Vytlačiť túto stránku

Poistenie bicykla má limity

Napísal KČ 04. jún 2022

Nie je výnimkou, ak bicykel dnes tvorí aj u hobby športovcov jednu z najdrahších vecí ich majetku. Za kvalitné značky dvojkolesových tátošov milovníci bicyklovania platia tisíce eur. Kým však byt alebo auto si väčšina z nás bez váhania poistí v komerčnej poisťovni, s bicyklom to môže byť komplikovanejšie.

ug_bike22

Správnu poisťovňu pre konkrétny bicykel treba hľadať podľa viacerých kritérií. Úlohu zohráva nielen cena bicykla, ale najmä miesto, kde je odložený, keď sa práve nebicyklujete. Bežne sa bicykle proti odcudzeniu či poškodeniu poisťujú v rámci poistenia majetku. Ak teda uzatvárate zmluvu na poistenie domácnosti, majte na zreteli aj bicykel. Aj tu sa však v prípade poistnej udalosti môže stať, že za drahší bicykel nedostanete od poisťovne naspäť plnú sumu. Kľúčovým slovom pri uzatváraní poistenia bude tzv.sublimit.

Stropy a limity

Jednotlivé poisťovne majú totiž presne stanovené, do akej sumy budú kryť v prípade poistnej udalosti na majetku napríklad športové potreby. A tiež to, do akej výšky budú kryť ich odcudzenie z pivnice, garáže či priamo z bytu.

Poistná suma celého majetku môže byť napríklad 10-tisíc eur. Ale sublimit poistného plnenia na veci odložené mimo bytu, teda napríklad aj v pivnici, môže byť v niektorej poisťovni nastavený na 15 percent. Maximálne poistenie bude teda celkovo 1 500 eur,“ vysvetľuje Michal Ďuriš, partner sprostredkovateľskej spoločnosti Umbrella Group v Bratislave.

Ak by vám zlodej z pivnice ukradol bicykel aj lyže, poisťovňa vám dokopy uhradí maximálne 1 500 eur. „A to bez ohľadu na to, že cena bicykla môže predstavovať polovicu hodnoty celej domácnosti,“ upozorňuje Ďuriš. Takýto sublimit na poistenie športových potrieb v niektorých poisťovniach platí, aj keby ich mal majiteľ uložené priamo v byte.

Latková pivnica radšej nie

Ďalšou premennou, ktorá vstupuje do poistenia športových potrieb, je zabezpečenie miesta, kde ich máte uskladnené. „Zo všetkých poisťovní na trhu len štyri vedia riešiť poistenie majetku v klasickej latkovej pivnici v paneláku, treba však počítať s tým, že plnenie môže byť veľmi nízke. Ale pozor, zabezpečenie takejto pivnice visiacim zámkom môže mať poisťovňa ako výluku z poistného plnenia,“ upozorňuje odborník. To znamená, že poisťovňa vám predmety odložené v takto zabezpečenej pivnici jednoducho vôbec nepoistí.

Je vysoko pravdepodobné, že poisťovňa nebude plniť ani poistenie v prípade krádeže bicykla zo spoločných priestorov bytového domu. Na druhej strane, niektoré poisťovne ponúkajú v rámci poistenia majetku aj poistenie bicykla mimo miesta poistenia. To znamená, že klientovi preplatia cenu alebo časť ceny bicykla aj v prípade, ak oň príde napríklad na dovolenke doma alebo v rámci EÚ.

Pri kúpe nového bicykla existuje ešte ďalšia možnosť: „Jedna z poisťovní pôsobiacich na trhu uzatvára poistenie už pri kúpe nového bicykla. Toto poistenie uzatvára samotný predajca,“ hovorí  M. Ďuriš.


O Umbrella Group

Spoločnosť Umbrella Group vznikla z iniciatívy štyroch partnerov a vyše desať rokov poskytuje nový systém fungovania pre finančných sprostredkovateľov na báze pool manažmentu. Naši finanční sprostredkovatelia pomáhajú klientom v oblasti osobných aj firemných financií, investícií, úverov a poistenia. Máme vybudovanú sieť spolupracovníkov, ktorí detailne poznajú výhody a úskalia finančného trhu a empaticky pristupujú ku každému klientovi. Našim spolupracovníkom ponúkame unikátny zastrešujúci systém na báze slobody, podpory a pochopenia s vyššími odmenami, než má konkurencia.