Kúzla českých sklárov - tipy na výlety

Napísal Czech Tourism, Kudy z nudy 01. február 2022

Sklo sprevádza ľudstvo po stáročia, obohacuje kvalitu života miliónov ľudí a patrí k najdôležitejším a najvšestrannejším materiálom v histórii, uvádza na vyhlásenie Medzinárodného roku skla OSN. 

zelezny_brod_kzn

 Sklári zo Železnobrodska

Českí sklári už dokázali, že vedia kúzla. Napríklad Lasvit už viac ako desať rokov vyrába trofeje, ktoré dostávajú víťazi cyklistických pretekov Tour de France. Pozornosť celého sveta priťahujú dva päťdesiatmetrové krištáľové draky od Lasvitu na ostrove Saipan v Tichomorí. Pýši sa hneď dvoma titulmi – najväčšieho svietidla aj šperku planéty. Sklári zo Železnobrodska zase vyrobili najväčší tavený kus skla na svete, sedemtonový sarkofág pre dánsku kráľovnú Margaretu II.

trofeje_kzn

Lasvit trofeje

A kde môžete originálne kúsky od českých sklárov vidieť u nás?

Napríklad umelecký sklár z Kunratic pri Cvikove Jiří Pačinek zriadil pri svojej sklárni prekrásnu sklenenú záhradu. Sklári z Polevska dokázali oživiť staré sklárske techniky a vyrobiť presné kópie zničených lustrov Wieserovho domu v Terezíne. Maxim Velčovský je autorom inštalácie Ľadovec, najväčšieho európskeho diela sklárne Lasvit: tvorí ju 1 503 drevených dosiek, v ktorých je vsadených 110 krištáľových panelov v rôznych ostro rezaných tvaroch.

pacinek_glass_kzn

Pačinek glass

Panely z plochého spekaného skla sa postupne rozsvecujú a vytvárajú tak dojem živého organizmu. Ľadovec je k videniu vo vstupnej hale pražského Bořislavka Centrum. Preciosa zase rozžiarila átrium budovy bývalých Elektrických podnikov na Bubenskej ulici v pražských Holešoviciach: svetelná inštalácia je zložená zo 797 ručne fúkaných sklenených gulí.

České značky a výlety za sklom

Chcete vidieť a vedieť viac? Na stránke České sklo nájdete vedľa prehliadky sklárskych múzeí a návštevníckych centier, sklárskych skanzenov a galérií skla aj profily najznámejších sklárskych značiek, napríklad sklárne Moser, sklárne Rückl, sázavskej sklárne Kavalierglass, jabloneckej bižutérie a firmy Swarovski.

skanzem_tasice_kzn

Sklársky skanzen huť Jakub Tasice

S českým sklom vás pozveme aj na zaujímavé výlety do Krištáľového údolia ako miesta zrodu českého krištáľu, po šumavských sklárňach, k stavbám so sklenenými stropami a stenami, prípadne k skleneným oltárom a za sklenenými sochami.

oltar_kzn

Sklenený oltár

Zdroj foto: Kudy z nudy, Cuech Tourism

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.