Vytlačiť túto stránku

Začínate prekvapivo s poľovníctvom? Zamerajte sa na kvalitné vybavenie

Napísal KČ 30. január 2021

Poľovníctvo dnes láka čoraz viac ľudí. Pozitívnou správou je, že nevzrastá len záujem o poľovníctvo, ale i o ochranu prírody. Pri poľovníctve je však kľúčové staviť na správne prvky, ktoré sú kvalitné a funkčné zároveň.

Ak práve začínate s touto záľubou, alebo sa plánujete poľovníctvu venovať hlbšie a profesionálne, mali by ste staviť predovšetkým na technické vybavenie, ktoré sa jednoducho ovláda.

Často sa v praxi stretávame s problémami vyplývajúcimi zo zložitého ovládania či vysokej hmotnosti zvolených prvkov (napríklad pri puškohľadoch). Dnes vám prezradíme niečo o absolútne základných prvkoch, na ktoré by nemali zabúdať začiatočníci ani profesionálni poľovníci. Hádam nikoho neprekvapí, že dnes sa zameriame na obuv a termovízie.

Poľovnícka obuv - jedna z najpodceňovanejších položiek

Poľovnícka obuv nie je určená len pre pánov, ocenia ju i dámy, ktoré poľovníctvu prepadli. Pravdou je, že poľovnícka obuv je mimoriadne podceňovaná a skutočný význam jej prikladajú až skúsení poľovníci.

Poľovnícka obuv je navrhnutá tak, aby umožňovala bezpečnú chôdzu v členitom teréne. Okrem pevnej fixácie chodidla veľmi dobre drží i členok a je vybavená protišmykovými podrážkami, ktoré umožňujú naozaj bezpečnú chôdzu.

shutterstock_polovnik21

Zdroj obrázka: Roman Kosolapov / Shutterstock.com

Okrem toho poľovnícka obuv vyniká ešte niekoľkými parametrami, ktoré si naozaj zaslúžia byť ocenené:

·    odolnosť voči vode a vlhkosti - poľovnícka obuv je vo väčšine prípadov vytvorená z kože alebo syntetického materiálu, ktorý zamedzuje vniknutiu vody do obuvi;

·    priedušnosť - napriek odolnosti voči vode dokáže poľovnícka obuv zabezpečiť svojmu nositeľovi pohodlie, prepúšťa vlhkosť von, nie však dnu;

·    zateplenosť - vlastnosť, ktorú nositelia ocenia najmä počas zimných mesiacov. Poľovnícka obuv poskytuje pohodlie a dostatočné teplo.

Neodporúčame podceňovať výber vhodnej poľovníckej obuvi. Je dôležitá pre bezpečný pohyb v lese a zároveň vám zabezpečí dostatočné pohodlie i istý krok. Zamerajte sa aj na výber vhodných vložiek, ktoré môžu nosenie ešte spríjemniť.

Termovízie - sú vhodným prvkom pre začiatočníkov?

Termovízie fungujú na princípe snímania infračerveného žiarenia. Pre začiatočníkov môžu byť mimoriadne užitočným produktom. S ich pomocou môžete pozorovať zvieratá, ktoré sa skrývajú vo vysokej tráve, alebo využívajú maskovanie a nie je ich dobre vidieť. Zároveň však musíte myslieť na to, že ak sa budete nachádzať v skupine začiatočníkov, vždy sa niekto môže zatúlať. Termovízie sú navrhnuté tak, aby bolo možné s ich pomocou nájsť i zatúlaných členov skupiny.

shutterstock_termovizia_cat21

Zdroj obrázka: Pushkarev Evgeniy / Shutterstock.com

Pri výbere termovízie pre začiatočníkov sa sústreďte predovšetkým na jednoduchosť ovládania. Je potrebné najskôr sa naučiť s technikou pracovať a až potom je fajn riešiť ďalšie aspekty. Zároveň môžete kvalitné termovízie zohnať vo výhodných akciách, ktoré sú zvlášť pre začiatočníkov vítané. Akcie poskytujú možnosť kúpiť i nákladné veci (ako termovízie) vo výraznej zľave. Stačí sa o tom len presvedčiť.