Filmový poloboh a najväčší rozprávkar na svete

Napísal Kristína Chudá 04. október 2021

Kniha džunglí, Snehulienka, Mickey Mouse, Popoluška, Kráska a zviera či Bambi. Čo majú tieto rozprávky spoločné? Za týmto všetkým stojí jeden človek. O nedlho si budeme pripomínať výročie úmrtia najslávnejšieho a najväčšieho rozprávkara všetkých čias, Walt Disney.

walt_disney

Kto to bol, ako sa stal rozprávkarom a čo všetko o ňom nevieme?

Narodil sa v Chicagu 5. decembra 1901. Bol štvrtý z piatich detí. Na základnej škole v Kansase sa stretol s Walterom Preiffertom. Herec ho zasvätil do divadelného umenia, varieté a sveta filmu. Keď mal Walt 16 rokov, odišiel zo strednej školy a pridal sa k Červenému krížu. Bol poriadne číslo a aby sa mohol k Červenému krížu pridať, zhotovil si svoj rodný list. Požiadavkou bolo, že musí mať 17 rokov a tak si rôčik pridal. Disney určitý čas aj  Červený kríž viedol, no v roku 1919 bol prepustený.

Rozhodol sa preraziť v Hollywoode. S bratom našetrili peniaze, našli producenta a vybudovali vlastné animačné štúdio. Jeho esom v rukáve bola postavička Oswald. Vytvoril ju ešte počas kontraktu s Universal Pictures a keď sa osamostatnil, nemohol s ňou odísť. To ho následne videlo k vytvoreniu veľmi známej myši — Mortimer Mouse. Toto pomenovanie ale nebolo to pravé orechové a tak postavičku premenoval Mickey Mouse a požičal mu aj hlas. Spolu s animátorom Ubom Iwerksom sa zatvorili do štúdia a kreslili až 700 obrázkov denne, aby dali Mickeyho do pohybu. Už v roku 1932 získal Disney zvláštnu Cenu Akadémie za seriál Mickey Mouse. Všetko pokračovalo káčerom Donaldom, Goofym a Plutom. Za Snehulienku a sedem trpaslíkov dostal 8 Oskarov. Toto obdobie je označované ako zlatý vek animácie. Nasledovali ďalšie úspešnej trháky, ako sú Pinocchio, Fantasia, Bambi, Alenka v ríši divov, Peter Pan. Tesne pred druhou svetovou vojnou vznikol film Dumbo.

A slávny Disneyland? Walt pôvodne plánoval postaviť malý zábavný park v blízkosti svojho štúdia. No jeho plány však čoskoro stúpali a v roku 1953 najal výskumnú firmu, aby našli optimálnu polohu v južnej Kalifornii pre veľký zábavný park. Domov pre Disneyland s rozlohou 160 ha sa našiel v meste Anaheim. Výstavba sa začala v júli 1954 a Disneyland sa otvoril o rok neskôr, 17. júla. Otvárací deň? Ľudia boli už vtedy vynaliezaví a vyrobili si falošné lístky, čo viedlo k nadmernému množstvu návštevníkov a nemalým problémom. Napriek tomu Disneyland zaznamenal okamžitý úspech a po mesiaci fungovania privítali miliónteho hosťa.

Filmový poloboh

Čierny myšiak v červených šortkách a žltých topánkach je podľa Forbes najbohatším vymysleným miliardárom. Walt Disney, ktorý myšiaka dlhé roky daboval, totiž rýchlo pochopil, že Mickey je zlatá baňa. Preto mu začal robiť masívny marketing. Postavička sa začala objavovať na oblečení a vznikali jeho fankluby.

Walt zomrel 15. decembra vo veku 65 rokov. Disneyho popol bol pochovaný v mauzóleu na cintoríne Forest Lawn v Glendale v Kalifornii.

Tento rok si pripomíname 95. výročie spoločnosti Walt Disney. Počas niekoľkých posledných rokov táto rozprávková ríša založená na kreslenej postavičke Mickey Mousa dosiahla úroveň 42 miliárd amerických dolárov a získala ďalšie značky ako Marvel, Lucasfilms, a Pixar je v súčasnosti je väčšia ako inokedy v histórií a v dohľadnej dobe zastaviť jej rozširovanie nechce.

A čo ste o Waltovi určite nevedeli!

1. Celovečerný animovaný film Snow White, napriek všetkým pochybnostiam zožal obrovský úspech. Ľudia z Hollywoodu dokonca označili projekt za "bláznovstvo Disneyho". Boli to skutoční hlupáci - Snow White získal za pôvodné vydanie viac ako 8 miliónov dolárov, čo by dnes predstavovalo približne 130 miliónov dolárov (114 miliónov eur).

2. Bol priekopníkom detskej televízie, ktorá vysielala unikátne programy pre deti ako Zorro, Davy Crockett a The Mickey Mouse Club.

3. Získal viac ocenení a nominácií na akadémiách ako ktokoľvek iný. V rokoch 1932 až 1969 získal 22 ocenení a bol 59-krát nominovaný.

4. Na odovzdávaní Oscaroch v roku 1938 bola Disneymu predstavená jedna soška v životnej veľkosti a sedem miniatúrnych pre Snow White a Sedem trpaslíkov.

5. Jeho obľúbená postava bola Goofy.

6. Skutočné meno malej Boo z rozprávky Monsters je Mary. A v prípade, že by si princezná Merida vyžehlila svoje vlasy, merali by viac ako 1,2 metra. A v rozprávke Ľadové kráľovstvo sa medzi účastníkmi na bále objavili aj Flynn (Evžen) s Rapunzel. Takmer v každej rozprávke sa nájde kód A113 je to číslo učebne animácie v umeleckej škole California Institute of the Arts. V tejto miestnosti sa učili grafický dizajn a animáciu postáv v prvý rok na škole všetci animátori. Tým, že umiestňujú do svojich filmov číslo tejto miestnosti tak vzdávajú hold svojej Alma mater.

7. Disneyho princezné:

Aurora (Šípková Ruženka) je prvou z Disneyho princezien, ktorá má fialové oči. Aj keď je  hlavnou hrdinkou, dostala len 18 minút svojho času a rovnako tak len 18 viet, vďaka čomu je najtichšia Disneho princezná.

Belle (Kráska a zviera) je jediná princezná z dielne Disneyho, ktorá má hnedé oči. Vo svojej rozprávke by mala mať asi tak 17 rokov. Ako jediná so zvieraťom nosia modrú farbu, tým Disney symbolizuje pozíciu outsidera. Po Popoluške je Belle druhou princeznou, ktorá nemá kráľovský pôvod. Scenáristka Linda Woolverton pridala k Belle ešte malý dôležitý detail. Je to pramienok vlasov padajúci do tváre, vďaka čomu nepôsobí ako úplne dokonalá postava.

Popoluška mala vraj 19 rokov a bola Disneyho obľúbenkyňou. Rovnako tak raz priznal, že premena Popoluškiných obyčajných šiat na večernú róbu bol jeden z jeho obľúbených momentov v animovaní.

Snehulienka mala len 14 rokov a to z nej robí najmladšiu z Disneyho princezien. V roku 1987 sa dočkala svojej hviezdy na Hollywoodskom chodníku slávy. Ostatné toto šťastie nemali.

8. Jeho filmy sú známe tým, že hlavné postavy nemali matky. Od Pinocchia po The Jungle Book. Mnohí veria, že tento trend bol výsledkom zármutku Disneyho nad smrťou vlastnej matky. Po úspechu Snow White si Disney zakúpil nový domov pre svojich rodičov. Chybný  systém vykurovania viedol k smrti matky, ktorá sa otrávila oxidom uhličitým.

9. Postava Wall-E bola pomenovaná po spoločnosti Disney!

10. Disney kedysi hral rolu Petra Panu v školskej hre.

11. Posledné slová Disneyho zostávajú bizarným tajomstvom. Na smrteľnej posteli napísal meno "Kurt Russell" na kus papiera. Dokonca sám Kurt Russell je zmätený, pokiaľ ide o zmysel. On bol detský herec v čase smrti Disney, práve nedávno podpísal zmluvu s Disney štúdiom.

12. Posledný film, na ktorý Disney osobne dohliadol, bol Kniha džunglí.

13. Keď zomrel, 25% Disney majetku odišlo do spoločnosti CalArts, aby vybudovala svoj kampus.


https://www.history.com/news/7-things-you-might-not-know-about-walt-disney

https://www.inc.com/larry-kim/31-surprising-facts-about-walt-disney.html

https://topgirl.sk/disney-skryva-viac-nez-si-myslis-fakty-ktore-si-o-jeho-princeznach-netusila/

http://www.chcemepodnikat.cz/clanek/pribehy-slavnych-walt-disney

http://www.cooler.sk/disney-a-jeho-tajomstvo-ktore-pred-nami-roky-skryva-je-odhalene-tu-je-dokaz/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.