Vytlačiť túto stránku

Najčastejšie stravovacie chyby pri psoch a mačkách

Napísal Hornbach 21. august 2020

Správne stravovacie návyky sú dôležitým faktorom pre zdravý a dlhý život našich štvornohých priateľov. Prinášame vám 5 najčastejších prehreškov, ktorých sa majitelia domácich zvierat dopúšťajú. Chlpatí priatelia sú síce plnohodnotnými členmi nejednej domácnosti, ale stále sú to zvieratá. Mnohí majitelia sa nesprávne domnievajú, že môžu jesť rovnakú stravu ako oni.

vizsla_19

To však rozhodne nie je pravda. Každé zviera má odlišné metabolické procesy a pre mnohé z nich môže byť naša strava toxická. Preto dbajte nato, čo im každý deň dávate do misky.

1.     Nepravidelný režim a prekrmovanie

Nepravidelné kŕmenie a nedodržiavanie odporúčaných dávok môže mať negatívne následky na zdravie. Zvieratá sa odporúča kŕmiť v rovnakých časových intervaloch. Podporuje to správnu funkciu metabolizmu. Ideálny režim závisí od veľkosti a rasy. Vo všeobecnosti sa odporúča kŕmiť psy 2krát denne. Mačkám vyhovuje častejšie kŕmenie v menších porciách. Pri psoch je tiež dôležité nekŕmiť ich tesne pred prechádzkou, pretože hrozí nebezpečenstvo torzie (prekrútenia) žalúdka. Pretočenie žalúdka je závažným problémom predovšetkým veľkých plemien. Spoznáte ho podľa niekoľkých príznakov, ktoré nastupujú rýchlo po sebe. K príznakom patrí napríklad nadmerné slinenie, zrýchlené dýchanie, bolestivé zväčšené brucho, letargia, zvracanie peny či nahrbený postoj. Pri podozrení na torziu treba okamžite vyhľadať veterinára. Prevenciou je kvalitné krmivo a vyhýbanie sa fyzickej aktivite po jedle.

Nesprávne dávkovanie môže viesť k extrémnemu chudnutiu pri aktívnych zvieratách, alebo naopak k obezite pri menej aktívnych jedincoch. „Zvieratá žijúce v byte majú zníženú pohyblivosť a práve tu musí byť človek obozretný. Správnou reguláciou krmiva a dodržiavaním odporúčaných dávok predídete vzniku obezity. Tá je v súčasnosti častým problémom nielen u nás ľudí, ale čoraz viac sa s ňou stretávame aj u zvierat,“ hovorí skúsený veterinár s vyše 30 ročnou praxou Milan Kopčok.

2.     Nedostatok vody

Voda zabezpečuje fungovanie životne dôležitých funkcií. Prístup k čerstvej vode je rozhodujúci, a preto ju vymieňajte každý deň. Potreba vody u psov či mačiek je ovplyvnená rôznymi faktormi. Pes dokáže svojho majiteľa upozorniť na prázdnu misku, no pri mačkách je to zložitejšie. „Treba si uvedomiť, že mačky veľmi málo pijú. Iba suchá strava môže byť pre nich celkovo stresujúca, a preto odporúčam granule zalievať občas vodou. Táto forma stravy sa však mnohým mačkám nemusí pozdávať a skôr odporúčam siahnuť po konzervách, ktoré zabezpečia určitú časť z príjmu tekutín. Nedostatočný pitný režim môže spôsobiť močové kamene, ktoré sú pri mačkách veľkým problémom,“ upozorňuje veterinár Milan Kopčok.

3.     Nevyvážené zloženie krmiva

Kľúčom k správnej výžive je vyvážená kombinácia tukov, sacharidov, minerálov, proteínov a vitamínov. Je len na vás, akú formu krmiva si vyberiete. Niektorí majitelia nedajú dopustiť na granule. Iní svojim štvornohým kamarátom denne pripravujú mäso z konzervy zmiešané napríklad s ryžou.

Suché krmivo je vytvorené tak, aby zabezpečilo potrebné množstvo všetkých nevyhnutných zložiek. Preto je zrejme najčastejšou voľbou všetkých majiteľov. Ak sa rozhodnete pre vášho miláčika pripravovať varenú stravu, či dokonca surovú BARF stravu (Biologically Appropriate Raw Foods), musíte dbať nato, aby nedošlo k zdravotným problémom v dôsledku nedostatku určitej zložky. „Veľmi často sa stretávam, a to najmä v jarnom období, s takzvanou hypovitaminózou – čiže nedostatkom určitých vitamínov a minerálov. Týmto problémom trpia najmä zvieratá žijúce vo vnútri , ktoré majú obmedzený prístup k vonkajším zdrojom vitamínov a minerálov, a dlhodobým prísunom zle vyváženej stravy. Je dôležité, aby strava bola bohatá práve na minerály a vitamíny. Denná potreba závisí od jednotlivého druhu zvierat, ich fyzickej aktivity, zdravotného stavu či veku. Vyváženou potravou predídeme mnohým problémom ako opakované infekcie, strata zubov, narušenie stavby kostí a mnohé ďalšie, ktoré sú spojené s hypovitaminózou“ upozorňuje MVDr. Milan Kopčok.

Či už si vyberiete suché alebo mokré krmivo, vždy dbajte na to, aby strava obsahovala všetky potrebné vitamíny a minerály. Krmivá FINEVO vznikli v spolupráci s veterinármi a odborníkmi a sú formulované tak, aby zodpovedali výživovým nárokom. Neobsahujú žiadne farbivá či konzervačné látky. Pamätajte, že dlhodobé kŕmenie nekvalitným a nevyváženým krmivom môže nenávratne poškodiť zdravie vášho zvieraťa. Preto venujte pozornosť výberu vhodnej výživy.

4.     Nezohľadňovanie veku a kondície zvieraťa

Väčšine zdravotných problémov možno predísť správnym výberom krmiva. Na rozdiel od seniora, šteňa či mačiatko má vyššie nároky na kalorickú hodnotu alebo obsah vápnika. Preto by sme na správne zloženie jedálničku mali dohliadať už od ich ranného veku a stravu postupne prispôsobovať. Okrem veku treba zohľadňovať aj zdravotný stav zvieraťa. Rôzne alergie či intolerancie nie sú iba ľudským problémom. Niektoré látky v krmive dokážu spôsobiť tráviace alebo kožné problémy. Alergické reakcie sa na rozdiel od ľudí prejavujú postupom času. Preto sa často stáva, že zviera začne mať zdravotné problémy až po dlhšom čase konzumovania určitej potravy. V takýchto prípadoch treba siahnuť po špeciálnych krmivách, ktoré nebudú spôsobovať žiadne vedľajšie účinky.

Ak váš pes alebo mačka trpí alergiami či neznášanlivosťou na určitú potravu, dbajte na výber kvalitného krmiva, ktoré je prispôsobené zvieratám s citlivým trávením. V ponuke krmív FINEVO nájdete špeciálnu stravu pre jedincov s alergiami, s obsahom iba jedného druhu proteínu (monoproteín) či bez obsahu obilnín. Krmivá z rady Hypoallergenic a Sensitive sú dostupné v rôznych variantoch príchutí.

5.     Priveľa maškŕt

Na trhu nájdete veľké množstvo rôznych dobrôt určené pre domáce zvieratá. Niekedy je skutočne ťažké vybrať si z tak širokej ponuky. Treba mať na pamäti, že maškrty nie sú komplexnou stravou a ich nadmerný príjem môže spôsobiť obezitu alebo ďalšie zdravotné problémy. Správnym výberom však vieme predísť možným zdravotným komplikáciám. Tu treba spomenúť, že ľudské „dobroty“ by jednoznačne nemali byť formou odmeny. Tieto potraviny obsahujú vysoký podiel soli a ďalších dochucovadiel, ktoré nie sú prirodzenou zložkou zvieracej potravy. Vhodnou voľbou sú napríklad sušené mäsá. Sú vhodné aj pre alergikov, pretože môžete zvoliť ten druh mäsa, ktorý vášmu zvieraťu nespôsobuje žiadne ťažkosti. Ak máte čas, sušienky môžete upiecť priamo doma. Ich výhodou je, že presne viete čo obsahujú a preto sú zdravšou voľbou ako sušienky z obchodov.

Krmivá FINEVO ako aj ďalšie potravinové doplnky a príslušenstvo kúpite na e-shope Hornbach. Alebo sa zastavte priamo v marketoch Hornbach, kde vám odborníci poradia vybrať to najlepšie.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.