Vytlačiť túto stránku

Kde si zalyžovať vo Vysokých Tatrách? Záleží hlavne od skúseností

Napísal KČ 16. január 2022

Za lyžiarske „centrum“ na Slovensku sa tradične považuje Jasná v Nízkych Tatrách. O kvalite zjazdoviek v tomto stredisku hovorí aj to, že sa tu (aj keď oveľa menej často, ako by si fanúšikovia lyžovania želali) koná aj Svetový pohár v alpskom lyžovaní.

shutterstock_lanovka_22

Starý Smokovec je ideálny pre začiatočníkov. A aj ak chcete na chvíľu vymeniť lyže za sánky

Ani Vysoké Tatry však nie sú len o množstve turistických trás, na ktoré sa môžete vybrať počas letnej sezóny. Kvalitnú lyžovačku v Tatrách zažijete aj ak „zakotvíte“ v Tatranskej Lomnici, Starom Smokovci, či na Štrbskom Plese.

Alebo vyskúšate lyžovanie na každom mieste z tejto trojice? Ak máte deti, ktoré chcete naučiť lyžovať alebo sama sa radíte k začiatočníkom, ideálnym bude pre vás Starý Smokovec. Kľudne ho môžeme nazvať rodinným strediskom.

Rozdeľuje sa na dva areály, Hrebienok a Jakubkovu lúku. V obidvoch nájdete ľahké zjazdovky vhodné práve pre výučbu lyžovania. A nezabudnite si zo sebou vziať aj sánky. Nachádza sa tu totiž jedna z mála sánkarských dráh na Slovensku.

V Tatranskej Lomnici môžete nájsť aj naozaj výnimočnú zjazdovku

Ak ste si lyžovačku v Starom Smokovci dosýta užila, kam sa vybrať na ďalší deň vašej dovolenky vo Vysokých Tatrách? Ak si chcete spraviť aj nejaký výlet a nevadí vám zájsť trochu ďalej, môžete navštíviť napríklad Vlkolínec, ktorý od roku 1993 patrí do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Prípadne, ak chcete pokračovať v lyžovaní, môžete sa presunúť na Štrbské Pleso. Nad ním sa týči vrch Predné Solisko, na ktorého južných svahoch sa rozprestiera 8 km ľahkých a stredne ťažkých zjazdoviek.

Alebo ak máte lyžovanie „v krvi“, zrejme vás to bude najviac „ťahať“ do Tatranskej Lomnice. Tu totižto okrem zjazdoviek nižšej náročnosti vhodných pre rodiny s deťmi nájdete aj najdlhšiu, najstrmejšiu a najvyššie položenú zjazdovku na Slovensku. Začína v Lomnickom sedle vo výške 2196 m.n.m. a po zhruba 5,5 km a prekonanom prevýšení 1308 m sa ocitnete až v Tatranskej Lomnici.

Zdroj obrázka: Autor: Julia Kuznetsova / Shutterstock.com