Prečo cvičiť jógu

Azda každý už počul o jóge. Mnohým ľudom pri tomto slove napadnú rôzne krkolomné pozície, alebo ďaleký svet východu. Jóga už nie je iba o životnom štýle, ale jej cvičenie je dostupné pre každého, kto chce zlepšiť ohybnosť, držanie tela, alebo aj bolesti chrbta.

joga_3_18

Sedavé zamestnanie a málo pohybu prináša so sebou rôzne problémy, najmä teda oslabenie chrbtových svalov a následné bolesti. Práve na tieto problémy je cvičenie jógy to pravé. Už po prvých hodinách môžete zistiť, že sa vám lepšie spí, máte menej stuhnuté svaly a bolesti chrbta a krku už nie sú také výrazné.

Čo vám jóga môže priniesť

Jóga so sebou neprináša iba uľavenie chrbtovým svalom, ale taktiež mnoho ďalších pozitív, ako sú:

  • Zlepšenie trávenia
  • Zvýšenie pohyblivosti kĺbov
  • Odbúranie stresu a napätia
  • Zníženie percenta telesného tuky
  • Zvýraznenie a zlepšenie stavu svalov
  • Zlepšenie lymfatického systému a tým odstránenie toxínov z tela
  • Omladenie, prekrvenie celého organizmu
  • Skrášlenie pokožky
  • Zvýšenie výkonnosti a zlepšenie kreatívneho myslenia
  • Lepšie zvládanie emócií.

Ako začať?

Jógu môže cvičiť naozaj každý, kto chce. Skutočným jogínom sa človek stane až vtedy, ak je ochotný na sebe pracovať a vzdať sa niektorých pôžitkov a zažívaných stereotypov. Ak vás láka iba samotné cvičenie, určite sa nemusíte jógy báť. Cvičiť ju môžu deti, seniori, ľudia s rôznymi poruchami, či už zdravotnými, alebo psychickými. Pri každej skupine cvičiacich bude jóga vyzerať inak, ale vždy bude prospešná.

Jóga má rôzne druhy, preto vie byť zaujímavá pre ľudí, ktorí chcú spomaliť, ale aj pre tých, ktorí majú radi adrenalín a rýchle tempo. Pomalšia jóga sa volá hathajóga a je určená pre deti a seniorov, alebo pre ľudí, ktorí chcú rozjímať a pri tom cvičiť. Naopak ashtanga jóga je pre aktívnejších ľudí, ktorí majú radi rýchlejší pohyb. Taktiež je aj akrobatická jóga, alebo vzdušná jóga. Tie sa odporúčajú pre pokročilješích cvičiteľov. Ďalej sa jóga delí na množstvo ďalších typov, kde každý typ je niečím iný.

Ak ste sa pre cvičenie jógy nadchli, vyskúšajte zájsť na nejakú hodinu jógy vo svojom okolí, alebo sa opýtajte na odporúčanie známych. V prvých mesiacoch je najlepšie cvičiť pod dohľadom odborníka, aby ste sa asány- jógové pozície, naučili čo najlepšie. Časom potom môžete začať cvičiť aj podľa videí, alebo podľa vlastného pocitu.

Jóga vie byť veľmi zaujímavá a veľa vás naučí. Tak smelo do toho.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.