Športovať vonku sa dá aj na bicykli

Počas letných dní je úplne bežné, že chce viacero ľudí športovať. Aj keď je to len relaxačne, pri dome, v meste alebo v okolí v prírode. Človek nechce byť neustále zavretý doma a nič nerobiť. Pobyt na čerstvom vzduchu mnohokrát pomôže.

shutterstock_fam_bike21

Môžete začať behať alebo na niečom jazdiť, záleží na aký terén chcete byť pripravení. Netreba zabúdať ani na správnu výstroj. Aj na obyčajnom bicykli alebo kolobežke je nutné mať niektoré druhy chráničov na rôzne partie tela. Predsa len ide o vyššiu rýchlosť a nielen na asfalte, ale aj v lese pri jazde na bicykli sa dá nepekne zraniť. Pokazený bicykel sa síce opraviť dá, ale vaše zranenia by sa už nemuseli dať do poriadku.

Keď potrebujete len určité časti

Skúsenejší jazdci na bicykli sa už vyznajú vo viacerých veciach. Dokážu si ho opraviť, vylepšiť alebo sa o neho aj správne starať bez toho, aby museli navštíviť servis. Nemusí ísť len o nehodu, kedy sa nejaká časť poškodí, ale aj pri klasickom opotrebení je potrebné niečo vymeniť. Komponenty na bicykel sa našťastie dajú kúpiť aj samostatne a môže ísť naozaj o čokoľvek. Existujú internetové obchody, ktoré ich ponúkajú a vďaka tomu nemusíte mnohokrát kupovať drahé súčiastky od konkrétnej firmy, kde bol bicykel vyrobený, ale kúpite ich lacnejšie. Ako je to možné? Napríklad tak, že niekto sa chcel bicykla zbaviť, no neurobil to tak, že by ho vyhodil do kontajnera, ale ponúkol ho firme, ktorá sa súčiastkami zaoberá. Tá si ho pravdepodobne za určitú čiastku odkúpila a poriadne prezrela. Všetky funkčné materiály potom ďalej ponúka na predaj. Ide len o tie, ktoré nie sú poškodené, takže nie je dôvod na obavy. Práve naopak, môžete sa tešiť z toho, že je niečo podobné možné rýchlo a jednoducho aj cez internet. Výmena zlých súčiastok alebo vylepšenie bicykla je už potom na majiteľovi. Samozrejme by to nemal robiť amatér, ale len niekto, kto sa tejto problematike naozaj venuje a rozumie jej. Nechceli by ste, aby sa bicykel pokazil uprostred lesa alebo by sa nejaké časť zlomila či poškodila úplne.

shutterstock_bike_oldman

Ak ste spokojní s tým, čo máte, alebo to ešte len chcete

Či už jazdíte profesionálne alebo amatérsky, musíte mať jednoducho spoľahlivý bicykel. Preto je potrebná neustála kontrola, aby vám nevypovedal službu vtedy, keď to budete najmenej čakať. Ak ho ešte nemáte, nezabudnite sa seba opýtať, čo vlastne chcete robiť. Jazdenie na ceste, v meste alebo niekde v lese a na kopcoch? Všetko je totiž rozdielne a je k tomu potrebné prispôsobiť aj bicykel, aby ste ho zbytočne nezničili na povrchu, ktorý nie je vhodný. Horské sú samozrejme vhodné na jazdenie po kopcoch, krosové zase na cyklotrase, na ktorej sú obratnejšie. Netreba zabudnúť ani na trekingové a cestné bicykle, ktoré nájdu svoje uplatnenie v meste, no tie cestné sú vhodné aj na rýchlu pretekársku jazdu. Bicykel si vyberajte naozaj dobre. Dá sa to aj cez internet, no aj tam je potrebné vyberať na základe vašej výšky. Nie je dobré, aby vám bol príliš veľký alebo malý. Pri výbere si pozrite aj informácie o tom, z čoho je vyrobený. Oceľ je samozrejme najpevnejšia aj najlacnejšia. Hliník je tiež pevný, no drahší, pretože je odolný voči korózií a je ľahší. Karbón je zase najdrahší a najľahší, ale naopak nie je príliš odolný. Pred kúpou si teda nezabudnite zodpovedať aspoň tieto otázky. Určite budete mať potom menej starostí a budete spokojnejší.

shutterstock_woman921

Ako bolo spomenuté vyššie, je potrebné chrániť aj svoje telo. Aj obyčajné športové rukavice dokážu zabrániť pľuzgierom alebo inak zničenej pokožke na rukách. Netreba podceňovať ani helmu, chrániče na ruky a kolená. Rozhodne si potom môžete bicykel užívať viac a bezpečnejšie.


Zdroj obrázka 1: Monkey Business Images / Shutterstock.com
Zdroj obrázka 2: Halfpoint / Shutterstock.com
Zdroj obrázka 3: goodluz / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.