Vytlačiť túto stránku

Alternatívna liečba pomocou zvieracích priateľov

Napísal femme 13. október 2020

Všetci dobre vieme, že naši zvierací priatelia nám pomáhajú pri liečbe a netýka sa to len canisterapie. Zvieracia (animálna) pomocná terapia (AAT) je vo svete zaradená medzi alternatívnu liečbu, ktorá vychádza z poznatkov veterinárnej etológie. Základ tvorí vzťah medzi človekom a zvieraťom. 

therapy_aat20

AAT je podporná terapia niektorých klinických a psychopatologických ochorení. Takéto zviera pôsobí na „pacienta“ fyzicky, emocionálne a psychosociálne. Tento typ podpornej liečby sa dobre aplikuje na všetky vekové kategórie, pohlavia a rôzne poruchy správania.

Podľa stanoveného problému alebo diagnózy je zvolená aj forma animálnej terapie.

- forma sociálna: zviera predstavuje spoločníka hlavne u starších ľudí
- forma emocionálna: v tomto prípade zviera pozitívne pôsobí na pacienta s psychickými problémami, ako je napríklad depresia
- forma haptická (dotyková): zameraná na obdobie raného vývoja jedinca
- forma vývinová: vhodná terapia v období puberty
- forma kompenzačná: pri liečbe zameranej proti osobným komplexom
- forma substitučná: zameraná na obdobie senility
- forma nozologická: zahŕňa rôzne klinické diagnózy
- forma reedukačná: týka sa problémových osôb
- forma resocializačná: zameraná na jedinca , ktorý sa detoxikuje
- forma motivačná: podporuje stimuláciu výkonu

Zvierací liečitelia

Výber zvieraťa je individuálny, pričom je podmienený diagnózou pacienta, vekom a pohlavím. Zviera, ktoré je vybrané na tento typ terapie musí byť zdravé a pred výcvikom je podrobené testu sociálnej dominancie. Takéto zviera má okrem terapeutických účinkov aj relaxačný vplyv. Najmä spoločenské zvieratá (mačka, pes) znižujú pocit osamelosti a napomáhajú vzniku sociálnych kontaktov medzi ľuďmi. Zvieratá je možné rozdeliť do tzv. skupiny spoločenských zvierat a hospodárske zvieratá. Je zaujímavé, že určitý druh či skupinu zvierat majú v obľube obidve pohlavia. Dochádza však aj k výraznej odlišnosti druhov či skupín zvierat u mužov a žien. 

PES: obidve pohlavia

MAČKA: prevažne ženy

MORČA: deti(chlapci aj dievčatá),

KÔŇ: obidve pohlavia

ANDULKY: obidve pohlavia

PLAZY: chlapci a muži

AKVARIJNÉ RYBKY: prevažne chlapci a muži

Skúsenosti majiteľov domácich zvierat ako aj hospodárskych zvierat potvrdzujú pozitívny vplyv zvieraťa na človeka v zdraví ako aj v prípade choroby, kedy liečba prebieha jednoduchšie.