou tromi šípkami. „Väčšinou“ preto, že šípky majú rôzne variácie, čo sa týka „podmienok“ pre výhru, takže pravidlá sa môžu líšiť, ale základný princíp je stále rovnaký.

Najčastejšie sa hrá tak, že každý hráč začína s 501 bodmi a „nahádzané“ skóre sa mu z tohto čísla odpočítava. Víťazom sa stane hráč, ktorý ako prvý „uzavrie“, čiže sa mu svojimi hodmi podarí dostať v počte bodov na nulu.

K skvelej prístupnosti šípok všetkým bez ohľadu na predchádzajúce skúsenosti prispievajú aj takzvané elektronické šípky, ktoré sú modernou variantou šípok. Pri nich sa šípky hádžu na elektronický terč, ktorý počíta skóre jednotlivým hráčom, preto odpadá nutnosť, aby bol súčasťou hry aj zapisovateľ, ktorý by hráčom počítal skóre. Zahrať si šípky tak môžete úplne jednoducho.

Rozdiel je hlavne v terčoch a hrotoch šípok 

Súťažne sa hráva najmä klasická varianta šípok. Pri nej sa používajú sisalové terče, čo je textilné vlákno, ktoré sa vyrába z listov agávy sisalovej. Nie je tu žiadna elektronika a teda o skóre sa stará zapisovateľ. Rozdiely sú však aj v použitých šípkach.

V spomínanom barovom prostredí pri elektronických terčoch sa stretnete so šípkami s plastovými hrotmi (takzvané soft šípky). Naopak, na sisalové terče sa používajú šípky s oceľovými hrotmi (označované ako steel šípky). Samozrejme, rozdielov je viacero, ale tento je ten základný medzi šípkami pre elektronické a šípkami pre sisalové terče, ktorý v podstate delí hranie šípok na dve „disciplíny“.

Zdroj obrázka: Autor: Taya Ovod / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.